کد خبر: 1121071
تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۰
حسین فصیحی

موضوع یکی از پرونده های قتل که همواره در محاکم کیفری یک استان ها در جریان است، نزاع می باشد. در جریان این پرونده ها شرکت کنندگان درنزاع به جای حرف زدن با هم، با یکدیگر مقابله می کنند که در جریان آن یک یا چند نفر به قتل رسیده و افراد دیگری هم مجروح می شوند.در جوامع شهری عمده ترین انگیزه هایی که منجر به شکل گیری نزاع می شود درگیری بر سر جای پارک خودرو یا موضوع ترافیک است. در جریان این پرونده ها رانندگانی که از ماندن درترافیک کلافه شده و از پیدا کردن جای پارک خودرو درمانده شده اند بر سر جای پارک پیدا شده با رانندگان دیگر نزاع می کنند و حادثه خونین رقم می خورد. گاهی همین نزاع بین دو همسایه رقم می خورد و درگیری مستمر آن ها بر سر جای پارک خودرو در کوچه این حادثه را رقم می زند. نگاه چپ، هم یکی از انگیزه های مهم در شکل گیری نزاع های خونین است. در جریان این درگیری ها چشم در چشم شدن دو رهگذر با یکدیگر خشم یکی از آن ها را منجر شده و سپس آتش خشم با قتل یکی از آن ها فروکش می کند. موضوعات بی اهمیت دیگری هم در جریان شکل گیری این پرونده ها نقش دارد.موضوع هایی مثل انداختن تفاله چای، ریختن آب از بلندی ساختمان به کوچه، ریختن شاخ و برگ درخت در مسیر یا موضوعاتی از این دست که به نظر بی اهمیت می رسد اما همه افراد قادر به تحمل این رفتار نیستند و با مرتکبان آن وارد درگیری خونین می شوند. در جوامع روستایی یا شهرهای کوچک عمده ترین نزاع ها بر سر زمین اتفاق می افتد. اختلاف بر سر ارثیه خانوادگی یا چرای دام در زمین دیگران همواره به حوادث خونین ختم می شود.همزمان با افزایش قیمت کالا و بالارفتن قیمت زمین درکشور، دامنه اختلاف های خانوادگی بر سر زمین هم افزایش پیدا کرده و مدعیان برای تصاحب زمین ها دست به رفتارهای پرخطر می زنند.
بررسی پرونده های شکل گرفته نشان می دهد عمده ترین افراد شرکت کننده در این نزاع ها جوانان هستند. آن ها توان کنترل رفتار خود را ندارند و به دلیل نداشتن مهارت کنترل خشم دست به رفتار پرخطر می زنند. بررسی پرونده ها همچنین نشان می دهد افراد میانجی در این پروندها عمدتا افراد میانسال یا سالخورده هستند. این دسته از افراد به دلیل آگاهی از فرجام ناخوشایند نزاع برای خیرخواهی وارد درگیری می شوند تا به جدال طرفین پایان دهند اما این دخالت کردن گاهی هم به قیمت جان خودشان تمام می شود. گزارش سازمان پزشکی قانونی کشور نشان می دهد که جامعه با پرخاشگری زیادی همراه است و افراد توان مدیریت رفتار خود را ندارند.براساس آمار این سازمان سال گذشته ۵۸۶ هزار و ۲۸۳ نفر در جریان این نزاع ها مصدوم و به مراکز پزشکی قانونی مراجعه کردند. شمار آسیب دیدگان این نزاع بدون تردید بیش از آماری است که این سازمان اعلام کرده چرا که بسیاری از شرکت کنندگان در نزاع یا به این مراکز مراجعه نمی کنند و یا در مناطق دوردست امکان مراجعه به آن را ندارند. گزارش این سازمان همچنین نشان میدهد بیش از ۳۰ درصد از کل ارجاعات به بخش معاینات بالینی پزشکی قانونی مربوط به آسیب دیدگان «نزاع» است. این گزارش همچنین نشان می دهد که بسیاری از این افراد از روی خشم و عصبانیت آنی دست به عملی می‌زنند که عوارض ناشی از آن نه تنها زندگی فرد آسیب دیده بلکه زندگی فرد ضارب را نیز مختل و دچار بحران می کند؛ حال آنکه در تعداد قابل توجهی از این نوع ارجاعات می شد مسئله به وجود آمده را بدون زد و خورد و تنها با صحبت کردن حل و فصل کرد. بررسی بیشتر این آمار نشان می دهد که استان های تهران با ۹۶ هزار و ۴۹۶، خراسان رضوی با ۵۱ هزار و ۶۳۰ و اصفهان با ۴۱ هزار و ۶۴ نفر بیشترین و استان های ایلام با سه هزار و ۴۹۰، بوشهر با سه هزار و ۶۴۱ و خراسان جنوبی با چهار هزار و ۱۶۴ نفر کمترین آمار ارجاعات نزاع را داشته اند.از نگاهی دیگر بیشترین نرخ نزاع بر اساس تعداد بر حسب جمعیت استان مربوط به استان های اردبیل، آذربایجان شرقی، همدان و زنجان بوده و کمترین نرخ نیز مربوط به استان‌های سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر و خوزستان است.همچنین ماه‌های خرداد با ۶۰ هزار و ۱۷۵ و شهریور با ۶۰ هزار و چهار نفر پرارجاع ترین ماه های سال از جهت موارد نزاع در سال ۱۴۰۰ بوده است.بر اساس اعلام پزشکی قانونی، از میان مراجعه‌کنندگان نزاع در سال ۱۴۰۰، تعداد ۳۹۱ هزار و ۶۲۵ نفر مرد و ۱۹۴ هزار و ۶۵۸ نفر زن بوده‌اند.
فرجام این نزاع های خونین چیزی جز بر جای ماندن خسارت جانی و مالی برای طرفین نیست. پشیمانی بعد از ارتکاب حادثه عمدتا گریبان مرتکبان را می گیرد اما خسارت های برجای مانده را نمی شود با ندامت از عمل انجام شده جبران کرد. به عنوان خبرنگار در بسیاری از این جلسات دادرسی حضور داشته ام و شاهد بوده ام که چگونه جان افراد به دلیل موضوعات ساده از دست رفته و مرتکبان هم به دلیل دست زدن به رفتاری پرخطر مثل قتل مجازات شده و زندگی خانواده های بسیاری این گونه با خطر مواجه شده است. کسب مهارت حرف زدن با یکدیگر و تمکین از قانون تنها راه در امان ماندن از این آسیب فراگیر است که باید ترویج آن از سوی نهادهای عمومی شدت گیرد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار