کد خبر: 1048371
تاریخ انتشار: ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۰۱:۳۴
شوش، مولوی و هرندی سه محله قدیمی تهران هستند که نوستالژی‌شان با نام بازار سنتی و محله‌های قدیمی گره خورده، اما سال‌هاست که ورود تبهکاران، معتادان و سوداگران مرگ به این مکان‌ها، برچسب بدنامی به آن زده‌است. رئیس پلیس پایتخت روز گذشته در حاشیه اجرای مرحله‌ای دیگر از طرح جمع‌آوری معتادان گفت: حدود ۲۰‌هزار معتاد متجاهر در تهران جولان می‌دهند در حالی که ظرفیت نگهداری از آن‌ها ۱۰‌هزار نفر است، یعنی همیشه ۱۰‌هزار معتاد متجاهر در شهر رها هستند. وی آمار هولناک دیگری ارائه داد از جمله اینکه ۲ هزار نفر از معتادان متجاهر به بیماری‌های عفونی و واگیردار مبتلا هستند. دیگر اینکه در طرح‌های جمع‌آوری معتادان متجاهر ۵۰‌درصد از معتادان پذیرش نمی‌شوند. رئیس پلیس تهران تأکید کرد که هر چه فریاد می‌زنیم هیچ نهادی برای نگهداری از معتادان متجاهر با ما همکاری نمی‌کند و ناجا در زمینه مبارزه با مواد مخدر کاملاً تنهاست.
حسین فصیحی
سرویس حوادث جوان آنلاین: تا پیش از اینکه این سه محله جای امن خلافکاران باشد، این منطقه خاک سفید تهران بود که خلافکاران در آن احساس امنیت می‌کردند. اسفند‌سال‌۱۳۷۹، اما پلیس دست به یک خانه تکانی اساسی در این محل زد و با اجرای طرحی گسترده تغییری بنیادین در این منطقه ایجاد کرد. بسیاری از خلافکاران و معتادان رانده شده از بیم پلیس در سطح شهر شیوع پیدا کردند و بعد سه محله شوش، مولوی و هرندی را به عنوان کانون‌های تجمع‌شان آلوده کردند. آلوده شدن این سه محل، کوچ اجباری بسیاری از ساکنان سنتی را به همراه داشت. پس از آن بود که امنیت عمومی این محله‌ها با جولان خلافکاران به مخاطره افتاد. این محله‌ها یک ویژگی اساسی داشت که محله خاک سفید از آن بی‌بهره بود و آن موقعیت جغرافیایی‌اش بود. منطقه بازار تهران، جایی در قلب پایتخت که مردم از همه جای کشور برای خرید به آن آمد و شد دارند و دیدن چهره کریه جولان معتادان در این مناطق نگرانی‌ها را به همه جا تسری می‌داد. پس از آن بود که با شیوع جرم و بزهکاری در این مناطق مطالبه گری برای پایان دادن به این همه آسیب به اوج خود رسید.

در جست‌وجوی متولی

مشکل عمده در این بین زمانی خودش را نشان دادکه مشخص نشد متولی اصلی برای برچیدن بساط جرم در این مناطق چه نهادی و سازمانی است. پلیس از ابتدا اعلام کرد که در مدت ۴۸‌ساعت قادر است تمامی مجرمان و معتادان این مناطق را جمع کند، اما دیگر سازمان‌ها هم باید پذیرای بساطی باشند که پلیس آن را از مناطق جمع می‌کند. سیستم بیمارگونه در برخورد با این همه آسیب خیلی زود خودش را نشان داد و از همان زمان طرح‌های بسیاری برای برچیده شدن بساط خلافکاران اجرا شد.

دور باطل

از سال‌ها قبل مأموران پلیس آن‌گونه که الان هم در جریان است، معتادان را جمع‌آوری و آن‌ها را به کمپ‌ها منتقل می‌کنند. معتادان هم بعد از چند ساعت خورد و خوراک در این کمپ‌ها دوباره به جای اول خود باز می‌گردند، بنابراین چرخه معیوب همچنان در جریان است. همین قدر که مردم برای عبور از این محله‌ها احساس امنیت نمی‌کنند به این معنی است که اجرای طرح درست اجرا نشده است.

رها کردن معتادان پس از نیم‌ساعت

روز گذشته مأموران پلیس پایتخت بار دیگر طرح دیگری در محله هرندی اجرا کردند. سردار حسین رحیمی، فرمانده انتظامی تهران بزرگ در حاشیه اجرای طرح ظفر از جمع‌آوری بیش از ۸هزار‌معتاد متجاهر از ابتدای سال خبر داد. وی درباره افزایش حضور معتادان متجاهر در برخی از معابر گفت: وظیفه جمع‌آوری معتادان متجاهر با پلیس است و ما توانایی این را داریم که همه این افراد را ظرف یک‌هفته جمع کنیم، اما دستگاه‌های دیگر مثل بهزیستی و شهرداری باید در فرآیند نگهداری و بازپروری این افراد همکاری کنند. وی ادامه داد: مثلاً ما معتادان متجاهر را جمع‌آوری می‌کنیم، مدتی در مراکز می‌ماند و وقتی منتظر دستگاه‌ها می‌مانیم و هیچ اتفاقی صورت نمی‌گیرد و این افراد هم نیم‌ساعت بعد به خاستگاه خودشان که در مناطق شوش، مولوی و هرندی برمی‌گردند.

وی با بیان اینکه فرآیند بازپروری معتادان باید اصلاح شود ادامه داد: وقتی فرد معتاد از مرکز بیرون می‌آید باید بتواند به جامعه و خانواده برگردد. ما مشکلی در جمع‌آوری نداریم، اما دستگاهی که باید این افراد را به جامعه برگرداند لازم است همکاری لازم را انجام دهد.

نگهداری معتاد وظیفه پلیس نیست

سردار رحیمی با تأکید بر اینکه نگهداری از معتادان متجاهر وظیفه پلیس نیست، ادامه داد: پلیس وظیفه جمع‌آوری این افراد را برعهده دارد و در همین راستا نیز از ابتدای سال تاکنون ۸هزارو ۸۲‌معتاد متجاهر از سطح شهر تهران جمع‌آوری شده‌اند. وی درباره آخرین مرحله از اجرای طرح ظفر گفت که به مدت سه روز هزارو ۸۰۰‌معتاد متجاهر مرد و ۷۰‌معتاد متجاهر زن جمع‌آوری شدند.

کسی صدای ما را نمی‌شنود

سردار رحیمی ادامه داد: سه‌سال و نیم است که فریاد می‌زنیم ۱۲‌مرکز کاهش آسیب و متادون درمانی و گرمخانه در محله شوش، مولوی و هرندی داریم. این مراکزی که در کنار خانه‌های مردم ساخته شده و روزانه بالغ بر ۴هزار‌نفر به این مراکز مراجعه می‌کنند. باید این مراکز از محل زندگی مردم جمع‌آوری شود، اما کسی اعتنایی نمی‌کند و جای تأسف دارد که تاکنون کاری در این زمینه صورت نگرفته است. این مراکز باید به خارج از شهر و محل زندگی مردم منتقل شود.

وی ادامه داد: چهار سال است فریاد می‌زنیم ۲هزار معتاد متجاهر داریم که این تعداد دارای بیماری‌های عفونی و واگیردار هستند، اما محلی برای نگهداری این بیماران به پلیس داده نمی‌شود. در طرح‌های جمع‌آوری معتادان متجاهر ۵۰‌درصد از معتادان پذیرش نمی‌شوند و به جامعه بازمی‌گردند؛ چراکه یا کبر سن یا صغر سن یا دارای زخم‌های باز هستند یا به بیماری‌هایی مانند هپاتیت و ایدز مبتلا هستند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار