کد خبر: 1120418
تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۴۰۱ - ۲۲:۳۰
دکتر محسن محمدی‌الموتی
نگاهی گذرا به دستاورد‌های انقلاب اسلامی پس از اغلب بحران‌های گوناگون نشان می‌دهد به رغم اقدامات خصمانه دشمنان ملت، انقلاب اسلامی توانست پیروزمندانه از گردنه‌های سخت و دشوار آن تهدیدات عبور و آن‌ها را به فرصتی برای ارتقای توانمندی و کارآمدی نظام تبدیل کند. 
به عنوان نمونه انقلاب اسلامی از تهدید جنگ تحمیلی هشت ساله علیه تمامیت ارضی و بقای کشور، فرصتی برای ارتقای توان رزمی و ایجاد قدرت بازدارندگی و همچنین خلق حماسه‌های افتخارآمیز از سوی بسیجیان و آحاد جامعه ایجاد کرد. 
تحریم‌های تسلیحاتی را به فرصت تبدیل کرد و از محدودیت تولید سیم خاردار و سلاح در دوران جنگ تحمیلی به موشک‌های نقطه‌زن و پهپاد‌های پیشرفته پس از آن دست یافت. ساخت یکی از بزرگ‌ترین پالایشگاه‌های جهان، نیروگاه‌های مدرن و پیشرفته، موفقیت در عرصه سلول‌های بنیادی، شبیه‌سازی حیوان زنده، بیوشیمی، انتقال ماهواره به فضا و صنعت هسته‌ای از نمونه فرصت‌سازی‌هایی بود که به رغم فشار‌ها و تهدیدات فضای تحریم در کشور تحقق پیدا کرد. انقلاب اسلامی، القای کلیدواژه تقلب در انتخابات ۸۸ با هدف ایجاد رخنه و تفرقه در صف واحد نظام مردم‌سالاری دینی را با هوشمندی و بصیرت امام و امت به فرصت تبدیل و از دل آن حماسه ۹ دی و تجدید میثاق مجدد ملت با آرمان‌های انقلاب را 
خلق کرد. 
پدیده تکفیر که به منظور تفرقه خونین در جهان اسلام و ضربه به انقلاب اسلامی با ابزار داعش ایجاد شده بود، توسط انقلاب اسلامی به توسعه ساختار‌های قدرت و گسترش عمق راهبردی منطقه‌ای و فرهنگ مقاومت در کشور‌های سوریه، عراق، لبنان و یمن تبدیل شد و در شرایطی که ناامنی و بی‌ثباتی در منطقه حاکم شده بود، امنیتی پایدار برای کشور پدید آمد. 
بنابراین با بهره‌گیری از تجربه فرصت‌سازی انقلاب اسلامی از دل چالش‌ها و تهدیدات فراروی خود در گذشته، می‌توان گفت این بار نیز به فضل الهی، اقدامات دشمن علیه ملت ایران، فرصت‌های ذی‌قیمتی را برای انقلاب اسلامی تولید خواهد کرد، مشروط بر آنکه بتوان ماهیت و ریشه‌های حوادث اخیر را شناخت و ضمن واکاوی و آسیب‌شناسی دقیق از علل و عوامل این اتفاقات، برخی شیوه‌های حکمرانی را آن هم در عصر غلبه فضای مجازی اصلاح و نقاط ضعف و آسیب‌پذیر برطرف کرد. 
از نگاه مقام معظم رهبری حوادث اخیر در قالب یک جنگ ترکیبی و با برنامه‌ریزی دشمن خارجی و به منظور مهار قدرت رو به پیشرفت انقلاب اسلامی به وجود آمد. از سوی دیگر و به تعبیر معظم‌له باید اشکالات و سهم ضعف‌های خود را نیز در بروز چنین حوادثی مدنظر داشت. «این‌جوری نیست که ما هیچ اشکالی نداریم، فقط دشمن خارجی است که دارد [مشکل ایجاد می‌کند]، نه، مگس روی زخم می‌نشیند، زخم را خوب کنید، زخم را نگذارید به وجود بیاید. ما اگر مشکل داخلی نداشته باشیم، نه این شبکه‌ها می‌توانند اثر بگذارند، نه امریکا می‌تواند هیچ غلطی بکند.» 
بر این اساس نگاه جامع و همه‌جانبه به این وقایع اقتضا می‌کند که همزمان به اقدامات پیچیده دشمن در جنگ ترکیبی بر بستر جنگ شناختی و بازسازی مقوله سرمایه اجتماعی و برطرف کردن نقاط ضعف و آسیب‌پذیر توجه کرد. در این میان دو مقوله شبکه‌ها و رسانه‌های اجتماعی و نهاد‌های آموزشی و فرهنگی از اهمیت بسزایی برخوردار بوده و باید جوهره اصلی این فرصت‌سازی را 
تشکیل دهد. در نتیجه حوادث اخیر باید اذعان داشت تحولات حوزه رسانه‌های نوین اجتماعی و غفلت کارگزاران کشور در واگذاری این عرصه به صاحبان پلت‌فرم‌های خارجی، سبب ایجاد خطای ادراکی و تله حباب اطلاعاتی در بخشی از جامعه به ویژه نسل جوان شده است، به گونه‌ای که صاحبان امپراتوری‌های رسانه‌ای غربی اجازه نمی‌دهند بسیاری از دستاوردها، رخداد‌های مثبت و امیدآفرین در کشور پژواک یابد و به گوش افراد جامعه برسد. از جمله دلایل این مسئله کمرنگ شدن مرجعیت رسانه ملی و غلبه شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام، توئیتر و فیس‌بوک است که امروزه تبدیل به جنگ‌افزار شده‌اند و همان کار تسلیحات را علیه نسل جوان کشور 
انجام می‌دهند. 
این مهم می‌طلبد به منظور فرصت‌سازی از تهدیدات پدیدآمده سرمایه‌گذاری و تلاش در جهت ایجاد اینترنت ملی و تقویت پلت‌فرم‌های داخلی دوچندان شده و بلوک رسانه‌ای انقلاب اسلامی دارای قابلیت رقابتی با رسانه‌های نظام سلطه پدید آید. 
همچنین در نتیجه حوادث اخیر باید اذعان داشت که جریان تعلیم و تربیت از طریق نظام آموزش رسمی در مدارس و دانشگاه‌ها که مهم‌ترین بخش نظام تعلیم و تربیت کشور را تشکیل می‌دهند، نتوانسته است در جامعه‌پذیری نسل جدید موفق عمل کند، از این رو ایجاد تحول اساسی در محتوا، متون و شیوه‌های آموزشی و گفتمانی با نسل جوان به موازات گزینش مطلوب اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها و معلمان مدارس در تراز انقلاب اسلامی باید مورد توجه جدی قرار گیرد. 
 به هر ترتیب واقعیت این است که انقلاب اسلامی یک فرایند مستمر است که برای رسیدن به قله‌های پیشرفت و سعادت نهایی، منزل‌هایی در مسیر می‌بیند که برای رسیدن به هر منزل با موانع و چالش‌های جدی و بعضاً هزینه‌زا مواجه می‌شود، اما این چالش‌ها فرصت‌ساز نیز بوده و باعث می‌شود منزل‌های این مسیر پرفراز و نشیب به محلی برای تأمین قوا برای حرکت به سمت منازل دیگر تبدیل شود. آری انقلاب پدیده‌ای زنده و پویا و پیش‌رونده و پیش‌برنده است و به دلیل ماهیتش صرفاً «دفع‌کننده تهدیدات» نیست بلکه تهدیدات را به فرصت تبدیل می‌کند. آن گونه که شهید قاسم سلیمانی عزیز می‌فرمود: «اگر خوب بنگریم در دل هر تهدیدی، فرصت‌هایی نهفته است که در خود فرصت‌ها نیست.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار