کد خبر: 1062325
تاریخ انتشار: ۲۴ شهريور ۱۴۰۰ - ۲۰:۳۷
سید رحیم نعمتی

اتحادیه اروپا اواخر جولای به رهبری فرانسه چارچوبی را برای اعمال تحریم‌های هدفمند علیه لبنان وضع کرد. این اتحادیه در بیانیه خود مدعی شد که تحریم‌ها را برای فشار بر رهبران لبنان وضع کرده تا اینکه «اختلافات خود را کنار بگذارند و ضمن همکاری با یکدیگر برای تشکیل دولت، تدابیر لازم را برای هدایت کشور به سوی بهبودی پایدار در پیش گیرند.» حالا با اعلام تشکیل دولت جدید لبنان به نخست‌وزیری نجیب میقاتی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا جوزف بورل اعلام کرده که تحریم‌های اروپا بعد از تشکیل دولت جدید لبنان معلق شده و گفت: «کمک‌ها به این کشور افزایش خواهد یافت و ما مذاکرات لبنان با صندوق بین‌المللی پول را تسهیل می‌کنیم.» به این ترتیب، اتحادیه اروپا نظام تحریمی خود را برای کمک به دولت جدید لبنان بر می‌دارد، اما باید گفت که این یک عقب‌نشینی در برابر مقاومت اقتصادی لبنان است.
این نکته قابل‌توجه است که سخنان بورل همزمان شده با سخنان احمد ریا، مسئول رسانه‌ای حزب‌الله لبنان، در مورد کامیون‌های حامل سوخت ایران. ریا در این مورد گفت که کامیون‌های سوخت امروز، (پنج‌شنبه)، از بندر بانیاس سوریه به بعلبک لبنان می‌رسند و در ایستگاه اولی واقع در دو منطقه العین و اللبوه جشن مردمی برای استقبال از کامیون‌ها برگزار خواهد شد و در ایستگاه آخر در ورودی بعلبک نیز جشنی با حضور وزرا و نمایندگان و مقامات محلی و برخی فعالان برگزار خواهد شد. این جشن بیش از آنکه برای رسیدن سوخت به لبنان باشد، جشنی برای موفقیت مقاومت اقتصادی لبنان است که با تکیه بر ظرفیت‌های خود فشار خارجی و تأثیر تحریم‌ها و از جمله تحریم‌های اتحادیه اروپا بر لبنان را برای کشاندن این کشور به ورطه ناآرامی ناکام گذاشت. در واقع، محدودیت‌های قانونی حسن دیاب به عنوان نخست‌وزیر موقت و تحریم‌های وضع شده علیه لبنان باعث شده بود ورود سوخت به این کشور دچار مشکل جدی شود و نتیجه آن افزایش قیمت بنزین و صف‌های طولانی خودرو‌ها مقابل پمپ بنزین‌ها بود. این فشار اهرم امریکا و اروپا برای تحمیل دولت مورد نظر خود به لبنان بود، اما ورود جبهه مقاومت در این نبرد اقتصادی باعث شد مسئله تأمین سوخت از محور ایران- سوریه- لبنان حل شود و اروپا و امریکا نتوانند از این فشار بهره‌برداری کنند.
همزمان شدن سخنان بورل و ریا حکایت از عقب‌نشینی اتحادیه اروپا در برابر حرکت مقاومت در عرصه اقتصادی و تأمین سوخت لبنان دارد و به عبارت دیگر، اتحادیه اروپا با بی‌فایده شدن کارت فشارش بر لبنان چاره‌ای ندیده جز اینکه در موضوع تحریم‌های یک ماه قبل تجدیدنظر کند. علاوه بر این، ادامه حضور جبهه مقاومت در عرصه اقتصادی لبنان مایه نگرانی اروپا و امریکا است، چرا که در این صورت و همانند موضوع سوخت، ورود هر چه بیشتر مقاومت در عرصه اقتصادی باعث می‌شود ابزار‌های فشار اقتصادی آن‌ها بر لبنان کم‌اثر و حتی بی‌اثر شود و لبنان را به طور کلی به جبهه مقاومت ببازند. اتحادیه اروپا برای جلوگیری از چنین نتیجه‌ای و حفظ ابزار‌های فشار اقتصادی خود بر لبنان چاره‌ای نمی‌بیند جز اینکه چارچوب تحریمی خود علیه لبنان را کنار بگذارد و حتی به لبنان وعده بدهد که جریان مذاکرات این کشور با صندوق بین‌المللی پول را تسهیل خواهد کرد تا بتواند از این صندوق وام بگیرد. به ترتیب، اقدام اتحادیه اروپا برای برداشتن تحریم‌های لبنان و وعده کمک اقتصادی به این کشور واکنش مستقیمی به ورود جبهه مقاومت به عرصه اقتصادی و ابتکار عمل واردات سوخت مورد نیاز لبنان از ایران است که اتحادیه اروپا با این اقدام دست به عقب‌نشینی زده تا اینکه در خصوص لبنان بازنده تمام عیار نباشد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار