کد خبر: 1076244
تاریخ انتشار: ۲۷ دی ۱۴۰۰ - ۲۲:۳۳
ملیحه مرادی

اگر چه روز گذشته رئیس جمهور بانک‌ها را موظف کرد اسامی بدهکاران را منتشر کنند و دست و بال این افراد را از منابع بانکی نیز کوتاه کنند، اما شواهد نشان می‌دهد بانک‌ها به‌رغم وجود قوانین متقن در این رابطه تا‌کنون کوتاهی کرده‌اند، از این‌رو اصلاح‌بخش پول و بانک چندان برای افکار عمومی قابل باور و تصور نیست. در همین رابطه گفت‌وگویی با عبدالله‌مشکانی انجام دادیم که در ذیل می‌خوانید.

آیا آمار و اطلاعاتی وجود دارد که تعداد ابربدهکاران بانکی را به شکل واقعی بتوان دقیق شناسایی کرد؟
آماری برای شناسایی این افراد وجود ندارد. طبق آخرین لیست منتشر شده ۱۱‌نفر بودند که بالای چند هزار میلیارد‌تومان معوقات بانکی داشتند و در لیست دیگر ۹۰‌نفر بودند که زیر هزارمیلیارد معوقات داشتند، اما این اعداد کفایت نمی‌کند و گزارش رسمی هم وجود ندارد که به‌طور دقیق بخواهیم تعداد این افراد را مشخص کنیم، باید دید این افراد این پول‌ها را کجا هزینه کرده‌اند، اگر در کار تولید سرمایه‌گذاری شده‌باشد که ایرادی ندارد و اگر الان در شرایطی هستند که توان پرداخت ندارند و به صورت خرد به سیستم بانکی برمی‌گردانند باید به آن‌ها مهلت داده‌شود، چون در کار تولیدی سرمایه‌گذاری شده ایرادی ندارد و سود کشور است، اگر غیر از این باشد که باید به قوه‌قضائیه معرفی شوند.
بانک‌ها چطور می‌توانند اعتبارسنجی کنند؟
این مسئله نیاز به دیتای اقتصادی دارد که این دیتا در همه جای دنیا وجود دارد و میزان ورود و خروج پول و همه دارایی افراد ثبت شده و میزان رشد درآمد افراد هم مشخص است و این اطلاعات در قالب دیتا وجود دارد. در نهایت وقتی برای دریافت تسهیلات به بانک مراجعه می‌کنند بانک با توجه به رتبه افراد تسهیلات را در اختیار متقاضی قرار می‌دهد، در حالی‌که در ایران چنین دیتایی موجود نیست یا به‌صورت تجمیع شده وجود ندارد.
مشکل دیگر اینکه این اعتبار‌سنجی طی زمان کوتاه یکی دو روز قابل انجام نیست و نیاز به زمان دارد و پروسه چند ساله می‌خواهد و باید مشخص شود افراد طی چند سال درآمدی روبه رشد داشته‌اند یا نه که این کار به‌دلیل نبود دیتا و مشخص نبودن پلتفرم قابل اجرا نیست، مثل آمار خانه‌های خالی که قابل شناسایی نیست، چطور می‌شود ۸۰‌میلیون را اعتبار سنجی کرد؟
از سوی دیگر افرادی که تسهیلات خرد می‌گیرند نیاز به اعتبار سنجی ندارند، چون این افراد به‌دلیل نیاز مالی به دنبال تسهیلات خرد هستند و اصولاً اعتباری ندارند پس این راهکار‌ها جوابگو نیست.
امکان برگشت سود‌های مازادی که بانک‌ها از افراد گرفته‌اند، وجود دارد؟
امکان چنین مسئله‌ای هم وجود ندارد، چون افراد وامی که از بانک می‌گیرند ۱۸‌درصد است، در صورتی که برای خود بانک این تسهیلات ۲۷‌درصد تمام می‌شود، چون بانک باید هزینه شعبه و هزینه‌های دیگر را هم پرداخت کند، در چنین شرایطی بانک چطور می‌تواند به فعالیت خود ادامه‌بدهد، اگر بخواهد این مازاد پول را هم به افراد برگرداند کلاً باید تعطیل شود و ادامه فعالیت امکان‌پذیر نخواهد شود و اعلام ورشکستگی می‌کنند.
ایجاد کارگروه بازنگری یا تنظیم مقررات بخش پولی توسط بانک مرکزی امکان پذیر است و ضرورت دارد؟
بانک‌ها از بانک مرکزی اضافه برداشت دارند و علتش هم این تسهیلات تکلیفی دولت است. دولت بانک‌ها را موظف به خرید اوراق دولتی می‌کند و بخش دیگر هم به خاطر فضای اقتصاد کلان کشور است که صنایع و کسب و کار‌ها وام‌هایی را که گرفته‌اند نمی‌توانند برگردانند و بقیه افراد هم که تسهیلات خرد گرفته‌اند در این بین وام‌ها را نمی‌توانند برگردانند که این مسئله در سیستم بانکی ناترازی به‌وجود می‌آورد، وجود این مشکلات به‌دلیل ساختار سیاسی کشور و همچنین مشکلات اقتصادی است که باید اول این مسائل مرتفع شود.

 

هیچ‌کدام از استان‌ها قطعی گاز ندارند
وزیر نفت با دعوت مردم به مصرف بهینه گاز اعلام کرد: با تلاش همکاران در هیچ‌کدام از استان‌های کشور با قطعی گاز یا مشکل در تأمین سوخت صنایع روبه‌رو نیستیم.
به گزارش ایسنا، جواد اوجی روز گذشته پس از بازدید از مرکز مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: امروز (دیروز) در بازدیدی سرزده از این مرکز در جریان روند تولید گاز در کشور قرار گرفتیم.
وی مقدار تزریق گاز شیرین به خطوط سراسری کشور را روزانه ۸۴۰ تا ۸۵۰ میلیون مترمکعب اعلام کرد و گفت: بر اساس گزارشی که امروز (دیروز) ارائه شد روزانه بیش از ۵۸۰ میلیون مترمکعب گاز در بخش خانگی، صنایع غیرعمده و حمل‌ونقل مصرف شده و بیش از ۱۲۵ میلیون مترمکعب گاز در اختیار نیروگاه‌ها قرار گرفته است.
وزیر نفت تصریح کرد: حجم گاز تحویلی به نیروگاه‌ها، امسال نسبت به پارسال روزانه ۲۰میلیون مترمکعب افزایش یافته که افزون بر کاهش مصرف سوخت مایع به محیط‌زیست هم کمک کرده است.
طبق اعلام وزارت نفت، اوجی با بیان اینکه با تلاش همکاران در هیچ‌کدام از استان‌های کشور با قطعی گاز یا مشکل در تأمین سوخت صنایع روبه‌رو نبوده‌ایم، تصریح کرد: از مردم تقاضا داریم هما‌نگونه که تاکنون کمک کرده‌اند، در ادامه مسیر هم خادمان خود در شرکت ملی گاز ایران را یاری کنند.
وی به کاهش شدید دمای هوا در ۲۱ استان اشاره و با تأکید بر اینکه شبکه گاز کشور هم‌اکنون پایدار است، یادآوری کرد: پارسال در دی‌ماه نیروگاه‌ها به‌دلیل تأمین نشدن سوخت با خاموشی روبه‌رو شدند، اما امسال چنین اتفاقی رخ نداده است.
برداشت ۲۵ میلیون مترمکعب گاز از ذخایر شوریجه
و سراجه
وزیر نفت مقدار برداشت از ذخایر شوریجه و سراجه را بیش از ۲۵‌میلیون مترمکعب اعلام کرد و افزود: سوآپ گاز در حال انجام است، هم‌اکنون روزانه ۵/۴ میلیون مترمکعب گاز از شمال‌شرق کشور از ترکمنستان دریافت می‌کنیم و با خط لوله شمال‌غرب کشور به آذربایجان تحویل می‌دهیم.
اوجی با بیان اینکه مردم نقش اساسی در مصرف بهینه گاز دارند و هر چقدر کمتر مصرف کنند، گاز بیشتری در اختیار صنایع و پتروشیمی‌ها برای تبدیل به ارزش‌افزوده قرار می‌گیرد و به رشد اقتصادی کمک می‌کند، گفت: مردم تاکنون نهایت همکاری را داشته‌اند، اما جا دارد بیشتر همکاری کنند. وی با اشاره به اینکه مصرف گاز در بخش‌های خانگی، نیروگاهی و صنایع ۱۰ تا ۱۲ درصد رشد داشته و متأسفانه به‌دلیل سرمایه‌گذاری نکردن مقدار تولید گاز همانند پارسال است، عنوان کرد: براساس برنامه‌ریزی شرکت ملی نفت ایران، توسعه میدان پارس شمالی، تکمیل میدان پارس جنوبی از جمله فاز ۱۱ و میدان گازی کیش در برنامه است و ان‌شاء‌الله ظرف دو سال آینده مقدار تولید گاز افزایش می‌یابد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار