کد خبر: 1106912
تاریخ انتشار: ۰۸ مهر ۱۴۰۱ - ۲۲:۳۰
دولت انگلیس تصمیم به تعطیلی رادیو بی‌بی‌سی فارسی گرفته است. این تصمیم به معنای پایان عمر دومین رادیو غیر ایرانی فارسی زبان است که نقش پررنگی در برهه‌های خاص تاریخ ایران داشته است و همیشه مهر ضد ایرانی بودن را بر پیشانی خود داشته است.
هادی عسگری

در دی‌ماه ۱۳۱۹ و چند ماه پس از آنکه دولت آلمان با راه‌اندازی رادیو برلین و پخش برنامه به زبان فارسی سعی در جلب نظر مردم ایران داشت، وزارت امور خارجه انگلیس تصمیم گرفت رادیو فارسی را راه‌اندازی کند. رادیو بی‌بی‌سی فارسی در زمانی راه‌اندازی شده بود که کل تشکیلات رادیو در ایران منحصر به یک شبکه چند ساعته بود. سرمایه‌گذاری انگلیسی‌ها برای راه‌اندازی شبکه فارسی زبان در شرایطی رخ می‌داد که این کشور در بحران جنگ جهانی دوم قرار داشت. انگلیسی‌ها از مالیاتی که مردم این کشور پرداخت می‌کردند و البته از پول نفتی که از ایران غارت می‌کرد هزینه راه‌اندازی رادیو فارسی کردند. از همان ابتدا هم با سپردن سردبیری رادیو فارسی به یک بهایی، سیاست‌ها را آن طور که مطلوب خود بود پی ریزی کردند.
رادیو بی‌بی‌سی اگر تعطیل نمی‌شد امسال شمع تولد ۸۲ سالگی خود را فوت می‌کرد؛ رادیویی که در طول بیش از هشت دهه فعالیت، برچسب بدنامی را همیشه با خود همراه داشت. بی‌بی‌سی در شهریور ۱۳۲۰، سیاست ضد رضاخانی را در پیش گرفت تا اشغال ایران برای متفقین کمترین هزینه را داشته باشد. در سال ۱۳۳۲ و جریان کودتای ۲۸ مرداد، شاید مهم‌ترین کارکرد این رادیو بیان رمز عملیات بود. «اینجا لندن است و اکنون ساعت دقیقا ۱۲ نیمه شب است»، این پیام برای شاه از ایران فرار کرده و عوامل داخلی کودتا که در انتظار فرمان بودند صادر شده بود و کارکرد خود را با سقوط دولت ملی مصدق به نمایش گذاشت. با وجود اینکه بی‌بی‌سی در این برهه تاریخی به کمک سلطنت در حال سقوط پهلوی‌ها آمد. کتاب «انقلاب ایرانی به روایت بی‌بی‌سی» از جمله پژوهش‌هایی است که در آن می‌توان عملکرد مرموز این شبکه انگلیسی در جریان انقلاب اسلامی را مشاهده کرد. بی‌بی‌سی در بهمن ماه ۵۷، تلاش داشت که انقلاب اسلامی را به سمت و سوی یک جنگ داخلی تمام عیار پیش ببرد. موضوعی که در برنامه دهم بهمن ماه، به آن پرداخته شد، اما حوادث به گونه‌ای دیگر رقم خورد.
یکی از مواردی که دولت انگلیس به واسطه رادیو فارسی بی‌بی‌سی به دنبال آن بود و اکنون نیز شبکه تلویزیونی بی‌بی‌سی فارسی به دنبال آن است، ایجاد اختلافات قومیتی در ایران بود. کتاب «بی‌بی‌سی ضد فارسی» به این موضوع اشاره دارد. رسانه دولت انگلیس زبان فارسی را به عنوان میراث بزرگ ایرانیان و پیوند‌دهنده تاریخی آن‌ها مورد حمله قرار داد. در کنار آن نیز در همه آشوب‌های تاریخ معاصر از جمله سال‌های ۷۸، ۸۸، ۹۶، ۹۸ و اتفاقات روز‌های اخیر، رادیو بی‌بی‌سی سیاست‌های ضد جمهوری اسلامی را به صورت علنی دنبال کرده است.
تصمیم اخیر دولت انگلیس که هدف آن کاهش هزینه‌ها اعلام شده است، باعث تعطیلی بخش‌هایی از بی‌بی‌سی از جمله رادیو فارسی شده است. این تصمیم به تنهایی باعث بیکار شدن ۳۸۲ نفر از کارکنان بی‌بی‌سی خواهد شد که بخشی از آن را کارکنان ایرانی تبار تشکیل خواهد داد. به‌رغم بیکار شدن و از دست دادن درآمد، هیچ کدام از این افراد حاضر به اعتراض به این موضوع نشده‌اند و از اینکه انگلیس با آن‌ها مانند دستمال کهنه برخورد کرده است اعتراضی ندارند. البته تلویزیون بی‌بی‌سی و سایت بی‌بی‌سی فارسی هنوز فعال هستند و فعلاً نوبت تعطیلی به آن‌ها نرسیده است، ولی سرنوشت رادیوی فارسی بی‌بی‌سی می‌تواند درس عبرت و تذکری باشد برای ایرانی تبار‌هایی که سال‌ها است در این رسانه بر ضد مردم ایران فعالیت می‌کنند و هر لحظه ممکن است بی پولی انگلیسی‌ها، دامن گیر آن‌ها نیز شود و با یک دستور از بالا، زندگی این افراد نیز به خطر بیفتد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار