کد خبر: 1132906
تاریخ انتشار: ۰۳ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۲:۳۰
سید رحیم نعمتی

جنگ اوکراین مبدل به مغاکی شده که ظاهراً هر چه متحدان غربی تسلیحات خود را در آن می‌ریزند، تمامی ندارد. غربی‌ها، تاکنون از فرستادن تسلیحات حساسی مثل موشک‌های دوربرد، هواپیما‌های پیشرفته و تانک‌های مدرن خودداری کرده‌اند و این آخری مبدل به بازی پیچیده‌ای بین آن‌ها شده است. در حالی که ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، دائماً از متحدان درخواست این تانک‌ها را کرده تا ارتش اوکراین بتواند در برابر هجوم تانک‌های روسی مقاومت کند، اما این درخواست از سوی امریکا و کشور‌های اروپایی نه رد شده و نه اجرا، بلکه به نظر می‌رسد که هر کدام منتظر است دیگری انجام بدهد و به نوعی از انجام این کار سر باز می‌زند.
زلنسکی در سفر یک ماه پیش خود به واشنگتن درخواست تحویل هواپیما و تانک کرده بود و در مصاحبه روز دو شنبه ۲۳ ژانویه با تلویزیون آلمانی آآرد، مجدداً درخواست ارسال تانک را تکرار کرد. او هرچند گفت تحویل ۱۰، ۲۰ و حتی ۵۰ تانک نمی‌تواند مشکل اوکراین را حل کند، اما می‌تواند «انگیزه نیرو‌های مسلح اوکراین را افزایش دهد.»‌به نظر می‌رسد که زلنسکی توقع ارسال حجم بالایی از تانک‌های متحدان غربی را به حداقل کاهش داده تا دست کم روحیه نیرو‌های خود را افزایش دهد، اما مسئله ارسال تانک به اوکراین حالا مبدل به چالشی مهم در بین متحدان او شده است. واقعیت این است که اوکراین در برابر تانک‌های روسی انتظار داشت یا تانک آلمانی لئوپارد ۲ را تحویل بگیرد یا امریکا تانک ام ۱ آبرامز به آن بدهد. اما اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، پیش‌دستی کرد و گفت در صورتی که امریکا آبرامز به اوکراین دهد حاضر به تحویل لئوپارد ۲ خواهد شد و بعد از اینکه زلنسکی دست خالی از امریکا برگشت، آلمان هم حاضر به تحویل تانک خود نشد. لهستان با توجه به خودداری این دو کشور از تحویل تانک مدعی تشکیل ائتلاف کوچکی از کشور‌ها برای تحویل برخی از تانک‌های مدرن از جمله تانک‌های لئوپارد ۲ خود به اوکراین شده و ماتئوش موراویتسکی، نخست‌وزیر لهستان، روز یک شنبه اعلام کرد: «با آلمان یا بدون آلمان، اوکراین و اروپا پیروز خواهند شد.»
به نظر می‌رسد که تحویل تانک‌های پیشرفته به اوکراین از حد اختلاف نظر میان اعضای ناتو فراتر رفته و شکافی را بین آن‌ها به وجود آورده است. آلمان و امریکا که هم این تانک‌ها را در اختیار دارند و هم امکانتحویل آن‌ها را دارند، در یک سوی شکاف قرار دارند و لهستان و تعدادی دیگر در آن سوی شکاف و خواهان ارسال این تانک‌ها هستند. مشکل اصلی امریکا این است که نمی‌خواهد با ارسال تجهیزات پیشرفته‌ای مثل تانک آبرامز عملاً باعث رویارویی مستقیم با روسیه بشود و مشکل آلمان این است که جدای از خودداری از رویارویی مستقیم با روسیه، اصولاً نمی‌خواهد موضع خود را به عنوان شریکی برای روسیه به طور کامل از دست بدهد و می‌خواهد با وجود تمام سختگیری‌ها علیه روسیه باز جایی برای میانجیگری حفظ کرده باشد. با این حال، روزنامه آلمانی زوددویچه سایتونگ در مورد خشم واشنگتن از خودداری برلین برای ارسال تانک به اوکراین نوشته و روزنامه امریکایی نیز از بروز شکاف در میان اعضای ناتو. با وجود حفظ حجم ارسال تسلیحات به کی‌یف از سوی کشور‌های غربی، «شکاف‌های کوچک، اما قابل توجه بیش از حد محسوس می‌شوند». بروز این شکاف با توجه به تهدید‌های روسیه بیش از پیش جدی‌تر و عمیق‌تر می‌شود و ویچسلاو والودین، رئیس دومای دولتی روسیه، نیز هشدار داده: «ادامه تأمین تسلیحاتی کی‌یف از سوی کشور‌های ناتو برای حمله به روسیه، مستلزم پاسخی قاطع با استفاده از سلاح‌های قدرتمندتر است.» او از نمایندگان مجالس امریکا، آلمان، فرانسه و دیگر کشور‌های اروپایی خواسته «مسئولیت خود را در قبال بشریت» درک کنند. به نظر می‌رسد، متحدان غربی اوکراین بر مبنای این نوع تهدید‌ها بوده که سعی کرده‌اند در ارسال تجهیزات خود به اوکراین ملاحظاتی را به لحاظ کیفی و کمی در نظر بگیرند، اما حالا ملاحظات آن‌ها به خط قرمز تانک‌های پیشرفته آلمانی و امریکایی رسیده است. هرچند کی‌یف انتظار ارسال حجم بالایی از این تانک‌ها را ندارد، اما به نظر می‌رسد که حتی اعزام نمادین چند عراده از تانک‌های لئوپارد ۲ یا آبرامز نیز باعث نگرانی کی‌یف و واشنگتن می‌شود و به این جهت است که لهستان با هشدار به آلمان، پیشقراول شکاف در ناتو شده است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار