کد خبر: 1101326
تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۴۰۱ - ۲۲:۰۰
۳ میلیون هکتار باغ داریم که اغلب سنتی هستند و یک‌میلیون آن فرسوده است، یعنی به رغم استفاده از آب، خاک و انرژی این باغات اصلاً اقتصادی نیستند. این باغ‌ها نیاز به اصلاح و احیا دارند. برخی سال‌ها ردیف اصلاح و احیا صفر و برخی سال‌های دیگر حدود ۱۰‌میلیارد تومان و در بیشترین حالت به ۱۷‌میلیارد تومان رسیده است. آیا با این عدد و رقم می‌توان این باغات را اصلاح و احیا کرد؟
بهناز قاسمی

۳ میلیون هکتار باغ داریم که اغلب سنتی هستند و یک‌میلیون آن فرسوده است، یعنی به رغم استفاده از آب، خاک و انرژی این باغات اصلاً اقتصادی نیستند. این باغ‌ها نیاز به اصلاح و احیا دارند. برخی سال‌ها ردیف اصلاح و احیا صفر و برخی سال‌های دیگر حدود ۱۰‌میلیارد تومان و در بیشترین حالت به ۱۷‌میلیارد تومان رسیده است. آیا با این عدد و رقم می‌توان این باغات را اصلاح و احیا کرد؟
همه محققان بر این باورند مزیت کشاورزی ایران باغبانی است، زیرا هم اشتغال بیشتری ایجاد می‌کند و هم درآمد ارزی خوبی دارد، بنابراین باید به این حوزه توجه بیشتری کنیم. اساساً کشاورزی ما کشاورزی معیشتی است. بیش از ۷۵‌درصد اراضی کشور خرد و زیر پنج هکتار است و ما با تعدد بهره‌برداران، پایین بودن ضریب مکانیزاسیون، مخاطرات شدید اقلیمی، کمبود منابع آبی و مجموعه این مسائل مواجه هستیم که باید برای دستیابی و حفظ امنیت غذایی پایدار برنامه‌ریزی قوی‌تر و نگاه جدیدتری در بخش کشاورزی حاصل شود. به رغم اینکه بخش باغبانی ایران ظرفیت‌های خوبی دارد، اما امروزه با مشکلات زیادی در این بخش مواجهیم. بخش باغبانی کشور در همه این سال‌ها مظلوم واقع شده است و کمتر به آن توجه می‌شود، به طوری که بخش باغبانی چند ردیف اعتباری بیشتر ندارد.
محمدمهدی برومندی، معاون وزیر جهادکشاورزی در افتتاحیه نمایشگاه فناوری‌های نوین کشاورزی با بیان اینکه حدود ۳ میلیون هکتار باغ و ۲۳‌هزار گلخانه در کشور داریم، گفت: «۳‌میلیون هکتار باغ داریم که اغلب سنتی هستند و یک‌میلیون آن فرسوده است، یعنی به رغم استفاده از آب، خاک و انرژی این باغات اصلاً اقتصادی نیستند. این باغ‌ها نیاز به اصلاح و احیا دارند. برخی سال‌ها ردیف اصلاح و احیا صفر و برخی سال‌های دیگر حدود ۱۰‌میلیارد تومان و در بیشترین حالت به ۱۷‌میلیارد تومان رسیده است. آیا با این عدد و رقم می‌توان این باغات را اصلاح و احیا کرد؟ آیا با این نگاه می‌توان توفیق بیشتری در این بخش داشت؟
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه مهم‌ترین نهاده در باغبانی نهال است، گفت: «یکی از مهم‌ترین مشکلات باغبانی نیز مسئله نهال است. در حال حاضر تنها راه برون‌رفت از مشکلات کشور خصوصاً در بخش کشاورزی تحقیقات است، ما بهترین متخصصان را در بخش تحقیقات داریم که باید از ظرفیت و پتانسیل آن‌ها بیشتر استفاده کنیم.»
برومندی در بخش دیگری از صحبت‌هایش به باغات مادری اشاره کرد و گفت: ۳۷باغ مادری در ۳۷نقطه کشور داریم که در حال برنامه‌ریزی برای راه‌اندازی و گسترش آن‌ها هستیم. همچنین تصمیم بر این داریم که یارانه فقط به نهال و پیوندی داده شود که تأیید می‌شوند. اینکه هر کس در هر جا نهال تولید کند و بفروشد، مشکلات بسیار زیادی را در بخش باغبانی کشور ایجاد خواهد کرد. وی گفت: در سیاستگذاری‌های دنیا مهم‌ترین مسئله آموزش است. از هنرستان‌های کشاورزی به معنی واقعی کلمه تکنسین بیرون می‌آید که لازم است به این بخش نیز توجه بیشتری شود.
صادرات مرکبات ایران برای اولین بار
به چین
برومندی با اشاره به اقدامات دولت سیزدهم در جهت ارتقای صادرات محصولات کشاورزی گفت: «اخیراً در این زمینه تفاهمنامه‌ای با چین امضا شده که بر این اساس قرار است مرکبات ایرانی برای اولین بار به این کشور صادر شود. سالانه حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰‌هزار تن مرکبات از کشور خارج می‌شود که امسال تولید مرکبات در کشور نیز نسبت به سال‌های گذشته افزایش قابل توجهی دارد. چینی‌ها بیشتر خواستار لیموشیرین ایران هستند. قرار است صادرات مرکبات به کشور چین از سال جاری آغاز شود.» وی همچنین به صادرات سیب درختی به کشور پاکستان اشاره و تصریح کرد: «میزان این صادرات نیز در ماه‌های آینده توسعه پیدا می‌کند.»
افزایش قیمت میوه در ماه‌های اخیر
معاون وزیر جهاد کشاورزی در بخش دیگری از سخنان خود درباره اینکه بعد از اصلاح نظام یارانه‌ای کشور، قیمت میوه افزایش چشمگیری داشته است، گفت: «هزینه‌های تولید محصولات کشاورزی به طور کلی افزایش پیدا کرده است، ضمن اینکه بحث قیمت تابع عرضه و تقاضاست، البته قیمت میوه در باغ یک مسئله و قیمت آن در بازار و مصرف‌کننده مسئله دیگری است و تمام این‌ها را باید به شکل یک زنجیره در نظر بگیریم.»
وی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه فعالان بخش خصوصی عنوان می‌کنند به دلیل افزایش قیمت، مصرف میوه در کشور به شدت کاهش یافته است، خاطرنشان کرد: «این مسئله را قویاً تکذیب می‌کنم چراکه هر آنچه میوه در کشور تولید می‌شود به مصرف می‌رسد، البته صادرات هم انجام می‌گیرد که بحث صادرات ربطی به مصرف سرانه داخل ندارد.» معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه سرانه مصرف میوه در کشور ما ۱۵۰کیلوگرم است، توضیح داد: «اگر متوسط قیمت هر کیلوگرم میوه را ۱۵‌هزار تومان در نظر بگیریم و این رقم را در ۸۵‌میلیون نفر جمعیت کشور ضرب کنیم، ۲۰۰‌هزار‌میلیارد تومان میوه در کشور تولید می‌شود.» برومندی با اشاره به اینکه حدود ۵۰۰‌هزار تن تولید سیب تابستانه کشور است، گفت: «تمام این محصول در داخل مصرف می‌شود. ۲۵‌میلیون و ۷۰۰‌هزار تن میزان تولید محصولات باغبانی در کشور است و به جز موز، انبه، نارگیل و آناناس در تولید مابقی میوه‌ها مشکلی نداریم، ضمن اینکه صادرات نیز در این حوزه انجام می‌شود و ارزآوری محصولات باغبانی رقمی حدود ۳ میلیارد دلار است.»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار