کد خبر: 1057868
تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۴۰۰ - ۲۱:۳۷
با وجود دلالت آمار و ارقام بر کمبود پزشک در کشور و فاصله قابل‌تأمل آماری تعداد پزشک در ایران با سایر کشور‌های دنیا، اما باز هم طبقه‌ای از پزشکان ترجیح می‌دهند، این حوزه همچنان درگیر انحصار گروهی از پزشکان ذی‌نفوذ باشد و دسترسی سایر افراد را از تحصیل در این رشته کوتاه کنند.
کبری فرشچی

با وجود دلالت آمار و ارقام بر کمبود پزشک در کشور و فاصله قابل‌تأمل آماری تعداد پزشک در ایران با سایر کشور‌های دنیا، اما باز هم طبقه‌ای از پزشکان ترجیح می‌دهند، این حوزه همچنان درگیر انحصار گروهی از پزشکان ذی‌نفوذ باشد و دسترسی سایر افراد را از تحصیل در این رشته کوتاه کنند.
ماجرای اعضای پزشکان حتی در شرایط کنونی و با وجود عمق بحران کرونا همچنان ادامه دارد و مسئولان وزارت بهداشت در بحبوحه بحران شیوع موج پنجم کرونا، ظرفیت پذیرش آزمون دستیاری را در سال ۱۴۰۰ قریب به ۲۰ درصد کاهش داده‌اند و این ظرفیت از ۴ هزارو ۳۰۰ نفر در سال ۱۳۹۹ به ۳ هزارو ۶۰۰ نفر در سال ۱۴۰۰ کاهش یافته‌است!
بر اساس آمار‌های سازمان نظام پزشکی، در ایران ۴۵ هزار و ۲۳۳ نفر پزشک متخصص داریم که سرانه پزشک متخصص به ازای هر ۱۰ هزار نفر جمعیت، معادل ۳/۵ می‌شود! یعنی به ازای هر ۱۰ هزار نفر در ایران، کمتر از شش پزشک متخصص وجود دارد، در حالی که بسیاری از کشور‌های پیشرفته و حتی منطقه، بیش از ۲۰ پزشک متخصص به ازای هر ۱۰ هزار نفر جمعیت دارند.
با تمام اینها، اما باز هم طبقه انحصار‌طلب ترجیح می‌دهد تا افراد کمتری وارد این حرفه بشوند و این مسئله فشار‌های کاری شدیدی به پزشکان و رزیدنت‌ها و انترن‌هایی که خارج از این طبقه انحصار‌طلب قرار دارند، وارد می‌کند به خصوص حالا و در ایام کرونا. بر همین اساس طی ۱۸ ماه اخیر شاهد مرگ پزشکان و ا‌نترن‌ها و رزیدنت‌ها بوده‌ایم که بخش مهمی از این مرگ‌ها به واسطه فشار کاری بیش از حد به این افراد اتفاق افتاده‌است. فشاری که از سوی اساتید آن‌ها به این پزشکان و رزیدنت‌های جوان تحمیل می‌شود و خود اساتید اغلب در خانه در حال استراحت یا در مطب و بیمارستان خصوصی در حال تجارتند!
کاهش دوباره ظرفیت پذیرش پزشکی در شرایطی اتفاق می‌افتد که با بحران کرونا کمبود پزشک بیش از پیش خودش را نشان می‌دهد و این مسئله نه فقط مردم که حتی خود پزشکان و کادر درمان را با چالش مواجه کرده‌است و موجب شده تا تعداد اندک پزشکی که در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی حضور دارند با شیفت‌های طولانی کاری مواجه باشند و همین کار طولانی و بدون استراحت و تحمل استرس‌های مداوم مواجهه با بیماران کرونایی آن‌ها را زودتر از پا در می‌آورد. بنابراین انحصار‌طلبانی که مانع افزایش جذب دانشجوی پزشکی و جبران کمبود پزشک در کشور می‌شوند علاوه بر دینی که به مردم دارند و علاوه بر ایجاد چالش‌هایی همچون طولانی‌تر شدن صف‌های درمانی، کاهش دسترسی به پزشک متخصص، سفر‌های درمانی، کاهش کیفیت خدمات پزشکی برای مردم، موجب تحمیل فشار بیشتر کاری و روانی به همکاران پزشک خود و زودتر از پای درآمدن آن‌ها شده‌اند. امری که شاید پیش از بحران پاندمی کرونا خودش را به این وضوح نشان نداده‌بود، اما حالا و با این بحران در طول ۱۸ ماه گذشته شاهد آن بوده‌ایم که پزشکان زیادی که در ایام اپیدمی کرونا به واسطه فشار کاری و حضور طولانی در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی بیمار شدند و جان خود را از دست دادند. بی‌تردید بخشی از فاجعه مرگ پزشکان و پرستاران در این دوران به گردن انحصارطلبانی است که مانع از تربیت و جذب نیرو‌های سلامت هستند و با این کارشان هم به مردم و هم به همکاران پزشک و سفیدپوش خود آسیب می‌زنند.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار