کد خبر: 1056003
تاریخ انتشار: ۲۶ تير ۱۴۰۰ - ۲۰:۲۴
سید رحیم نعمتی

یک هفته قبل بود که رسانه‌ها از سفر قریب‌الوقوع مصطفی کاظمی، نخست‌وزیر عراق به واشنگتن خبر می‌دادند و حالا کاخ سفید اعلام کرده که جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا ۲۶ ژوئیه میزبان کاظمی در کاخ سفید خواهد بود. جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، در مورد این سفر از تقویت مشارکت استراتژیک بین دو کشور، همکاری‌های دو‌جانبه بر اساس توافقنامه امنیتی ۲۰۰۸ و همکاری‌های مشترک در زمینه‌های انرژی و بهداشت گفته، اما نکته مهم در این سفر عاقبت حضور نیرو‌های نظامی امریکا در عراق است. این موضوع با توجه به خروج شتابزده و عجولانه این نیرو‌ها قابل‌تأمل است، به خصوص اینکه دولت عراق مکلف به اجرای مصوبه پنجم ژانویه ۲۰۲۰ پارلمان برای خروج نیرو‌های امریکایی از عراق است.
انتظار می‌رود که چهارمین دور گفتگو‌های راهبردی واشنگتن- بغداد در این سفر کاظمی برگزار شود. دور سوم این گفتگو‌ها اوایل آوریل گذشته به ریاست وزیران امور خارجه دو کشور بود که به صورت مجازی برگزار شد. تارنمای خبری العربی‌الجدید هفته گذشته به نقل از منابع عراقی خبر داده بود که هیئتی متشکل از مقام‌های وزارت خارجه، مشاور امنیت ملی، دفتر نخست‌وزیری و فرماندهی ستاد عملیات عراق در حال آماده‌سازی دور چهارم گفتگو‌های راهبردی است و به احتمال بسیار مقام‌های بلند‌پایه دو کشور بر سر خروج نیرو‌های نظامی امریکا از عراق در این دور به توافق برسند. هرچند که العربی‌الجدید به نقل یکی از مقام‌های بلندپایه دفتر نخست‌وزیر گفته بود که هنوز مشخص نیست خود کاظمی ریاست این دور از گفتگو‌ها را به عهده داشته باشد یا مثل دو دوره قبل، وزیر خارجه به جای او رئیس هیئت عراقی خواهد بود، اما دعوت کاخ سفید حاکی از این است که این بار کاظمی ریاست هیئت عراقی را به عهده خواهد داشت. حضور مستقیم کاظمی در این دور از گفتگو‌ها دلیل بر اهمیت خاص آن برای او است، به خصوص اینکه عراق این روز‌ها خود را برای انتخابات مهم پارلمانی در ۱۰ اکتبر آماده می‌کند و فضای انتخاباتی کاملاً بر آن سایه انداخته است.
اگر این دور گفتگو‌ها متضمن توافق نهایی دو طرف برای خروج نیرو‌های امریکایی از عراق باشد، حضور کاظمی و امضای او پای توافقنامه می‌تواند یک پیروزی سیاسی برای او باشد. او با این کار می‌تواند مدعی شود که به مصوبه پارلمان برای خروج نیرو‌های خارجی از عراق عمل کرده و این موضوع به خصوص با توجه به انتخابات پارلمانی در کمتر از سه ماه دیگر یک امتیاز سیاسی برای او و طرفدارانش به شمار می‌رود. از سوی دیگر، سفر اخیر هیئت امریکایی به ریاست برت مک‌گورگ، عضو شورای امنیت ملی امریکا، گویای این است که امریکا حاضر به خارج کردن نیروهایش نیست و در دیدارهایش با مقام‌های عراقی از جمله کاظمی گفته؛ «به خاطر اراده طرف‌هایی که قصد دارند واشنگتن را با زور، مجبور به ترک عراق کنند، نیرو‌های خود را از عراق خارج نخواهد کرد». منابع عراقی به پایگاه خبری المسله گفته بودند که این هیئت به جای خروج نیرو‌های امریکایی از استقرار مجدد این نیرو‌ها گفته بودند و «این بدان معناست که طرفین هنوز به یک توافق مشترک نرسیده‌اند.»‌بنابراین، به نظر می‌رسد که امریکایی‌ها به‌رغم توافقات گذشته همچنان به دنبال بهانه‌ای برای حفظ نیرو‌های نظامی خود در عراق هستند و رفتن کاظمی به واشنگتن می‌تواند تلاش او برای چانه‌زنی با بایدن و رسیدن به توافق نهایی باشد. به نظر می‌رسد که سفر این هیئت باعث نگرانی کاظمی از سرنوشت توافق نهایی شده و به همین علت است که می‌خواهد برخلاف دو دور قبل، خودش مستقیماً در دور چهارم گفتگو‌های راهبردی شرکت داشته باشد تا بتواند با نهایی کردن این مذاکرات و رسیدن به توافق نهایی برای خروج نیرو‌های امریکایی از عراق، امتیاز سیاسی آن را برای انتخابات در پیش رو به دست بیاورد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار