کد خبر: 1062581
تاریخ انتشار: ۲۷ شهريور ۱۴۰۰ - ۲۲:۰۰
سید رحیم نعمتی

نبرد چساپیک (Battle of the Chesapeake) نبرد دریایی بین ناوگان فرانسوی و انگلیسی‌ها در ۵ سپتامبر ۱۷۸۱ در نزدیکی دهانه خلیج چساپیک در سواحل ایالت مریلند امریکا رخ داد. ناوگان فرانسوی در آن موقع به کمک انقلابیون امریکایی آمده بودند و با پیروزی در این نبرد باعث شکست نهایی انگلیسی‌ها و استقلال امریکا شدند. بنای یادبود این حادثه واقع در پایگاه فورت‌استوری نیروی دریایی امریکا در ایالت ویرجینیا به احترام آن نبرد ساخته شده و مراسمی نیز سالانه برگزار می‌شد، اما فرانسه امسال جشن دویست‌وچهلمین سالگرد این نبرد را لغو کرد. قرار بود که این مراسم امسال در دو بخش برگزار شود؛ بخشی در سفارت فرانسه و بخشی نیز بر یک کشتی جنگی این کشور مستقر در بندر بالتیمور ایالت مریلند، اما فرانسه با لغو هر دو بخش این مراسم به وضوح عصبانیت خود را در مورد قرارداد امریکا با استرالیا نشان داده است.
این قرارداد مربوط می‌شود به پیمانی به نام اوکوس، (AUKUS) که پنج شنبه گذشته بین امریکا، انگلیس و استرالیا به امضا رسید. این پیمان در مورد همکاری در حوزه‌های دیپلماتیک، امنیتی و نظامی بین این سه کشور در سراسر منطقه هند و اقیانوس آرام است و گفته می‌شود که همگرایی سه کشور در این زمینه برای تقابل با نفوذ چین است. قرارداد امریکا و استرالیا نخستین پروژه از این پیمان است که بنابر آن، امریکا تعدادی زیردریایی با پیشران هسته‌ای به استرالیا می‌فروشد و گفته می‌شود که فناوری آن‌ها را که در انحصار امریکا و انگلیس بود به استرالیا نیز واگذار خواهد کرد. استرالیا در نتیجه این اتفاق قرارداد ۲۰۱۶ خود با فرانسه موسوم به قرارداد ناوال برای خرید ۱۲ زیردریایی برقی-دیزلی را به صورت یکجانبه فسخ کرده است. هزینه این قرارداد زمان انعقاد در ۲۰۱۶ بالغ بر ۳۱ میلیارد دلار بود، اما به دلیل افزایش هزینه‌ها و تغییرات نرخ ارز افزایش یافت و به میزان ۵۶ میلیارد دلار رسید. فرانسه این قرارداد را «قرارداد قرن» برای صنعت کشورش دانسته و به همین جهت نیز از فسخ یکجانبه آن توسط استرالیا خشمگین شده و سفرای خود را از کشور‌های امریکا و استرالیا فراخوانده است.
طنز ماجرا اینجا است که فرانسه بعد از روی کار آمدن جو بایدن در امریکا دوران یکجانبه‌گرایی امریکا در زمان رئیس‌جمهور سابق امریکا دونالد ترامپ را تمام شده می‌دانست و سه ماه قبل بود که دومین مجسمه آزادی را به عنوان نماد دوران جدیدی از همگرایی دو کشور به امریکا فرستاد، اما حالا وزیر خارجه فرانسه ژان ایو لودریان پیمان سه‌جانبه امریکا، انگلیس و استرالیا را «خنجری از پشت» علیه فرانسه دانسته است. شکی نیست که فرانسه در برابر فسخ یکجانبه قرارداد ناوال ساکت نخواهد شد و شکایت حقوقی را دنبال خواهد کرد هرچند که از جزئیات این قرارداد چیزی اعلام نشده و معلوم نیست اقدامات حقوقی فرانسه به چه صورت خواهد بود. مهم‌تر از این، پیمان سه‌جانبه اوکوس پیام واضحی را برای فرانسه و دیگر کشور‌های عضو اتحادیه اروپا فرستاده مبنی بر اینکه امریکا نه تنها سیاست یکجانبه‌گرایی خود را ترک نکرده بلکه با کشاندن دو کشور انگلیسی‌زبان به این سیاست، آن را تقویت نیز کرده است. به عبارت دیگر، این پیمان تنها در مقابل نفوذ چین در حوزه اقیانوس آرام شکل نگرفته بلکه در برابر اتحادیه اروپا نیز هست و فسخ قرارداد ناوال نخستین نشانه از این تقابل هست. جوزف بورل همزمان با امضای پیمان اوکوس گفت: «پیمان اوکوس نشان می‌دهد اتحادیه اروپا باید استراتژی‌های دفاعی و امنیتی خود را به‌ویژه در هند و اقیانوس آرام توسعه دهد» و ضمن یادآوری این نکته که اتحادیه اروپا در خصوص پیمان اوکوس و فروش زیردریایی‌های امریکایی به استرالیا طرف مشورت قرار نگرفته، تأکید کرد: «ما باید همانند دیگران به خودمان متکی باشیم.»‌او در این زمینه به طرح موضوع «خودمختاری استراتژیک» اروپا پرداخت و این به معنای فاصله گرفتن هر چه بیشتر اروپا از امریکا در زمینه‌های دفاعی و نظامی است. به این ترتیب، اتحادیه اروپا درست یک ماه بعد از مسئله خروج از افغانستان با اقدامی دیگر از سوی امریکا مواجه شده و احساس می‌کند امریکا با این اقدام از پشت به اروپا خنجر زده و دیگر نمی‌تواند شریکی مطمئن و قابل اعتماد برای اروپا باشد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار