کد خبر: 1051121
تاریخ انتشار: ۱۸ خرداد ۱۴۰۰ - ۲۰:۴۲
گزارش جدید آژانس به رغم همکاری ایران، باعث شده که ایران تلویحا درباره ادامه همکاری با دیده بان هسته‌ای سازمان ملل هشدار دهد. نماینده ایران از مدیرکل آژانس خواسته از «دستورکار سیاسی فاصله بگیرد» و در یک هشدار داخل لفافه گفته است: «رویکرد یک‌طرفه آژانس می‌تواند به مانعی برای تعاملات آتی تبدیل شود.»

گزارش جدید آژانس به رغم همکاری ایران، باعث شده که ایران تلویحا درباره ادامه همکاری با دیده بان هسته‌ای سازمان ملل هشدار دهد. نماینده ایران از مدیرکل آژانس خواسته از «دستورکار سیاسی فاصله بگیرد» و در یک هشدار داخل لفافه گفته است: «رویکرد یک‌طرفه آژانس می‌تواند به مانعی برای تعاملات آتی تبدیل شود.»
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دو شنبه بعد از نشست شورای حکام در جمع خبرنگاران گفت که انتظارات دیده بان هسته‌ای سازمان ملل درباره مسائل پادمانی ایران برآورده نشده و تأکید کرد که از زمان گزارش قبلی آژانس ایران اطلاعات جدیدی درباره یک محل ارائه نداده است، به هیچ یک از سؤالات آژانس پاسخ نداده است و اطلاعاتی درباره دو محل دیگر ارائه نکرده است. گزارش جدید گروسی که از چند روز قبل به طور غیر رسمی به رسانه‌های غربی درز کرده، این احساس را در تهران تقویت کرده که همکاری بیشتر با آژانس پاسخ عکس دریافت می‌کند. مجلس ایران آذر ماه سال قبل قانون اقدام راهبردی را تصویب کرد که دولت را موظف به کاهش همکاری با آژانس می‌کرد. به‌رغم این قانون، دولت ایران در یک توافق دوجانبه با آژانس، این قانون را اجرا نکرد، اقدامی که در داخل ایران هم با انتقاد روبه‌رو شد.
به‌رغم این انتقادها، این توافق اوایل خرداد یک ماه دیگر تمدید شد تا شرایط در مذاکرات در وین پایدار بماند، ولی پاسخ آژانس، انتشار گزارش منفی بوده است. کاظم غریب‌آبادی نماینده آژانس دیروز در توئیتی نوشت: «مواضع گروسی حاکی از رویکرد یکطرفه دبیرخانه آژانس در برابر تعاملاتش با ایران و نادیده گرفتن سطح همکاری و تعامل فیمابین است. این رویکرد می‌تواند به مانعی برای تعاملات آتی بین دو طرف تبدیل شود.» وی افزود: «این گزارش، معتبر هم نیست، چرا که مبتنی بر منابع قابل اتکا نمی‌باشد و همچنین متقاعد‌کننده نیز نیست، چرا که تمامی ابعاد همکاری و پیشرفت‌های حاصله را منعکس نمی‌کند.» او گفت: «تعامل سازنده، مستلزم محیط مثبت، پرهیز از پیش‌داوری و ابراز نگرانی‌های مصنوعی و همچنین خودداری از بزرگ‌نمایی چند موضوع پیش پا افتاده و بی‌اهمیت است.»
غریب‌آبادی گفت که ایران «حدود سه یا چهار موضوع مورد اختلاف پادمانی با آژانس» دارد و تأکید کرد: «به آژانس مکررا گفته‌ایم که این‌ها موضوعات، پیچیده و مهمی نیستند که آژانس بخواهد تلاش کند از آن‌ها یک دستورکار مهم برای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تولید کند.»‌نمانیده ایران گفت: «اگر چنانچه (آژانس) بخواهد از حجم همکاری‌ها و تعاملاتی که با این نهاد بین‌المللی داریم در فضای سیاسی که الان در حال مذاکره برای احیای برجام هستیم، همچنان بر منوال سابق عمل کرده و با رویکرد سیاسی به این موضوعات نگاه کرده و تلاش کند چند موضوع بی ارزش و بی اهمیت را بهانه‌ای کند تا همچنان یک دستورکار سیاسی برای ایران نگه دارد، طبیعتا ما این را در چارچوب حسن نیت آژانس نمی‌بینیم و تعاملات و رفتار خودمان را با آژانس بر همین اساس تنظیم خواهیم کرد.»
بلینکن همسو با آژانس، یا بالعکس؟!
همزمان با گزارش آژانس، آنتونی بلینکن وزیر خارجه امریکا در جریان یک جلسه استماع در کمیته روابط خارجی مجلس اراده ایران در مذاکرات وین را زیر سؤال برد و گفت: «هنوز نمی‌دانیم این اتفاق واقعاً خواهد افتاد یا خیر. ما طی دو ماه گذشته در حال انجام گفتگو‌های غیرمستقیم بودیم، اما هنوز مشخص نیست که آیا ایران از اراده و آمادگی لازم جهت انجام اقدامات ضروری برای بازگشت به پایبندی برجام برخوردار است یا خیر.»‌وزیر خارجه امریکا در موضعی که ذهن‌ها را به سمت منشا موضع‌گیری دو هفته قبل گروسی جلب می‌کند که گفته بود «فقط کشور‌هایی که بمب اتم می‌سازند تا این درجه غنی‌سازی می‌کنند» تأکید کرد: «برنامه هسته‌ای ایران در دوران اجرای برجام تحت کنترل بود، اما الان از کنترل خارج شده است. ایران در حال انجام فعالیت‌هایی است که اگر قدرت هسته‌ای بود وضعیت بدتری می‌داشت.» او از فعالیت‌های موشکی و آنچه «اقدامات بی‌ثبات‌کننده» ایران خواند به عنوان برخی از چنین فعالیت‌هایی نام برد و در ادامه ادعاهایش گفت: «چنانچه ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند یا در آستانه دستیابی به آن باشد خطر این فعالیت‌ها به شدت تشدید خواهد شد.» بلینکن مدعی شد که چنانچه برنامه هسته‌ای ایران ادامه پیدا کند «زمان گریز هسته‌ای» این کشور به چند هفته خواهد رسید. او گفت: «اما متأسفانه چیزی که از آن خبر داریم این است که برنامه هسته‌ای ایران به سرعت به جلو می‌تازد.» وی در ادامه گفت: «هر چه این پیشروی بیشتر باشد، زمان گریز کاهش پیدا می‌کند. طبق گزارش‌های علنی این زمان هم‌اکنون به چند ماه در بهترین حالت رسیده و اگر همین روند ادامه پیدا کند به چند هفته کاهش پیدا می‌کند.»
‌در حالی که مذاکرات در وین طی دو روز آینده مجدداً شروع خواهد شد، هنوز مشخص نیست که موضع بلینکن در جلسه استماع، برای توجیه توافق احتمالی با ایران ابراز شده یا برای فشار بر ایران جهت توافق و یا هردو، ولی محمد جواد ظریف وزیر خارجه دیروز در واکنش به سخنان همتای امریکایی خود، از او خواست بند ۳۶ برجام را مجدداً بخواند. ظریف در توئیتر نوشت: «هنوز مشخص نیست آیا رئیس‌جمهور امریکا و بلینکن آماده‌اند سیاست «فشار حداکثری» ترامپ و پمپئو را کنار گذاشته و استفاده از تروریسم اقتصادی به عنوان اهرم فشار برای چانه‌زنی را متوقف کنند یا خیر. ایران به برجام پایبند است. کافی است.»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار