کد خبر: 1052293
تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۴:۰۹
مدیرعامل اسبق شرکت مهندسی و ساختمان نفت گفت: نفت زمانی سر سفره مردم می‌آید که از خام‌فروشی به سمت توسعه پتروپالایشگاه‌ها، پتروشیمی‌ها و صنایع پایین‌دستی حرکت کنیم و ایران تمامی توانمندی لازم برای توسعه پتروپالایشگاه‌ها را داراست.

سرویس اقتصادی جوان آنلاین: فرهاد احمدی مدیرعامل اسبق شرکت مهندسی و ساختمان نفت در حاشیه نشست ستاد انرژی تهران آیت‌الله رئیسی با اشاره به ضرورت توسعه زنجیره ارزش در صنعت نفت گفت: به اعتقاد بنده دولت باید در بهره‌برداری از منابع هیدروکربوری از جمله نفت نگاهش این باشد که این نفت و منابع خدادادی برای عموم ملت هستند و در نتیجه باید همه برنامه‌ریزی‌ها به صورتی باشد که در نهایت به بهره‌مندی هر چه بیشتر مردم از این نعمت منتج شود.

وی گفت:، اما در ایران نگاه وزارت نفت و دولت فعلی بر خام‌فروشی نفت است و درآمد‌های حاصل از خام‌فروشی را هم عمدتا در بخش درآمد‌های جاری دولت در بودجه صرف پرداخت حقوق پرسنل، نهادها، سازمان و ... می‌کنند. پس این درآمد نفتی خرج کارمندان دولت می‌شود و مردمی که کار دولتی ندارند از این نعمت خدادادی محروم هستند.

ناکارآمدی دولت در مواجهه با تحریم‌ها از جیب مردم پرداخت

احمدی گفت: وقتی دولتی اقتصاد کشور و بودجه خود را وابسته به نفت می‌کند در مواجهه با تحریم‌ها یا فشار‌های خارجی به شدت آسیب‌پذیر خواهد بود و هزینه این آسیب‌پذیری را نیز مردم پرداخت می‌کنند. در ۸ سال گذشته با دولتی سرکار داشتیم که وابسته به درآمد‌های حاصل از خام‌فروشی نفت بود و وقتی تحریم شدیم و نتوانست نفت بفروشد، مجبور شد برای تامین بودجه خود از بانک مرکزی استقراض کرده و خلق پول کند.

مدیرعامل اسبق شرکت مهندسی و ساختمان نفت افزود: استقراض از بانک مرکزی و جبران کسری بودجه دولت با استفاده از راهکار‌های پولی عملا باعث افزایش تورم می‌شود و افزایش تورم نیز بدین معناست که ناکارآمدی دولت در مواجهه با تحریم‌ها از جیب مردم پرداخت شده است. البته آدرس غلط می‌دهند که تحریم باعث فشار به معیشت مردم شده است، ولی به نظر بنده اصلی‌ترین عاملی که بر معیشت مردم فشار آورده نه تحریم‌ها بلکه نا‌توانی دولت در مواجهه با تحریم‌ها بوده است. اگر شما در برابر تحریم هیچ کاری نمی‌توانید کنید پس هنر شما چیست؟

وی خاطرنشان کرد: یا بعضا شاهد بودیم که دولت‌ها هنگام کسری بودجه، ارزی که به عنوان یک وجه رایج است را تبدیل به کالا می‌کنند و با بازی کردن با قیمت ارز، کسری بودجه خود را از جیب مردم تامین می‌کنند. در دولت تدبیر و امید ما بالاترین رقم افزایش نرخ ارز و تورم را تجربه کردیم که بسیار محل تامل است.

نفت با نگاه صرفا توزیعی سر سفره مردم نمی‌آید

احمدی اظهار داشت: متاسفانه یک نگاه صرفا توزیعی به حوزه نفت در بین مسئولین و مردم حاکم شده است که مثلا این درآمد‌های نفتی را بین همه مردم توزیع کنیم. نه به نظر بنده نفت اینگونه سر سفره مردم نمی‌آید. نگاه صرفا توزیعی و یارانه‌ای به این موضوع غلط است. البته بنده مخالف حمایت یارانه‌ای از دهک‌های پایین جامعه نیستم و این کار باید صورت بگیرد، ولی بنده می‌گویم به جای ماهی دادن، فرصت ماهی‌گیری را برای مردم در صنعت نفت فراهم کنیم.

مدیرعامل اسبق شرکت مهندسی و ساختمان نفت گفت: اعطای یارانه مثل مُسکن است، درد را کاهش می‌دهد، اما بیماری را درمان نمی‌کند. در اقتصاد بیمار ایران ما باید به سمتی حرکت کنیم که با حمایت از تولید داخل و توسعه بنگاه‌های تولیدی در صنایع پایین دستی نفت برای مردم اشتغالزایی کنیم.

وی تاکید کرد: اگر زنجیره ارزش در صنعت نفت شکل بگیرد و از منابع هیدروکربوری بتوانیم بطری و پلاستیک و پارچه و هزاران محصول دیگر بسازیم و صنایع تکمیلی و پایین‌دستی را توسعه دهیم، آن موقع مردم از موهبت نفت به صورت داشتن شغل و تامین معیشت خود بهره‌مند می‌شوند.

بیش از ۶ هزار محصول از نفت و منابع هیدروکربوری می‌توان تولید کرد

احمدی گفت: این دوستانی که بر خام‌فروشی اصرار دارند بد نیست بگویند در دنیا نفت خام را چه کار می‌کنند؟ یعنی به جز اینکه آن را پالایش کنند چه می‌کنند؟ آیا نفت را مستقیم در باک هواپیما می‌ریزند؟ نه. در پتروشیمی می‌ریزند؟ نه. پس یکی از راهکار‌های آوردن نفت سر سفره مردم چیست؟ اولین و ابتدایی‌ترین کار این است که این نفت را در مرحله اول پالایش کنیم.

مدیرعامل اسبق شرکت مهندسی و ساختمان نفت گفت: در مرحله بعدی این نفت و سایر منابع را در واحد‌های پتروشیمی و صنایع پایین‌دستی تبدیل به بیش از ۶ هزار محصول می‌شود. حال ما در ایران به عنوان نخستین دارنده منابع هیدروکربوری همچنان داریم دعوا می‌کنیم که خام‌فروشی بد است و توسعه زنجیره ارزش خوب است.

مهندسین ایرانی توانمندی احداث پتروپالایشگاه‌ها را دارند

وی ادامه داد: ما بحث ساخت پالایشگاه ما سه دهه را در صنعت نفت پشت سر گذاشتیم. در دهه اول که مربوط به دوران جنگ تحمیلی بود دشمن به پالایشگاه‌های ما حمله می‌کرد و ما این واحد‌ها را با توان داخلی بازسازی می‌کردیم. مرحله دوم به دوران پس از جنگ مربوط است که بازسازی و ارتقای واحد‌ها را در دستور کار قرار دادیم. در مرحله سوم واحد‌های جدیدی را بدون حضور لایسنسور‌ها و شرکت‌های خارجی احداث کردیم. پس ما در این حوزه آموزش و مهارت لازم را گام به گام به دست آوردیم.

احمدی گفت: با قاطعیت عرض می‌کنم که توانمندی ساخت پالایشگاه و پتروپالایشگاه‌ها در ایران وجود دارد. ما نیرو‌های متخصص خوبی در داخل کشور داریم. حتی می‌توانیم تکنولوژی و دانش فنی را نیز از مسیر‌هایی از خارج تامین کنیم. در دوران مسئولیت مهندس ضیغمی در شرکت ملی پالایش و پخش ما پروژه RFCC اراک را در اوج تحریم‌ها انجام دادیم. در آن پروژه بیش از ۷۵ نفر از متخصصین داخلی را در پروژه وارد کردیم و قرارداد‌های سه ماهه با آن‌ها منعقد کردیم و سپس کار را از آن‌ها یاد گرفتیم.

مدیرعامل اسبق شرکت مهندسی و ساختمان نفت در پایان خاطرنشان کرد: به عنوان جمع‌بندی نفت زمانی سر سفره مردم می‌آید که از خام‌فروشی به سمت توسعه پتروپالایشگاه‌ها، پتروشیمی‌ها و صنایع پایین‌دستی حرکت کنیم و ایران تمامی توانمندی لازم برای توسعه پتروپالایشگاه‌ها به عنوان اولین قدم برای رهایی از خام‌فروشی را داراست.

منبع: فارس
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار