کد خبر: 1086519
تاریخ انتشار: ۰۹ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۲۲:۰۰
ستارخان سردار ملی در آیینه یک اثر نو انتشار
مجموعه نفیس و گـــــرانسنگ «شخصیت‌های مانا» که از سوی انتشارات سوره مهر منتشر می‌شود، می‌رود که به یک جریان تاریخی و ماندگار مبدل گردد. دفتری از این دوره که امروزه برای معرفی به شما برگزیده‌ایم، شرح حال مستند ستارخان سردار ملی را باز نوشته است
محمدرضا کائینی

مجموعه نفیس و گـــــرانسنگ «شخصیت‌های مانا» که از سوی انتشارات سوره مهر منتشر می‌شود، می‌رود که به یک جریان تاریخی و ماندگار مبدل گردد. دفتری از این دوره که امروزه برای معرفی به شما برگزیده‌ایم، شرح حال مستند ستارخان سردار ملی را باز نوشته است. حجت فلاح توتکار نویسنده این کتاب در دیباچه خویش بر این اثر، در باب موضوع پژوهش خویش و مسیر پیموده شده در طریق انجام آن چنین آورده است:
«در تاریخ هر ملتی، نام‌های برخی کسان با جنبش‌های اجتماعی آن ملت و نیز با آرزو‌ها و آرمان‌هایشان در پیوند است. در انقلاب مشروطیت ایران که می‌توان آن را یکی از مبادی تاریخ معاصر ایران دانست، بر بنیاد حضور مردم، تحولی بنیادین در اندیشه و کنش ایرانیان شکل گرفت. انقلاب مشروطیت از رویداد‌هایی بود که به تعبیر علی شریعتی، تغییر رفتار تاریخ را در ایران رقم زد. انقلاب مشروطیت توان تغییردهندگی توده ایرانی را به نمایش گذاشت. رعیت ایرانی به ملت بدل شده بود و همه لایه‌های جامعه در ساختن تاریخ این دوره برخاسته بودند! نیروی ملی مجاهد که بر بستر ضرورت پاسداری از نظم سیاسی جدید شکل گرفته بود، نمودار حضور پرتأثیر پایین‌ترین لایه‌های جامعه ایرانی بود. در میان این مجاهدان، کسانی بودند که پیش‌تر از عیاران و در میان مردم به جوانمردی، پهلوانی و مردمداری نامور بودند. ستارخان از این کسان بود. او جوانمردی مردمدار، فروتن، اخلاق مدار و عاشق علی بن ابیطالب (ع) بود. انقلاب او را به مجاهدی تمام عیار بدل ساخته بود. ستارخان که در دوره اول مجلس شورای ملی در تبریز، شایستگی خود را در مبارزه با نیروی استبدادی نشان داده بود، با به توپ بستن مجلس و تن دادن به اجبار همه جای ایران به خودکامگی محمدعلی شاه، با دسته اندک مجاهدش در محله امیرخیز تبریز، ضدخودکامگی قیام کرد و اینچنین نامش با انقلاب مشروطیت و استقرار نظم سیاسی مبتنی بر حقوق ملت یکی شد. از این‌رو پژوهش درباره زندگی ستارخان، پژوهش درباره زندگی توده‌ای است که او نماینده شایسته و بی‌باک آن بود. در نگارش این زندگینامه، برخی کسان یاریگر نگارنده بودند. دکتر سهراب یزدانی استاد نامور تاریخ مشروطیت ایران، راهنمایی‌های راهگشایی درباره موضوعات مختلف بحث ارائه کردند و از سر لطف همیشگی، برخی از کتاب‌ها و اسناد نایاب را در اختیار نگارنده گذاشتند. همچنین برخی عزیزان با فراهم کردن کتاب، روزنامه یا اسناد و یادآوری نکته‌ای در پیوند با موضوع پژوهش، نگارنده را منت دار خویش ساختند. یحیی آریا بخشایش (پژوهشگر دفتر ادبیات انقلاب اسلامی)، دکتر نصرالله پورمحمدی املشی، دکتر یعقوب خزایی، دکتر باقرعلی عادلفر (از اعضای هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه بین‌المللی امام خمینی قزوین)، محمد توکلی (کارشناس ارشد انقلاب اسلامی)، سیدمسعود روشن بخش (مسئول بخش آرشیو مطبوعات دفتر ادبیات انقلاب اسلامی)، دکتر حسین زرینی (معاون مدیر کل اسناد و امور مترجمان قوه قضائیه)، محمد قبادی (پژوهشگر دفتر ادبیات انقلاب اسلامی)، جعفر گلشن روغنی (پژوهشگر دفتر ادبیات انقلاب اسلامی)، رئوف گوهریان (مسئول کتابخانه تخصصی دفتر ادبیات انقلاب اسلامی) و مهدی موسولو (دانشجوی کارشناسی ارشد تاریخ انقلاب اسلامی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی) از کسانی بودند که یاریگر نگارنده در دستیابی به کتاب‌ها، اسناد و مطبوعات مورد نیاز بودند. از مسئولان دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری نیز که زمینه انتشار این کتاب را فراهم ساختند، سپاسدارم. در پایان از همسرم شایسته ذوالفقاری، به پاس صبوری و تشویقش سپاسگزارم....»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار