کد خبر: 1058807
تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۴۰۰ - ۲۰:۵۸
در هفته گذشته رقم خورد
در حالی که شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران طی یک هفته اخیر از محدوده یک میلیون و ۳۵۰ هزار واحد خود را به محدوده یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد نزدیک کرده است، بسیاری از سهامداران معتقدند تغییر در ارزش سهام آن‌ها ایجاد نشده که در واکنش به این رویداد باید گفت برخی از نماد‌های شاخص‌ساز با رشد نرخ سهامشان زمینه رشد شاخص کل بازار بورس تهران را فراهم آورده‌اند و شاخص‌های هم وزن تغییر خاصی طی یک هفته اخیر نداشته است.
هادی غلامحسینی

سرویس اقتصادی جوان آنلاین: در حالی که شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران طی یک هفته اخیر از محدوده یک میلیون و ۳۵۰ هزار واحد خود را به محدوده یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد نزدیک کرده است، بسیاری از سهامداران معتقدند تغییر در ارزش سهام آن‌ها ایجاد نشده که در واکنش به این رویداد باید گفت برخی از نماد‌های شاخص‌ساز با رشد نرخ سهامشان زمینه رشد شاخص کل بازار بورس تهران را فراهم آورده‌اند و شاخص‌های هم وزن تغییر خاصی طی یک هفته اخیر نداشته است.

بسیاری از کارشناسان اقتصادی تاکنون چندین مرتبه اشاره داشته‌اند که سهامداران علاوه بر شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران باید سایر شاخص‌ها را برای سنجش وضعیت عمومی بازار مورد توجه قرار دهند در غیر این صورت امکان دارد رشد شاخص کل را به منزله رشد نرخ عمده سهم‌های بازار سرمایه به شمار آورند و در سرمایه‌گذاری خود دچار گمراهی و اشتباه شوند، کما اینکه طی یکی دو سال اخیر بسیاری از سرمایه‌گذارانی که روند شاخص کل را مبنای سرمایه‌گذاری خود قرار داده‌اند با زیان قابل ملاحظه‌ای مواجه شده‌اند. طی یک هفته کاری گذشته شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران از محدوده یک میلیون و ۳۵۰ هزار واحد خود را به کانال یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد رسانده و در حوالی یک میلیون و ۴۸۰ هزار واحد توقف کرده تا راه چندانی برای فتح محدوده یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد نداشته باشد.
هر چند رشد شاخص کل در هفته گذشته از سوی برخی از رسانه‌ها بزرگ‌نمایی شدند، اما برخی از کارشناسان اقتصادی رشد نرخ دلار و همچنین رشد نرخ برخی از سهام‌های شاخص ساز را دلیل افزایش شاخص کل بازار سهام عنوان کردند و در مقابل برخی از کارشناسان اقتصادی که از زیان یکی دو سال اخیر مردم در بازار سرمایه ناراحت شدند، نسبت به آنچه که در بازار سرمایه می‌گذرذ شفاف‌سازی کردند.
تولید بنگاه‌های کاهش پیدا کرده است
بهمن آرمان، اقتصاددان و استاد دانشگاه که در سال‌های دور معاون سازمان بورس و اوراق بهادار نیز بوده است، می‌گوید: افزایش قیمت‌های جدید در بورس که در حال رخ دادن است را چندان منطقی نمی‌دانم. واقعیت این است که چرخ اقتصاد باید بچرخد تا چرخ بورس هم بچرخد و ما در حال حاضر این را نمی‌توانیم مشاهده کنیم. تولید فولاد، سیمان و بسیاری از کالا‌های دیگر که شرکت‌های تولیدکننده آن‌ها در بورس حضور دارند کاهش پیدا کرده است.
افزایش نرخ سهام منطقی نیست
آرمان با بیان اینکه در چنین شرایطی چطور می‌توان انتظار داشت که افزایش قیمت سهام در بورس را روندی طبیعی، منطقی و علمی بدانیم، خاطرنشان می‌کند: من اعتقاد ندارم این روند طبیعی باشد.
این اقتصاددان می‌افزاید: عده‌ای عنوان می‌کنند افزایش قیمت‌ها در بورس متأثر از افزایش نرخ تورم است که بعید می‌دانم چنین تصوری درست باشد.
آینده بازار سرمایه در گرو چند ابهام
از سوی دیگر، یک کارشناس بازار سرمایه آینده این بازار را در گروی رفع چند ابهام کابینه اقتصادی دولت جدید، نرخ ارز و جایگاه بازار سرمایه در کسری بودجه دولت دانست.
فردین آقابزرگی در گفتگو با ایسنا، با اشاره به برگزاری کمپین‌های انتخاباتی رئیس‌جمهور دولت سیزدهم می‌گوید: می‌توان گفت گروه مشاورین اقتصادی و مدیرانی که در ابتدا حتی در کمپین‌های آقای رئیسی حضور داشتند، فراجناحی و تخصص محور بودند. برنامه‌هایی که ارائه کردند ولو در قالب کلیات و بدون اشاره به جزئیات، نشان‌دهنده این است که تیم اقتصادی هیئت دولت حتماً با مشاوره این افراد انتخاب شده و پیش می‌روند.
به گفته وی تا زمانی که وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی معرفی نشوند، نمی‌توان پیش‌بینی درستی از آینده داشت، چراکه دیدگاه این افراد تأثیر زیادی بر سمت و سو و خط مشی اقتصاد و بازار سرمایه می‌گذارد. اما از آنجا که مشاورین باتجربه بودند، به نظر من در معرفی تیم اقتصادی تأثیر مثبت دارد.
این کارشناس بازار سرمایه در مورد پیش‌بینی وضعیت این بازار در دولت جدید می‌گوید: چند آیتم نامشخص بودن کابینه اقتصادی دولت جدید، پیش‌بینی‌های نادرست در مورد نرخ دلار (درحالی که پیش‌بینی می‌شد روند قیمت دلار کاهشی باشد، افزایشی شد)، سیاست‌های پولی و مبهم‌بودن و ادامه روند استفاده از ظرفیت‌های بازار سرمایه برای نقدینگی دولت باعث می‌شود آینده بازار سرمایه کمی مبهم باشد. اگر این ابهامات روشن شود، بهتر می‌توان اظهارنظر کرد که حرکت بازار سرمایه به کدام سمت خواهد بود.
آقابزرگی تأکید می‌کند: البته طبق تحلیل تکنیکال بعد از سال‌های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ سال ۱۴۰۰ سال با ثباتی برای بازار سرمایه است. رشد شارپی ندارد و حداکثر بازدهی به میزان نرخ تورم مورد پیش‌بینی و بین ۴۰تا۵۰ درصد است.
گفتنی است سال گذشته شاخص کل بورس اوراق بهادار تا بیش از ۲ میلیون واحد رشد کرد و از مرداد ماه به بعد روند اصلاح به خود گرفت، به طوری که حتی به محدوده یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد نیز نزدیک شد و در این فرآیند بسیاری از سرمایه‌گذاران تازه وارد بخش زیادی از ارزش سهام خود را از دست دادند، تشویق و ترغیب مقامات دولت دوازدهم و سکوت برخی از کارشناسان و فعالان و مطلعان بازار سرمایه در نوسان شدید این بازار چه در فرابورس و چه در بازار بورس اوراق بهادار مؤثر بود.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار