کد خبر: 1065069
تاریخ انتشار: ۲۰ مهر ۱۴۰۰ - ۲۲:۰۰
بعد از مذاکرات هیئت امریکایی و روس در دوحه

بعد از امریکا و روسیه، حالا اتحادیه اروپا هم دنبال این است که با طالبان رابطه برقرار کند. دیروز یک هیئت اروپایی و یک هیئت آلمانی در دوحه قطر با هیئت طالبان گفت‌وگو کرد. سخنگوی اتحادیه اروپا البته گفته که ملاقات با طالبان‌«غیر رسمی و در سطح فنی‌» بوده و معنی‌اش‌« به رسمیت شناخته شدن دولت انتقالی افغانستان نیست». با این حال، مسابقه طرف‌های ذی‌نفوذ افغانستان برای تماس با طالبان نشان می‌دهد پروسه بین‌المللی شناسایی امارت اسلامی سرعتی قابل‌توجه گرفته است.
دو ماه بعد از فروپاشی دولت سابق افغانستان، دوحه قطر شاهد تماس‌های ظاهراً غیر رسمی میان هیئت طالبان با طرف‌های ذی‌نفوذ افغانستان به خصوص اروپا و امریکا است. بعد از مذاکرات دو روزه یک‌‌‌شنبه و دو‌‌‌شنبه این هفته هیئت امریکایی و بعد هم گفت‌وگوهای روس‌‌‌ها با طالبان در قطر، دیروز هم یک هیئت اروپایی و یک هیئت آلمانی با هیئت طالبان گفت‌وگو کرد. در دیدار طرف آلمانی‌، جاسپر ویک، نماینده ویژه آلمان در امور افغانستان و سفیر آلمان در افغانستان با امیرخان متقی، وزیر خارجه دولت موقت افغانستان و هیئت همراه او ملاقات کرد. نماینده ویژه آلمان گفته که طالبان یک واقعیت در افغانستان است و این کشور قصد دارد روابط خود را با این گروه حفظ کند.
همچنین در نشستی جداگانه، هیئت طالبان با هیئت اروپایی ملاقات کرد. نبیله مصرالی‌، سخنگوی اتحادیه اروپا البته گفته که این دیدار‌‌‌ها فنی بوده و معنی‌اش به رسمیت شناختن طالبان نیست، بلکه به اتحادیه اروپا و همچنین امریکا «اجازه می‌دهد مسائلی از جمله ایجاد گذرگاه امن برای کسانی که مایل به خروج هستند، اطمینان از دسترسی افغان‌‌‌‌ها به کمک‌های بشردوستانه، احترام به حقوق زنان و جلوگیری از تبدیل افغانستان به پناهگاه گروه‌های تروریستی» را با طالبان مطرح کند. امیرخان متقی، ملاقات با طرف‌های اروپایی و نشست ‌با دیگر کشور‌‌‌ها را «مثبت» خوانده و گفته است:‌« خواهان روابط مثبت با تمام جهان هستیم و به روابط بین‌المللی متوازن معتقدیم. ما معتقدیم که روابط متعادل می‌تواند افغانستان را از بی‌ثباتی نجات دهد.» متقی همچنین در نشستی که با هماهنگی مرکز «مطالعات انسانی و جنگ» در شهر دوحه قطر برگزار شد گفت: «جامعه بین‌الملل باید شروع به همکاری با ما کند. در این صورت ما خواهیم توانست ناامنی را متوقف کرده و همزمان نیز خواهیم توانست تعاملی مثبت با جهان داشته باشیم. »‌متقی در پاسخ به سؤالی درباره بازگشایی مداس دخترانه در افغانستان، با لحنی انتقادی گفته که دولت «‌امارات اسلامی‌» طالبان با احتیاط حرکت می‌کند اما تنها چند هفته است که در قدرت قرار گرفته و نمی‌توان انتظار داشت که اصلاحاتی را که جامعه بین‌الملل در عرض ۲۰ سال قادر به اجرای‌شان نبوده تکمیل کند. او گفت:«آنها منابع مالی زیاد و حمایت و پشتیبانی بین‌المللی قدرتمندی داشتند اما همزمان شما دارید از ما می‌خواهید تنها در عرض دو ماه همه اصلاحات را انجام دهیم؟‌» وزیر خارجه دولت طالبان بار دیگر از امریکا خواست بیش از ۹ میلیارد دلار ذخایر بانک مرکزی افغانستان در خارج از این کشور را آزاد کند اما گفت که دولت متبوع او از محل مالیات‌ها، عوارض گمرکی و کشاورزی در صورت تداوم مسدود ماندن این ذخایر، درآمد کسب می‌کند. متقی گفته که دولت افغانستان خواهان روابط مثبت با اتحادیه اروپا است و نمی‌خواهد اروپا بار سنگین مهاجران افغانی را به دوش بکشد:«هیئت دولت موقت افغانستان خواهان آزاد کردن دارایی‌های افغانستان شده است. هیئت امریکایی در دوحه تمایل خود را برای کمک به مردم افغانستان نشان داده است .»
در حالی که شرایط اقتصادی در افغانستان رو به وخامت گذاشته، اروپاییان نگرانند که تبعات این وضع گریبان اروپا را هم به خصوص از طریق موج مهاجرین افغان بگیرد. به همین خاطر، «اورزلا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا روز سه‌‌‌‌شنبه اعلام کرد که این اتحادیه بودجه‌ای یک میلیارد یورویی جهت برنامه کمک به افغانستان برای جلوگیری از فروپاشی عظیم اجتماعی-اقتصادی و انسانی در این کشور، اختصاص داده است. دیروز همچنین «سید رسول موسوی‌» دستیار وزیر و مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه ایران در توئیتی از برگزاری نشست وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان در تهران در آینده نزدیک خبر داد. وی در این باره نوشت: تحرک دیپلماتیک قابل توجهی برای درک تحولات افغانستان و تأثیرگذاری بر آینده آن وجود دارد. کشورهای مختلف در سازوکارهای مختلف دیپلماسی خود را پیش می‌برند.
احمد مسعود: به رسمیت نشناسید
احمد مسعود، رهبر «جبهه مقاومت ملی» افغانستان همزمان با سرعت گرفتن تماس‌های بین‌المللی با طالبان گفته که انتظار دارد سیاست عدم شناخت طالبان از سوی جامعه بین‌المللی با قاطعیت ادامه یابد و آن را نتیجه ایستادگی و اعتراضات گسترده مردمی در داخل و خارج افغانستان خوانده است. به گزارش بی‌بی‌سی، مسعود در بیانیه‌ای که تازه منتشر کرده، گفته که ما از موضع‌گیری‌های منطقی و مناسب کشورهای جهان در قبال رسمیت ندادن به اداره طالبانی و تأکید روی تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان استقبال می‌کنیم.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار