کد خبر: 1067073
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۰۹ آبان ۱۴۰۰ - ۲۱:۰۰
رئیس سازمان پدافند غیرعامل تحلیل کرد
رئیس سازمان پدافند غیرعامل، حمله سایبری به سامانه‌های سوخت را یک تهاجم سایبری از منشأ یک «کشور خارجی» می‌داند و احتمال فراوان داده که چنین کاری از سوی «امریکا و رژیم صهیونیستی» انجام شده است.

سرویس سیاسی جوان آنلاین: رئیس سازمان پدافند غیرعامل، حمله سایبری به سامانه‌های سوخت را یک تهاجم سایبری از منشأ یک «کشور خارجی» می‌داند و احتمال فراوان داده که چنین کاری از سوی «امریکا و رژیم صهیونیستی» انجام شده است.

هفته گذشته حمله سایبری به سیستم سوخت‌رسانی کشور در روزی انجام شد که رئیس سازمان پدافند غیرعامل به مناسبت آغاز هفته پدافند غیرعامل نشست خبری داشت و حتی در آن نشست خبری در مورد امنیت سایبری در کشور نیز صحبت کرد. سردار جلالی در آن نشست از برگزاری «۵۰ رزمایش سایبری» از ابتدای سال تاکنون در کشور خبر داد. به گفته او «در این رزمایش‌ها ضعف‌های سایبری و زیرساختی دستگاه‌ها احصا و ۷۰ دستگاه مصون‌سازی شدند.» جلالی با تأکید بر اینکه «امنیت سایبری» باید تأمین شود، گفته بود: «هر کشوری که بخواهد حمله‌ای در حوزه سایبری به ما داشته باشد، باید منتظر پاسخ ما نیز باشد.»، اما همزمان با انتشار اخبار مربوط به نشست خبری او و تیتر شدن عبارات او در مورد «امنیت سایبری»، اخبار مربوط به حمله سایبری به سیستم سوخت‌رسانی کشور نیز منتشر شد. سازمان تحت مدیریت او از جمله نهاد‌هایی بود که پس از این حمله سایبری مورد انتقاد فعالان رسانه‌ای قرار گرفت. او البته فردای آن روز در دفاع از سازمانش بیانیه داد و اعلام کرد: «در حوزه زیرساخت انرژی تاکنون دو رزمایش در حوزه وزارت نفت و شرکت‌های تابعه انجام داده و نتایج از جمله آسیب‌پذیری‌های عمده را جهت برطرف‌سازی به مسئولان ابلاغ و موضوع رفع آسیب‌پذیری‌ها را مکرر پیگیری کرده است.»
در نخستین روز از ایام نکوداشت پدافند غیرعامل ۱۴۰۰، برنامه «نگاه یک» شامگاه شنبه هشتم آبان ماه که از شبکه یک سیما پخش شد، میزبان سردار غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور بود. طبیعی بود که برنامه‌های امسال هفته پدافند غیرعامل و از جمله حضور رئیس این سازمان در تلویزیون تحت تأثیر حمله سایبری هفته گذشته قرار بگیرد. او البته پاسخ به بخشی از سؤالات را منوط به بررسی بیشتر دانست. از سویی، اطلاع‌رسانی درست در صداوسیما و صبوری مردم را عامل عبور موفق از این مسئله دانست، اما به ضعف امنیتی اشاره‌ای نکرد. جلالی همچنین موضع هفته گذشته خود در مورد بی‌اعتنایی دولت گذشته به موضوع پدافند غیرعامل را در این برنامه هم تکرار کرد. او با بیان اینکه در دولت گذشته بودجه عملیاتی سازمان پدافند غیرعامل صفر شد، تصریح کرد: «این بودجه صفر به این معنی است که در دولت گذشته نتوانستیم در بخش‌هایی که نیاز به اقدامات پدافندی حیاتی وجود دارد، کمک‌های لازم را انجام دهیم و بسیاری از اقدامات بنیادی ناتمام ماند.»

حمله «استاکس نت» به زیرساخت‎های هسته‌ای از نخستین انواع جنگ سایبری
سردار جلالی در ابتدای اظهارات خود در مورد بررسی حمله سایبری با هدف اختلال در سامانه انتقال سوخت کشور به تبیین ابعاد جدیدی از آن پرداخت و اظهار داشت: جنگ سایبری یکی از مظاهر اقدامات خصمانه است، به طوری که امروز شاهد شش نوع جنگ سایبری هستیم که جنگ سایبری علیه زیرساخت‌ها، یکی از انواع آن است. شاید بتوان از حمله استاکس نت به زیرساخت‎های هسته‌ای ایران به عنوان یکی از نخستین انواع جنگ سایبری علیه زیرساخت‌ها در جهان یاد کرد.
وی ادامه داد: وقتی رژیم صهیونیستی و امریکا رسماً در برنامه‌هایشان برای اقدامات آفندی در زمینه سایبری بودجه تعریف می‎کنند، یعنی خطر جنگ سایبری مسئله‌ای جدی است.

امریکا دارای بیشترین حملات سایبری است
سردار جلالی با بیان اینکه هیچ کشوری از حمله سایبری در امان نیست، اظهار داشت: امریکا با وجود پیشرفت‌هایی که در زمینه سایبری دارد دارای بیشترین میزان حملات سایبری است که حمله به زیرساخت‌های انتقال سوخت آن در ماه‌های گذشته یکی از آخرین انواع آنهاست. مشابه این حوادث در کشور‌های فرانسه و انگلیس نیز رخ داده است. طبیعی است که کشور ما نیز از گزند چنین حوادثی در امان نخواهد بود. همانگونه که رئیس‌جمهور اظهار داشتند: «این حمله سایبری نه اولین حمله بود و نه آخرین آن خواهد بود.»

به احتمال فراوان حمله سایبری اخیر کار امریکا و اسرائیل است
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در مورد ماهیت و منشأ حمله سایبری به سامانه توزیع سوخت کشور نیز گفت: در این زمینه تیم‌های فنی متخصصان ما کماکان در حال مطالعه و بررسی زوایای فنی این اتفاق هستند. از منظر تحلیل اطلاعاتی و نه «فارنزیک» حمله سایبری به سامانه‌های سوخت، یک تهاجم سایبری از منشأ یک کشور خارجی و به احتمال فراوان کار امریکا و رژیم صهیونیستی است.
سردار جلالی افزود: آنچه مشخص است حمله به راه‌آهن و حادثه بندر شهید رجایی به جهت آنکه در لایه میان‌افزار رخ داده بود با حمله به سامانه سوخت شباهت دارند.

گل خوردیم، ولی نباختیم!
وی تصریح کرد: تعبیر من در مورد این موضوع این است که اگرچه یک گل خوردیم ولی در انتها بازی را نباختیم چراکه حضور هوشمندانه صدا و سیما و اطلاع‌رسانی دقیق، شناخت مردم از مسئله و سوم سرعت عمل تیم‌های فنی در بازگشت خدمت به سیستم‌های سوخت‌رسان سبب شد این توطئه که به دنبال تکرار حادثه‌ای مانند آبان ۹۸ بود با شکست مواجه شود.

نگاه دولت گذشته به پدافند غیرعامل سیاسی بود
سردار جلالی در پاسخ به این سؤال که چرا با وجود دستگاه‌های مسئول و انجام اقداماتی مانند مانور‌های مختلف شاهد چنین رخدادی بوده‌ایم، گفت: مجموعه‌ای از تهدیدات، آسیب‌پذیری‌ها، مدیریت کاهل و تقسیم کار نامناسب از جمله عوامل بروز چنین حادثه‌ای است.
سردار جلالی با بیان اینکه در دولت گذشته، چون با عینک سیاسی به پدافند غیرعامل نگاه می‌شد، وقتی تهدیدی را تذکر می‌دادیم آن را تحلیل می‌کردند و تهدیدات را جدی نمی‌گرفتند، گفت: دولت گذشته می‌خواست سازمان پدافند غیرعامل زیر امر خودش باشد و به این واقف نبود که با انکار مسئله جنگ سایبری این موضوع از بین نمی‌رود.

دولت روحانی بودجه پدافند غیرعامل را صفر کرد
وی با بیان اینکه در دولت گذشته بودجه عملیاتی سازمان پدافند غیرعامل صفر شد، تصریح کرد: این بودجه صفر به این معنی است که در دولت گذشته نتوانستیم در بخش‌هایی که نیاز به اقدامات پدافندی حیاتی وجود دارد کمک‌های لازم را انجام دهیم و بسیاری از اقدامات بنیادی و اساسی ناتمام باقی ماند.
سردار جلالی با اشاره به اینکه با وجود تصویب مجلس شورای اسلامی و کسب اجازه از مقام معظم رهبری و ابلاغ قانون با امضای رئیس مجلس، قانون عضویت رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در شورای عالی فضای مجازی به دولت ابلاغ شد ولی هرگز عملیاتی نشد، تصریح کرد: خوشبختانه در دولت آقای رئیسی از اولین جلسه شورای عالی فضای مجازی، سازمان پدافند غیرعامل در جلسات و کمیسیون‌های زیرمجموعه شورا حضور فعالی داشته است.


رشته حفاظت از زیرساخت‌ها را آموزش عالی قبول نکرد
سردار جلالی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه واقعیت این است که جنگ سایبری زیرساختی در جهان آغاز شده است و باید این جنگ را واقعی بدانیم و خود را با آن تطبیق دهیم، تصریح کرد: در حال حاضر رشته حفاظت از زیرساخت‌ها در دانشگاه‌های معتبر دنیا تدریس می‌شود، اما در کشور ما به رغم اصرار سازمان پدافند غیرعامل کشور، سیستم آموزش عالی ایجاد چنین رشته‌ای را قبول نکرد و تنها توانستیم با تغییر نام برخی رشته‌ها در دانشگاه عالی دفاع ملی که زیرنظر ستاد کل نیرو‌های مسلح است یک رشته در زمینه حفاظت از زیرساخت‌های حیاتی ایجاد کنیم.
وی افزود: در دولت گذشته ما از یک غفلت فهم واحد راهبردی نسبت به این مسئله رنج می‌بردیم که خوشبختانه در دولت جدید تا حد زیادی فهم واحد شکل گرفته است که جای امیدواری است. در دو دوره رزمایش سازمان پدافند غیرعامل کشور نکات آسیب‌پذیر وزارت نفت و شرکت‌های تابعه به ویژه پخش فرآورده‌های نفتی مشخص و به مسئولان این دستگاه‌ها برای رفع آن اعلام شده بود. سازمان پدافند غیرعامل کشور وظیفه احصای این اشکالات را بر عهده دارد و این خود دستگاه است که باید نسبت به رفع آسیب‌پذیری اقدام کند.

نیمه خالی لیوان دیده شد
وی ادامه داد: اگرچه امشب به خاطر مصداق حمله سایبری به نیمه خالی لیوان توجه شد، اما توفیقات زیادی نیز در این سال‌ها در حوزه پدافند غیرعامل حاصل شده است. برای نمونه تا چند سال پیش ما یک سامانه داخلی امن نداشتیم ولی امروز با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان توانستیم ۳۰۰ سامانه سخت‌افزاری، نرم‌افزاری بومی امن کنترل شده را که هفت نمونه اسکادای کنترل صنعتی برق، گاز و هسته‌ای از جمله آن است، تولید کنیم که این سرآغاز یک راه صنعت بومی است.
وی خاطرنشان کرد: تجربه ثابت کرده است اگر در زیرساختی امنیت می‌خواهیم باید آن را بومی‌سازی کنیم چراکه در برابر سیل سایبری‌شدن زیرساخت‌ها مقاومت بی‌فایده است، بنابراین چاره‌ای جز استفاده از فناوری سایبری با وجود شناسایی نقاط تهدید و برطرف کردن آن و استفاده از مزایای آن نداریم.
سردار جلالی در بخش دیگری از این گفتگو از شبکه ملی اطلاعات با تعبیر شبکه مظلوم ملی اطلاعات نام برد و تصریح کرد: ملی‌سازی فضای سایبری یک امر اجتناب‌ناپذیر در دنیای امروز است چراکه همه کشور‌های دنیا به این باور رسیده‌اند که باید بازتعریفی از حوزه زیرساختی ارتباطاتی بومی و ملی خود و حفاظت از قلمرو ارتباطاتی خود انجام دهند. شبکه اینترنت جهانی مانند اقیانوس است، درست این است که با اقیانوس ارتباط داشته باشیم ولی استقلال خودمان را هم در آن حفظ کنیم.

غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
محمد حیدری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
0
0
عرض سلام و ادب.
احیانا برای شما تعجب که نداره شما ردپای جدیدی که کشف نکردین؟
خب طبیعیه که رد پای کشور خارجی در یک حمله‌ وجود داشته باشه.
مهم تر از وجود ردپا، این هست که چطور یک شبکه ی کامپیوتری ایزوله مابین وزارتخانه و سازمان های دولتی را که به اینترنت متصل نیست، تحت حمله قرار دادند!
بنظر نمیرسد که این حمله بدون دخالت عوامل داخلی طراحی و پیاده سازی شده باشد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار