کد خبر: 1117401
تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۴۰۱ - ۲۲:۱۷
افسر سابق عملیات روانی ارتش آمریکا:
یک کارشناس آمریکایی ضمن تحلیل چرایی اعطای مصونیت قضایی از سوی بایدن به بن سلمان در پرونده خاشقچی، آن را اقدامی عادی در سیاست‌های آمریکا دانست.

پرونده قتل فجیع جمال خاشقچی، روزنامه نگار عربستانی الاصل واشنگتن پست در دفتر کنسولگری عربستان در ترکیه چند سالی است که به یکی از چالش‌های اصلی روابط آمریکا با سعودی‌ها تبدیل شده است. دونالد ترامپ رییس جمهور سابق آمریکا با سیاست‌های دوگانه خود در زمان تصدی ریاست جمهوری عملاً اقدامی در روشن شدن ابعاد پیچیده این پرونده جنایی انجام نداد. رقیب دموکرات وی جو بایدن پس از پیروزی در انتخابات ۲۰۲۰ و حتی پیش از آن در کارزار‌های تبلیغاتی خود بار‌ها در مورد این پرونده سخنرانی کرده و گفته بود بن سلمان، ولیعهد عربستان مسئول مستقیم این قتل است و او تلاش خواهد کرد تا عربستان را برای پاسخگویی به میز محاکمه بکشاند.

اما حالا پس از گذشت نزدیک به سه سال از آن سخنان، جو بایدن در آخرین اقدام خود اعلام کرد عربستان سعودی و شخص بن سلمان در مورد پرونده قتل جمال خاشقچی مصونیت قضایی دارند. خبری که شاید برای آنان که جزئیات این پرونده برایشان مهم بود کمی غیرقابل انتظار بود.

حالا باشگاه خبرنگاران جوان برای روشن شدن ابعاد این تصمیم آمریکا در قبال این پرونده جنجالی گفتگویی کرده با اسکات بنت، افسر سابق عملیات روانی در ارتش آمریکا که در زمینه تروریسم در دولت‌های مختلف آمریکا مطالعات گسترده‌ای انجام داده است. مشروح این مصاحبه در ذیل از نظرتان می‌گذرد.

-به نظر شما چرا پس از فراز و نشیب‌های فراوان و تبلیغات گسترده در نهایت بایدن تصمیم گرفت مصونیت قضایی به بن سلمان در مورد پرونده خاشقچی اعطا کند؟

اسکات بنت: جو بایدن و اکثریت دموکرات‌ها پس از چالش‌های تغییر دولت در آمریکا همگی نشان دادند که تنش‌های زیادی با عربستان و شاهزاده‌های سعودی دارند، زیرا آن‌ها معتقد بودند که در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ، آمریکا کمک‌های مالی زیادی را روانه عربستان کرده و آن‌ها تا حد ممکن از اقدامات رییس جمهور آن زمان سواستفاده کرده اند. دموکرات‌ها پس از به قدرت رسیدن جو بایدن اول اعلام کردند تصمیم دارند فروش سلاح به عربستان را محدود کنند دلیلشان هم برای این کار این بود که می‌خواستند ژست مدافع حقوق بشر به خود بگیرند و بگویند به دلیل اقدامات عربستان در یمن و برخی کشور‌های منطقه این تصمیم گرفته شده، ولی واقعیت چیزی دیگری بود؛ آن‌ها ترس داشتند که عربستان با خرید سلاح قدرتمند شود و با کشور‌های عربی و برخی کشور‌های همسایه متحد شده و علیه آمریکا و مواضع استراتژیک این کشور اقداماتی انجام دهد.

پس از آن جو بایدن که بار‌ها روی پرونده جمال خاشقچی مانور داده بود و با تبلیغات روی این پرونده جنایی برای خود محبوبیت جمع آوری کرده بود اعلام کرد که دولت فعلی آمریکا شخص بن سلمان را مسئول قتل این روزنامه نگار می‌داند و باید ولیعهد سعودی برای این اقدام خود محاکمه شود.

حالا جو بایدن در حال ورود به آخرین سال ریاست جمهوری خود است. محبوبیت او به شدت کاهش پیدا کرده؛ خیلی از دموکرات‌ها هم معتقدند او مهره مناسبی برای این سمت نبود. جنگ اوکراین بیشتر از آنچه تصورش را می‌کردند برای آن‌ها تبعات داشت. در ماه‌های اخیر به شدت تلاش کردند برای مهار بازار نفت عربستان را راضی کنند تا با آمریکا همراه شده و میزان تولید نفت خود را افزایش دهد، ولی سعودی‌ها موافقت نکردند؛ در حال حاضر اوضاع اقتصادی در آمریکا مناسب نیست. تورم به رکوردی بی سابقه در چند دهه اخیر رسیده است. آمریکا نه تنها نتوانسته عربستان را برای مهار اقتصاد جهانی متکی به نفت با خود همراه کند که حتی احساس خطر از سوی سعودی‌ها و احتمال مذاکره برخی کشور‌ها با عربستان از جمله ایران ترس آمریکایی‌ها را دو چندان کرده؛ از آن طرف پیروزی نسبی جمهوریخواهان تضعیف مواضع سیاسی دموکرات‌ها و دولت آمریکا هم بر این ترس صحه گذاشته است. آمریکا در چنین شرایطی طبیعی است که به دنبال همراه کردن شاهزاده‌های سعودی با سیاست‌های خود باشد تا حداقل در خاورمیانه از سوی سعودی‌ها تا حدی خیالش راحت باشد.

-به نظر شما این مصونیت قضایی از سوی آمریکا به بن سلمان می‌تواند در اقدامات آینده عربستان در منطقه تاثیرگذار باشد؟

اسکات بنت: قطعاً همین طور است. آمریکا با این اقدام خود عملاً به سعودی‌ها اجازه داد تا هر طور که دوست دارند در جهان عمل کنند. بایدن با این کار مجوز قتل‌های آینده را برای بن سلمان امضا کرد. البته نباید این نکته را هم دور از ذهن داشت که آمریکا و عربستان در حال حاضر در تمام جنایت‌هایی که در کشور‌های مختلف از جمله یمن، سوریه و برخی کشور‌های دیگر صورت می‌گیرند همدست هستند و منافع مشترکی دارند. آن‌ها شریک جرم یکدیگرند و این اقدام بایدن امتیاز بزرگی برای سعودی‌ها بود تا علی رغم ظاهر سیاسی و دروغین آمریکایی‌ها از این به بعد راحتتر و بدون کوچکترین نگرانی بابت پاسخگویی در محافل بین المللی به جنایت‌های خود در کشور‌های مختلف جهان ادامه دهند.

دکتر اسکات بِنِت افسر سابق عملیات روانی در ارتش آمریکاست که سابقه تحلیلگری حوزه تروریسم برای وزارت امور خارجه آمریکا را نیز در کارنامه دارد.

گزارش بنت با نام SHELL GAME یکی از دلایلی بود که منجر به تصمیم ادوارد اسنودن برای ترک آمریکا شد. وی در حوزه‌های سیاسی، جنگ روانی، امنیتی-نظامی و افشاگری تخصص دارد. اسکات بنت که یک سال به عنوان پیمانکار در دفتر ضدتروریستی وزارت امور خارجه آمریکا زیر نظر ژنرال «دل دایلی» Dell Dailey فعالیت داشت، مدتی نیز به عنوان محقق علوم اجتماعی در یکی از اندیشکده‌های محافظه‌کار مستقر در واشنگتن به نام بنیاد هریتج فعالیت می‌کرد.

بنت در بوز آلن همیلتون که شرکتی در حوزه مشاور مدیریت است با اِسنودن آشنا شد. بوز آلن همیلتون در زمینه ارائه خدمات و سرویس‌های امنیتی، مدیریت فناوری اطلاعات، صنایع دفاعی، مهندسی سیستم، مدیریت تغییر‌های سازمانی، مدل‌سازی و شبیه‌سازی کامپیوتری، تجزیه و تحلیل اقتصادی، برنامه‌ریزی استراتژیک و مدیریت اطلاعات فعالیت می‌کند. بنت فارغ التحصیل کارشناسی از دانشگاه ایالتی سن‌خوزه و کارشناسی ارشد از دانشگاه جرج میسون بوده و مدرک دکتری خود را از دانشگاه کاتولیک آمریکا دریافت نموده است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار