کد خبر: 1058072
تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۴۰۰ - ۲۱:۰۰
زوجین از مشاوره استفاده کنند
در زندگی صنعتی امروزی و در پیچ و خم مشکلات نباید جایگاه اخلاق و رفتار شایسته را فراموش کنیم. اخلاق‌مداری همیشه دارای جایگاه ویژه و اثرگذاری است. بعضی به بهانه مشکلات زندگی به جای اینکه اخلاق و رفتار خود را درست کنند، بدخلقی خود را توجیه می‌کنند.
حجت‌الاسلام علیرضا فرهنگ*

در زندگی صنعتی امروزی و در پیچ و خم مشکلات نباید جایگاه اخلاق و رفتار شایسته را فراموش کنیم. اخلاق‌مداری همیشه دارای جایگاه ویژه و اثرگذاری است. بعضی به بهانه مشکلات زندگی به جای اینکه اخلاق و رفتار خود را درست کنند، بدخلقی خود را توجیه می‌کنند. در حالی که انسان به اخلاق خوش در همین مواقع از هر زمانی بیشتر نیاز دارد؛ چراکه حتی اگر کسی از لحاظ مادی نیازی به هیچ کسی نداشته باشد، باز به این اخلاق نیاز دارد. به خاطر اینکه لذت واقعی از زندگی را کسی می‌برد که از اخلاق و رفتار خوبی برخوردار باشد و اخلاق خوب به روح و روان انسان برمی‌گردد. هرچند مادیات موانع آرامش روحی را تا حدودی رفع می‌کند، اما نمی‌تواند به تنهایی آرامش واقعی به زندگی دهد؛ چراکه چه انسان‌هایی که از لحاظ مادی کمبودی ندارند، اما اخلاق و رفتار بد آنان زندگی را بر خود و دیگران تیره و تار کرده است. اخلاق خوب زندگی را برای زوجین لذت‌بخش می‌کند، هرچند در یک کلبه ساده و بی‌ریا و با مقدار کمی از مادیات زندگی را سپری کنند. زندگی‌ای گواراتر از اخلاق خوش نیست، اما برای رفع چالش‌های اخلاقی و رفتاری‌مان با شریک زندگی‌مان چه باید بکنیم.
از مشاور بهره بگیرید
از جمله عواملی که بر اخلاق و رفتار انسان اثرگذار است، عرضه کردن مشکلات اخلاقی و رجوع کردن به یک عالم دینی یا یک فرد مشاور متعهد و اخلاقی و خدا ترس است. امام صادق (ع) می‌فرمایند: مشورت داراى حدودى است که اگر آن حدود شناخته و رعایت نشود، ضررش براى مشورت‌‏کننده از نفعش بیشتر است. آن حدود برای کسى که با او مشورت مى‏شود عبارتند از: ۱- عاقل باشد. ۲- آزاده و دیندار باشد. ۳- دوستی مهربان و مانند برادر باشد. ۴- اگر از راز تو آگاه شد مثل اینکه خودت به آن آگاهى و آن را مکتوم و پوشیده مى‌دارد. چون تو زمانى از راهنمایى مشاور سود مى‏‌برى که او عاقل باشد و وقتى که وى آزادمرد و متدین بود، نهایت کوشش را براى نصیحت کردن تو به کار مى‌‏برد. وقتى که دوست مهربان و مانند برادر باشد و او را از راز خویش آگاه کردى، راز تو را پوشیده نگاه مى‌‏دارد و آگاهى او مانند این است که خودت به آن آگاهى، [اگر این شرایط رعایت شود]مشورت جامع و نصیحت کامل مى‌‏شود. پس ارتباط با مشاور با این صفات و با یک عالم دینی به از بین بردن صفات بد اخلاقی و ایجاد صفات خوب در انسان کمک می‌کند.
بعضی همسران وقتی مبحث مشاوره یا رجوع به یک عالم دینی پیش می‌آید، سریعاً عکس‌العمل نشان می‌دهند و می‌گویند مگر ما کمبودی داریم که برویم مشاوره یا به کسی رجوع کنیم در حالی که اگر می‌دانستند همین نوع گفتار یعنی بدخلقی در وجود آنان است که اجازه نمی‌دهند به خودشان در زیر ذره‌بین خدا قرار گیرند تا عیوب خود را ببینند. در واقع گاهی اوقات نوعی خودخواهی و غرور کاذب در وجود انسان یک صفت را سال‌ها نگه می‌دارد و همین روحیه باعث تلخی و بدی زندگی می‌شود. پس چقدر خوب است انسان خود را در بوته نقد سازنده قرار دهد تا بر عیوب درون خود آگاه شود و درصدد رفع آن برآید.

محبت مقطعی، محبت ریشه‌ای
از عوامل بسیار مهمی که در خوش‌خلقی یا بدخلقی افراد اثر می‌گذارد، ابراز محبت یا بی‌محبتی است. نقش محبت و اصل محبت در زندگی به عنوان یک اصل پایدار می‌تواند گره‌گشای انسان در خوش‌خلقی یا جلوگیری از بدخلقی انسان شود. محبت یعنی دوستی و نشان دادن ابراز علاقه به کسی که با او زندگی می‌کند یا معاشرت دارد. به طور مثال مهم‌ترین این ابراز محبت‌ها باید بین زن و شوهر در زندگی باشد؛ چراکه وقتی این محبت در کانون خانواده نشان داده شد، باعث آرامش و اعتماد زوجین می‌شود و زمینه تربیت خود و فرزندانی سالم را فراهم می‌کند. نشان دادن محبت در رفتار و گفتار می‌تواند باعث ایجاد خلق خوب در زندگی باشد. حتی اگر با کسی که بدخلق است به جای برخورد خشن و بد، برخورد خوبی همراه با محبت داشتیم، حتماً آن انسان بدخلق یا از عملش پشیمان می‌شود یا حداقل بدخلقی خود را کم می‌کند.
زن و شوهر در زندگی به این اصل اساسی باید عمل کنند تا خوش‌خلقی در زندگی آن‌ها زیاد شود. پیامبر خطاب به زن و مرد در زندگی می‌فرمایند: شوهر در روابط خود با همسرش ناچار از رعایت سه چیز است: ۱- سازگارى تا در پرتو آن موافقت، سازش و محبت و علاقه زن را به دست آورد. ۲- خوش‌رفتارى با او. ۳- با آراستن ظاهر و توسعه در زندگى دل او را به دست آورد. زن نیز در روابط خود با شوهر سازگارش ناگزیر به رعایت سه چیز است: ۱- یکرنگى، تا همیشه و در همه حال -خوشى یا ناخوشى- خاطرش را به خود آسوده سازد. ۲- تعهد به او و نگاه داشتن او تا اگر گاهى خطایى از او سر زد درباره‌‏اش دلسوزى کند و با او مهربان باشد. ۳- اظهار عشق به او، با عشوه و ناز و زیبایى ظاهر در دیده شوهر.
اگر یکی از طرفین محبت نکرد و بدخلقی کرد، طرف دیگر محبت کند که این کار اجر بزرگی دارد و جلوی بدخلقی او را می‌گیرد یا حداقل جایگاه انسان خوش‌خلق را نزد او بزرگ می‌کند. بعضی هستند با بدخلقی همسر، بدخلقی می‌کنند و حتی گاهی به طلاق و جدایی کشیده می‌شود. در حالی که درمان بدخلقی با بدخلقی نیست، بلکه با مدارا این مسائل حل می‌شود. به همراه خوش‌خلقی که دارای اجر بزرگی است و به خاطر همین خدا زندگی او را شیرین خواهد کرد. در روایتی حضرت امیر می‌فرمایند: هر که با اخلاق همسر و زن بدخوى خود بسازد و آن را به حساب خدا بگذارد، خداوند ثواب شاکران به وى دهد. بدانید هرکس با شوهر خود مدارا نکند و او را بر چیزى که توانایی ندارد، مجبور گرداند، خداوند هیچ حسنه‌‏اى از او قبول نفرماید و با غضب او را ملاقات کند.

با هم دوست باشید
بعضی از زوج‌های جوان از نبودن محبت و علاقه‌ای که در زمان شروع دوران عقد و زندگی که در بینشان حاکم بوده، گلایه دارند. محبت، همان نعمتی است که خدای متعال در دل آنان به سبب پیوند مقدس ازدواج قرار داد، اما متأسفانه به دلایل مختلفی رنگ و بوی این محبت کم شد. بعضی آرزوی رسیدن به آن محبت و علاقه را دارند، بعضی از اینکه به جای محبت، بدخلقی و تیرگی زندگی آنان را گرفته رنج می‌برند و بعضی دیگر نیز متأسفانه این کانون الهی و پر محبت را از دست داده‌اند، اما در کنار این‌ها بعضی از زنان و مردان در زندگی هنوز همان محبت بلکه بهتر از آن دوران را در زندگی دارند. یکی از دلایلی که باعث می‌شود محبت و علاقه زن و مرد در زندگی مشترک روز به روز بهتر شود، اخلاق خوب در زندگی است. از آثار مهم اخلاق خوب یعنی رفتار‌های شایسته در طول روز با یکدیگر و حفظ روحیه مودت و دوستی است.
به دست آوردن محبت بخشی از رسیدن به مقصد و ساحل آرامش در زندگی است. حفظ و نگهداری محبت و دوستی در زندگی مهم‌تر از اصل آن است. چه انسان‌هایی که به زحمت سرمایه‌ای را به دست آوردند، اما به راحتی از دست دادند. در حالی که حفظ آن سخت‌تر از به دست آوردن آن است. از مواردی که باعث تداوم و حفظ محبت و همدلی در زندگی می‌شود، اخلاق خوب و شایسته است. رسول خدا (ص) در خصوص این امر می‌فرمایند: اخلاق نیک رشته دوستی را استوار می‌سازد. نباید از اخلاق خوب یعنی کسب صفات شایسته در زندگی غافل شویم. اگر زن و مرد در زندگی مقداری از وقت خود را برای کسب اخلاق خوب اختصاص دهند، بسیاری از هزینه‌های زندگی بر آنان کم می‌شود؛ چراکه وقتی خلق انسان تنگ باشد، جسم و روح و روان او هم تحت تأثیر قرار می‌گیرد. چه بسا بعضی از بیماری‌ها و افسردگی‌هایی که از بی‌توجهی به این روحیات، مثل گذشت و عفو در زندگی، قناعت و راضی بودن به داشته‌های خود زندگی، دوری از تجملگرایی، ساده‌زیستی و... ر‌هایی پیدا می‌کنند. رشته دوستی وقتی به وسیله اخلاق استوار می‌شود که انسان در رفتار خود دنبال این روحیات برود.

پرهیز از برخورد بد با یکدیگر
از چیز‌هایی که محبت را کم می‌کند، برخورد بد با یکدیگر در موارد اختلاف‌نظر‌هاست. اینجا باید با مدیریت صحیحی این کار صورت پذیرد تا به بی‌محبتی کشیده نشود. در صورت به وجود آمدن هر گونه سوء‌تفاهم و سوء‌برداشت، در اولین فرصت ممکن به حل و فصل آن بپردازید تا تبدیل به کینه نشود. در داستانی به نقل از حجت‌الاسلام گنجی آمده است: آقای عربی بود مرید آیت‌الله کشمیری. ارتباط خانوادگی داشتند با آقا، با خانواده‌اش می‌آمدند خدمت آقا، ما هم دیده بودیم این عرب را. گاهی این آقا با زنش دعوا می‌کرد، وقتی هم که دعوا می‌کرد، خیلی تند می‌شد. وقتی هم که تند می‌شد، زبانش آزاد می‌شد و حرف‌های ناپسندی می‌پراند. می‌آمدند خدمت آیت‌الله کشمیری، ایشان می‌فرمودند: حیف است، بد است انسان حرف نامربوط از دهانش صادر شود، به زنش فحش بدهد، خوب این هم یک خورده خودش را جمع و جور می‌کرد و از خانه که بیرون می‌رفتند، دوباره با زنش دعوا می‌کرد. می‌گفت تو می‌آیی به خانواده آقا میگی، خانواده آقا به آقا می‌گویند، آقا با من دعوا می‌کند.
زن می‌گفت: من نمی‌گویم، اسرار خانوادگی را که من فاش نمی‌کنم جایی. قرآن کریم خیلی زیبا این مسئله را بیان فرموده: «هُنَّ لِباسٌ لَکَم»: زن باید از حادثه‌های روزگار، از سختی‌ها، مرد را و مرد نیز زن را از حوادث و سختی‌ها حفظ کنند هم را. چطور من بیایم بگویم! من نگفتم. اما باور نمی‌کرد. روزی این دو نفر برای خرید به بازار قم می‌روند، در بازار دعوایشان می‌شود. دوباره این مرد شروع می‌کند بد و بیراه گفتن، خوب عصبانی‌مزاج بوده دیگر، آدم باید پناه به خدا ببرد، زود هم آشتی می‌کردند، بعد بالاخره خریدهاشان را می‌کنند و از بازار می‌آیند بیرون. مرد به خانمش می‌گوید می‌آیی برویم منزل آیت‌الله کشمیری؟ زن می‌گوید برویم. من تسلیمم. حرفی ندارم. می‌آیند منزل آقا، همین که می‌رسند، آقا می‌فرمایند: بله، بعضی‌ها بازار می‌روند، در بازار دعوا می‌کنند، بعد این حرف‌ها را به هم می‌زنند، این فحش‌ها را می‌دهند، حیف است، زشت است از تو، چرا این حرف‌ها را می‌زنی؟ و مرد بلافاصله دو زانو می‌شود...

اقتدار مرد مانع ابراز محبت نشود
ختم کلام اینکه بعضی مرد‌ها برایشان سخت است ابراز محبت کنند. در حالی که زنان تشنه محبت هستند و مرد نمی‌داند اگر این کار را انجام دهد بسیاری از مشکلات زندگی و حتی بدخلقی‌های زن نسبت به او از بین می‌رود. انسان محبت می‌خواهد. البته محبتی که دنبالش بدخلقی یا بدزبانی نباشد. چون گاهی اوقات محبت می‌کند، اما بلافاصله این محبت را با یک حرف یا یک بی‌صبری از بین می‌برد. البته زنان هم دقت کنند محبت شوهر را از مسیر خودش منحرف نکنند و وقتی محبت دیدند، با محبت جبران کنند نه اینکه از این محبت سوءاستفاده کنند. البته در هر صورت انسان نباید محبت را فراموش کند.
*پژوهشگر سبک زندگی

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار