کد خبر: 1069980
تاریخ انتشار: ۰۲ آذر ۱۴۰۰ - ۲۱:۰۰
«نظری به زندگی و زمانه بنیانگذار گروه موسوم به فرقان» از دریچه اسناد مکتوب
گـــروه تروریستی موسوم به فرقان، در ســـالیان منتهـی به انــقلاب اســلامی، از ســوی طلبه‌ای خارج شده از زی روحانیت، به نام اکبر گودرزی تشکیل شد و در شعاعی نسبتاً محدود، به عضوگیری پرداخت
محمدرضا کائینی

گـــروه تروریستی موسوم به فرقان، در ســـالیان منتهـی به انــقلاب اســلامی، از ســوی طلبه‌ای خارج شده از زی روحانیت، به نام اکبر گودرزی تشکیل شد و در شعاعی نسبتاً محدود، به عضوگیری پرداخت. اهمیت کارنامه این طیف، در آن است که آنان برخی چهره‌های شاخص انقلاب اسلامی را، شهید یا مجروح ساختند. این کارنامه، اهمیت بازخوانی کارنامه این جریان را، فراوان ساخته است، امری که در کتاب نوانتشار «جهل مقدس» به کوشش عباس علی‌بخشی و منتشره از سوی مرکز اسناد انقلاب اسلامی، بدان پرداخته شده است. مؤلف در دیباچه خویش بر این اثر، در باب زندگی و زمانه اکبر گودرزی رهبر فرقان، چنین آورده است:
«اکبر گودرزی ایدئولوگ و رهبر گروه فرقان در محیطی روستایی و سنتی متولد شد و بالید. وی تحصیلات خود را، تا دوم دبیرستان گذراند و با توجه به فضای مذهبی و سنتی جامعه خویش، رهسپار حوزه‌های علمیه شد. گودرزی جوان ابتدا به خوانسار، شهر نزدیک محل سکونت خود می‌رود و مدت دو سال، در مدارس دینی آنجا اقامت می‌کند. آنگاه وارد حوزه علمیه قم می‌شود. وی در شهر قم با آثار و اندیشه‌های روشنفکران آن زمان- که عموماً گرایش به چپ داشته‌اند- آشنا می‌شود. به همین دلیل ذوق مطالعه آثار خارج از دروس رسمی حوزه، گودرزی را از تحصیل معمول بازمی‌دارد. بدین سبب از قم راهی تهران می‌شود، بلکه بتواند استعداد خود را شکوفا سازد. اکبر گودرزی در تهران، چند مدرسه علمیه را تجربه می‌کند، اما به دلایلی توفیق نمی‌یابد. هوش و استعداد اکبر گودرزی به همراه غرور و مشورت‌ناپذیری وی، باعث شد تا حقایق را وارونه ببیند و از کسوت طلبگی و روحانیت، خارج شود. اما او در مقابل توانست، با نگارش مطالب اغواکننده و هیجان‌انگیز به همراه قدرت بیان خویش، عده‌ای از جوانان مذهبی، اما بی‌بهره از مطالعات عمیق دینی را، گردهم آورد. جلسات دینی که اکبر گودرزی در مناطق مختلف تهران تحت عنوان آموزش یا تفسیر قرآن برگزار می‌کرد، در نبود جلسه‌های پرمحتوا و اصیلی، چون حسینیه ارشاد، رونق یافت. اکبر گودرزی توانست از درون همین جلسات، گروهی عمدتاً جوان، مذهبی و جویای مبارزه را، سازمان دهد که بعداً فرقان نام گرفت. برداشت‌های سطحی اکبر گودرزی از قرآن، در کنار درک نادرست وی از سخنان و نوشته‌هایی که خوانده بود، باعث شد مرحله آموزش و نگارش یا همان تبیین ایدئولوژی را، پایان‌یافته پندارد و وارد مرحله مبارزه شود. بر این اساس گودرزی و کادر رهبری فرقان، به ترسیم نقشه راه گروه تحت عنوان کنفرانس گوادلوپ پرداختند و دشمنان اسلام راستین را، در سه ضلع یک مثلث با نام زر، زور و تزویر جای دادند. آن‌ها با همین دیدگاه و در راستای اجرای فرامین خداوند، به تحقق ایدئولوژی فرقان از طریق ترور و حذف فیزیکی افراد رو آوردند. ترور‌های اصلی گروه فرقان از اردیبهشت ۱۳۵۸ آغاز شد و تا پایان آذر همان سال ادامه یافت. در این دوره کوتاه، شخصیت‌های برجسته و مطرحی، چون سرلشکر قرنی، آیت‌الله مطهری، مهدی عراقی، آیت‌الله قاضی طباطبایی و آیت‌الله مفتح توسط فرقان به شهادت رسیدند. اکبر گودرزی و سایر اعضای کادر مرکزی گروه، تصمیم‌گیری درباره ترور افراد و نوشتن اعلامیه را، برعهده داشتند و اعضای مسخ شده و نامطلع گروه، ترور را اجرایی می‌کردند. هرچند به دلیل نبود ساختار سازمانی و عدم آموزش افراد، ترور‌های ناتمامی نیز توسط این گروه صورت پذیرفت».
مؤلف در بخش دیگری از این مقدمه، درباره محتوای «جهل مقدس» و ترتیب مطالب آن، چنین آورده است: «هرچند برخی از عوامل دخیل در شکل‌گیری اندیشه و عملکرد اکبر گودرزی را نباید نادیده گرفت، اما سهم اصلی انحراف وی و گروه فرقان را، باید در شخصیت خود گودرزی جست‌وجو کرد. با این توضیحات، کتاب حاضر به بررسی اکبر گودرزی و گروه فرقان، در دو بخش مجزا و با تکیه بر اسناد می‌پردازد. بخش اول با عنوان متن پژوهش، از چهار فصل و پیوست‌ها تشکیل شده است. فصل اول با تیتر تحصیل و تشکیل، به بررسی چگونگی زندگی، تحصیل، مطالعه، برگزاری جلسات اکبر گودرزی و در نهایت تشکیل گروه فرقان توسط وی خواهد پرداخت. آنگاه مواضع و رویکرد‌های گروه در قبال مسائل و حوادث مختلف همچون انقلاب اسلامی، کنفرانس گوادلوپ، وقایع کردستان و... تبیین می‌شود. در پایان این فصل نیز، ارتباطات داخلی و خارجی گروه فرقان، در کنار دیدگاه‌هایی که در این زمینه مطرح شده، مورد بررسی قرار می‌گیرد. فصل دوم با عنوان امکانات و اقدامات، نحوه عضویابی، ساختار تشکیلاتی در کنار امکانات مالی و تدارکاتی گروه تحلیل می‌شوند و سپس ترور‌های موفق و ناموفق فرقان، به ترتیب تاریخی آمده و درباره شیوه‌های ترور این گروه، توضیحاتی می‌آید. فصل دوم از بخش اول کتاب، با عنوان شناسایی و محاکمه، روند شناسایی اکبر گودرزی و اعضای فرقان، دستگیری و چگونگی بازجویی از آن‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهد. امکانات آموزشی و رفاهی در زندان و نحوه بحث و گفتگو با فرقانی‌ها توسط افراد مختلف نیز، در این فصل توضیح داده می‌شود. سپس وضعیت کیفری اعضای گروه فرقان، در دو جدول جداگانه به همراه وضعیت کلی آنها، در ابعاد مختلف آمده است. فصل چهارم با نام اندیشه و شخصیت، اختصاصاً به اکبر گودرزی تعلق دارد. در این فصل ابتدا نحوه تفکر و دیدگاه اکبر گودرزی، از زوایای مختلف تحلیل می‌شود. سپس آثار و نوشته‌های گودرزی، در سه موضوع تفاسیر وی از قرآن، کتب و نشریات آمده و در پایان ویژگی‌های شخصیتی گودرزی، براساس خاطرات و روایات افرادی که مستقیماً با او در تعامل بوده‌اند، بررسی و عوامل شکل‌گیری شخصیت وی، تبیین می‌شود. در انتهای بخش اول، جهت آشنایی بیشتر مخاطب با اندیشه و دیدگاه شخص اکبر گودرزی و سطح فکری سایر اعضای گروه، متن کامل محاکمه علنی گودرزی، جلسه پرسش و پاسخ وی با تعدادی از اعضای خانواده‌های ترور شده و همچنین جلسه پرسش و پاسخی که در زندان اوین بین اعضای فرقان برگزار و ضبط شده، در پیوست‌ها قرار گرفته است. بخش دوم کتاب حاضر، تحت عنوان اسناد و ضمائم آمده است. در این بخش، کلیه اسناد مرتبط با اکبر گودرزی در پرونده و سایر پرونده‌های موجود در آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ذکر شده است. این اسناد شامل متن بازجویی وی، پرسش‌ها و پاسخ‌های گودرزی و بازجو، کیفرخواست، حکم دادگاه و برخی دیگر از اسناد مهم همچون حکم قضات، دیدگاه برخی اعضای فرقان، عفو، تخفیف و یا آزادی برخی زندانیان این گروه را دربر می‌گیرد. اسناد این فصل به ترتیب تاریخی به همراه متن تایپ شده و توضیحات مرتبط قرار گرفته‌اند...».

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار