کد خبر: 1117080
تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۴۰۱ - ۲۲:۳۰
امریکا و تروئیکای اروپا سعی داشتند با تصویب قطعنامه در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ایران را به عقب‌نشینی در برنامه هسته‌ای و دادن امتیازات بیشتر در میز مذاکرات وادار کنند، اما ظاهراً این خیمه‌شب‌بازی تکراری غرب، نتیجه عکس داده و ایران را برای برداشتن گام‌های رو به جلو در فعالیت‌های هسته‌ای مصمم کرده است. محمد اسلامی، رئیس آژانس اتمی هم در تداوم موضع‌گیری‌های مقامات تهران در واکنش به قطعنامه اخیر، این مسئله را دوباره به غرب یادآوری کرد که این اقدام اشتباه پاسخ محکمی از سوی ایران به همراه خواهد داشت.

امریکا و تروئیکای اروپا سعی داشتند با تصویب قطعنامه در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ایران را به عقب‌نشینی در برنامه هسته‌ای و دادن امتیازات بیشتر در میز مذاکرات وادار کنند، اما ظاهراً این خیمه‌شب‌بازی تکراری غرب، نتیجه عکس داده و ایران را برای برداشتن گام‌های رو به جلو در فعالیت‌های هسته‌ای مصمم کرده است. محمد اسلامی، رئیس آژانس اتمی هم در تداوم موضع‌گیری‌های مقامات تهران در واکنش به قطعنامه اخیر، این مسئله را دوباره به غرب یادآوری کرد که این اقدام اشتباه پاسخ محکمی از سوی ایران به همراه خواهد داشت.

امریکا و متحدان اروپایی آن که همیشه ابزار فشار را گزینه‌ای مناسب برای رسیدن به خواسته‌های جاه‌طلبانه خود می‌دانند، همچنان به این مسیر اشتباه و منسوخ شده ادامه می‌دهند که آخرین نمونه آن در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به منصه ظهور گذاشته شد. تصویب قطعنامه ضد ایرانی به رهبری امریکا و تروئیکای اروپا بیش از آنکه ایران را به عقب‌نشینی وادارد در پیشبرد برنامه‌هایش مصمم کرده است.
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی روز یک شنبه در سخنانی صدور قطعنامه در آژانس را اقدامی غیرسازنده برای حفظ فشار حداکثری خواند که کمکی به حل مسائل موجود نخواهد کرد و گفت: این اقدام اشتباه پاسخ محکمی از سوی ایران به همراه خواهد داشت. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان انرژی اتمی، محمد اسلامی اظهار داشت: پیش از این هم گفته بودیم که صدور قطعنامه مشخصاً یک اقدام غیرسازنده برای حفظ فشار حداکثری است و هیچ کمکی به طرف‌های مقابل برای حل مسائل موجود نخواهد کرد. اسلامی افزود: «ما از مدیرکل آژانس هم شنیده بودیم و وی تأکید داشت که صدور قطعنامه کمکی به پیشبرد امور نخواهد کرد. به نظر می‌رسد سه کشور اروپایی و امریکا به استفاده از انواع روش‌های مختلف فشار از جمله صدور قطعنامه و تحریم عادت دارند و پرواضح است که این‌گونه فشار‌ها بی‌سرانجام خواهد بود.» پیش از این نیز وزیر خارجه و سخنگوی این وزارتخانه گفته بودند که ایران پاسخ‌های قاطعی به اقدامات غرب خواهد داد.
رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه درباره اینکه پاسخ ایران به این قطعنامه چه خواهد بود، تصریح کرد: «برنامه‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران مطابق قانون اقدام راهبردی مجلس پیش می‌رود و صدور قطعنامه‌های متعدد علیه ایران در پیشبرد این برنامه‌ها خللی ایجاد نخواهد کرد و پاسخ محکمی به این اقدام داده خواهد شد.»
ایران پیش‌تر در واکنش به قطعنامه غرب علیه ایران در شورای حکام، پیشران‌های هسته‌ای خود را تقویت کرده بود و تا مرز غنی‌سازی ۶۰ درصدی هم پیش رفته است و این بار هم اگر پاسخ محکم در عرصه غنی‌سازی باشد، این احتمال وجود دارد که اورانیوم با غنای بیش از ۶۰ درصد هم در دستور کار قرار گیرد. اسلامی چند ماه پیش نیز در سخنانی خطاب به غربی‌ها گفته بود که ایران توان ساخت بمب اتم را دارد، اما این برنامه در دستورکار جمهوری اسلامی نیست. امریکا و متحدان اروپایی‌اش از تولید اورانیوم ۶۰ درصدی ابراز نگرانی کرده بودند و این اقدام را مانعی جدی در مسیر توافق احتمالی عنوان کرده بودند.
ایران در سالیان گذشته همواره ثابت کرده که اگر غربی‌ها در مسیر درست حرکت کنند، این کشور هم به تعهداتش ذیل برجام عمل خواهد کرد، اما اگر قرار باشد طرف مقابل از گزینه‌های خود برای تحت فشار قرار دادن ایران استفاده کند، تهران هم برگه‌هایی برای رو کردن دارد که می‌تواند مقابله به مثل کند. غربی‌ها در حالی مدعی هستند که ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری نمی‌کند که به گفته مقامات تهران، همه فعالیت‌های هسته‌ای زیر نظر این نهاد بین‌المللی انجام می‌شود و کارشاسان آژانس روی آن نظارت کامل دارند. اما با این حال مقامات واشنگتن سعی دارند با متهم کردن ایران به برنامه‌های غیرصلح آمیز هرگونه شکست در میز مذاکرات احیای برجام را به گردن تهران بیندازند و خود را از زیر بار فشار‌های جهانی خلاص کنند. این درحالی است که تهران حسن‌نیت خود را نشان داده است، ولی این کاخ سفید است که با زیاده‌خواهی خود، میز مذاکرات را ترک کرده و اخیراً هم گفته که به جای تمرکز بر احیای برجام، به ادامه تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی متمرکز خواهد بود، اما این فشار‌ها هیچ وقت نتوانسته خواسته غربی‌ها را تأمین کند و بیشتر به دور شدن از میز مذاکرات کمک کرده است.
احیای برجام شاید سال بعد
هرچند مقامات ارشد امریکا فعلاً برجام را از دستور کار خود خارج کرده‌اند، اما برخی مقامات این کشور مثل همیشه یک بام و دو هوای خود را تکرار کرده‌اند. جوزف وستفال، سفیر سابق امریکا در عربستان در مصاحبه با شبکه سی‌ان‌بی‌سی گفت پیش‌بینی نمی‌کند که امریکا امسال به توافق هسته‌ای برگردد و این فرایند مدتی زمان می‌برد. نیکی هیلی، نماینده سابق امریکا در سازمان ملل نیز بار دیگر با انتقاد از سیاست‌های دولت جو بایدن در قبال ایران گفت: «اگر بایدن در بازگرداندن ما به توافق ایران موفق شود، به شما یک قول خواهم داد. رئیس‌جمهور بعدی (نیکی هیلی) در روز اول ریاست‌جمهوری، آن را پاره خواهد کرد.» جمهوریخواهان در یک سال گذشته بار‌ها هشدار داده‌اند که اگر برجام احیا شود، دولت آتی آن را می‌تواند پاره کند و با این هشدار‌ها سعی داشتند تهران را از توافق با واشنگتن منصرف کنند. هرچند خود مقامات دموکرات واشنگتن هم اعتراف کرده‌اند که نمی‌توانند تضمین دهند که دولت آتی کاخ سفید به توافق برجام پایبند باشد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار