کد خبر: 1087565
تاریخ انتشار: ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۲۲:۳۰
«برادران نخجوانی» در آیینه یک اثر نوانتشار
مجمـــــــوعـه تاریخی- پژوهشی «شخصیت‌های مانا»، از انتشارات سوره مهر، مجلدی به نام برادران نخجوانی دارد. اهمیت این مجلد در آن است که یاد دو خدمتگزار پرآوازه فرهنگ و ادبیات ایران، یعنی مرحومان حاج‌محمد و حاج‌حسین نخجوانی را زنده کرده است
محمدرضا کائینی

مجمـــــــوعـه تاریخی- پژوهشی «شخصیت‌های مانا»، از انتشارات سوره مهر، مجلدی به نام برادران نخجوانی دارد. اهمیت این مجلد در آن است که یاد دو خدمتگزار پرآوازه فرهنگ و ادبیات ایران، یعنی مرحومان حاج‌محمد و حاج‌حسین نخجوانی را زنده کرده است، این در حالی است که تا پیش از این، برای این دو دانشور نامی، یادمانی نشرنیافته است. صادق حجتی نویسنده این اثر، در باب موضوع این کتاب و چند و، چون تألیف و تدوین آن در مقدمه چنین آورده است:
«در دوره معاصر، باید از دو شخصیت برجسته فرهنگی، حاج‌محمد و حاج‌حسین‌آقا نخجوانی یاد کرد که در طول حیات پربرکت خود، منشأ و مصدر بسیاری خدمات و آثار علمی ارزشمند بوده‌اند. برادران نخجوانی از کتاب‌شناسان فاضل، ادیبان و نویسندگان توانا و مترجمان خوش‌ذوق و قریحه‌اند و آثار قلمی ارزنده‌ای، از خود به یادگار نهاده‌اند. همچنین کتابخانه و مجموعه نسخ خطی گرانبهایی، از این دو بزرگوار به جا مانده که به کتابخانه ملی تبریز (کتابخانه مرکزی کنونی) اهدا شده است و از نفایس گنجینه‌های ادب و فرهنگ ایران زمین به شمار می‌رود. عواطف پاک و خالصانه دینی و میهنی و سلوک معنوی و استغنای طبع این دو برادر که بی‌هیچ چشم‌داشت مادی یا حتی توقع قدردانی از دیگران و تنها به نیت خدمت به مردم کشورشان صورت می‌گرفت، حقیقتاً ستودنی و در شمار باقیات الصالحات است، با این حال و با وجود این کارنامه پربار علمی و فرهنگی، متأسفانه تاکنون اثرمستقل و جامعی درباره زندگی و آثار برادران نخجوانی منتشر نشده است و قدر و قیمت خدمات علمی آنان، بر نسل جوان ما کم و بیش ناشناخته مانده است. هم از این روی زمانی که دوستان گرامی گروه پژوهشی شخصیت‌های مانا از سر لطف پیشنهاد همکاری با این مجموعه را مطرح کردند، از سر خوشوقتی پذیرفتم و پرداختن اثری درباره این شادروانان را بر عهده ذمه خود شناختم. امید دارم این گام کوچک در ارج‌گذاری به یک عمر تلاش علمی و فرهنگی آن دو بزرگوار و معرفی آن به نسل جوان امروز ایران، بالاخص جوانان سرافراز آذربایجان، مقبول خاطر آنان و همه دانش دوستان دانش‌پروران این مرز و بوم قرار گیرد، ان‌شاءالله.
تدوین این دفتر با همکاری و مساعدت دوستان و عزیزانی میسر گردید که یاد کرد نام ایشان در این مقدمه بر نگارنده فرض است. با آنکه می‌دانم این کمترین حد قدرشناسی از کمک‌های ارزنده آنان است. از اولیای محترم کتابخانه مرکزی تبریز (نهاد خلف کتابخانه ملی تبریز)، خصوصاً آقای رحمان ابراهیمی و سرکار خانم افسانه یا جم که بایگانی کاملی از نشریه کتابخانه و چند شماره از نشریه موزه آذربایجان را در اختیار نهادند، همچنین همکاران محترم در کتابخانه پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی باز به‌خصوص آقای دکتر حمیدرضا رادفر ریاست محترم کتابخانه که در فراهم‌آوردن منابع پژوهشی هیچ امساکی روا نمی‌دارد، آقای حسن اسودی، از سازمان اسناد ملی (شعبه شمال غرب کشور) که چند قطعه عکس نایاب از برادران نخجوانی را برای زینت این دفتر در دسترس نگارنده نهادند، آقای رضا سرابی مجموعه‌دار باذوق تبریزی که به بازسازی حجره تجاری نخجوانی‌ها، در موزه بازار و مشاغل تبریز، پرداخته و اجازه دادند تا تصویر آن در این کتاب درج شود، از همگی این عزیزان به نهایت سپاسگزارم....»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار