کد خبر: 1136142
تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۵:۵۵
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، عرصه های گوناگونی برای حرکت به سمت پیشرفت های چندگانه پیش رو قرار گرفت که یکی از آنها اردوهای جهادی در زمینه کارکردهای اجتماعی بود. 
محبوبه قربانی 
سرویس ایثار و مقاومت جوان آنلاین: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، عرصه های گوناگونی برای حرکت به سمت پیشرفت های چندگانه پیش رو قرار گرفت که یکی از آنها اردوهای جهادی در زمینه کارکردهای اجتماعی بود. 
در زمان شاه برنامه اقتصادی طوری نامتوازن بود که مناطق شهری رشد سریعی داشتند اما مناطق حاشیه ای و روستایی با کمبود امکانات، بی سواری و وضع بد بهداشتی و ... روبرو بودند. به همین جهت در همان روزهای نخستین انقلاب طرح اردوهای جهادی توسط یکی از اساتید دانشگاه تهران مطرح شد تا گروه های ده نفری دانشجویان با استفاده از امکانات ارتش، برای خدمت به مناطق محروم اعزام شوند. این طرح با استقبال چشمگیری مواجه شد و در همان نیمه اسفند ۵۷ گروه‌های دانشجویان دانشگاه های تهران، صنعتی امیرکبیر، صنعتی شریف، شهید بهشتی و صنعتی اصفهان به استان و شهرهای، کردستان، گنبد، ترکمن‌صحرا، شهرکرد، مسجدسلیمان و سیستان و بلوچستان با هدفی مطابق اهداف انقلاب اسلامی جهت محرومیت زدایی، عمرانی، روستایی، افزایش تولیدات کشاورزی و ... اعزام شدند. بعد از اعزام گروه های دانشجویی، خیلی زود گروه های دیگری از مساجد، مدارس، مراکز فرهنگی، حوزه های علمیه و .. به صورت خودجوش رهسپار روستاهای محروم شدند و نام جهادگر را آن خود کردند. 
 
تشکیل جهاد سازندگی به فرمان امام خمینی (ره)
چند ماه بعد در اردیبهشت ماه سال ۵۸ دانشگاه های کشور طرحی ارائه کردند تا یک سازمان منظم جهادی تشکیل شود. این طرح از سوی شهید بهشتی به اطلاع امام خمینی رسید تا اینکه در ۲۷ خرداد سال ۵۸ امام خمینی (ره) فرمان تشکیل جهاد سازندگی را صادر کردند. 
تلاش جهادگران با شروع جنگ تحمیلی که در شهریور سال ۵۸ اتفاق افتاد، اردوهای جهادی نقش تازه ای پیدا کردند و تعدادی از جهادگران از سمت روستاهای محروم به سمت جبهه ها تغییر مسیر دادند. به این ترتیب جهاد سازندگی در سال ۶۲ به وزارتخانه جهاد سازندگی تبدیل شد. اعضای این وزارتخانه نیز از سوی امام(ره) لقب سنگرسازان بی سنگر را گرفتند چرا که در جنگ تحمیلی این افراد با فداکاری و شجاعت شگفت‌آوری زیر آتش توپ و خمپاره دشمن سنگرها و استحکامات جنگی بسیاری را ساختند.
جهاد سازندگی با تشکیل یک قرارگاه مرکزی و چندین قرارگاه عملیاتی و چند تیپ مهندسی در جبهه و استانهای مختلف، با ساخت سنگر تا ساخت جاده، خاک ریز، استحکامات و پل افتخارات زیادی را کسب کردند. از جمله ساخت پل بعثت روی اروندرود تا پل شناور ۱۴ کیلومتری خیبر جاده سید الشهدا(ع) و جاده رملی و پل شناور خضر که در پیروزی رزمندگان در عملیاتهای حساس نقش مهمی داشتند. در جریان این فعالیتها جهاد سازندگی ۳۱۰۰ شهید و ۸۹۰۰ جانباز را تقدیم انقلاب کرد و جایگاه این جهاد به قدری مهم شد که در سال ۶۱ تصویری نمادین پشت اسکناس بیست تومانی نقش بست. 
 
تلاش جهادگران برای جلوگیری از ضربه اقتصادی در روزهای جنگ 
هرچند با شروع جنگ تحمیلی مسیر به سمت جبهه ها تغییر یافت اما اردوهای جهادی بر زمین نماند و برخی از جهادگران برای افزایش تولید به ویژه در بخش زراعی به فعالیت خود در روستاها ادامه دادند. چرا که اغلب کشاورزان با اعزام فرزندان خود به سمت جبهه ها دست تنها مانده بودند و جنگ بدون تولید و اقتصاد قوی در داخل کشور هم ناممکن بود. بنابراین افراد زیادی از طریق مساجد و پایگاه‌های بسیج برای برداشت گندم و چیدن محصولات زراعی و باغی به روستاها رفتند تا از لطمه به اقتصاد و تولید کشور جلوگیری شود. 

تشکیل بسیج سازندگی به دستور مقام معظم رهبری 
این روال ادامه داشت تا جنگ تحمیلی به پایان رسید و مسیر جهاد بار دیگر برای ترمیم خرابی های ناشی از جنگ به سمت روستاها و شهرها تغییر پیدا کرد. اردوها زیر نظر گروه بسیج سازندگی در دفتر مشارکت و بسیج مردمی وزارت جهاد سازندگی اجرا می‌شد تا اینکه سال ۷۹ دو وزارت جهاد سازندگی و کشاورزی ادغام و وزارت جهاد کشاورزی نام گرفت. با تشکیل این وزارت مقام معظم رهبری در همان سال دستور راه اندازی تشکیلات جدیدی به نام «بسیج سازندگی» را صادر کردند تا از توان و همیاری جوانان برای عمران و آبادانی کشور استفاده حداکثری شود. 

جهاد ادامه دارد
هم اکنون این تشکیلات در قالب ۴۲ هزار گروه با حضور ۹۰۰ هزار جهادگر به ریاست سردار محمد زهرایی از خانه سازی و مدرسه سازی برای روستاهای محروم تا تأسیسات آب رسانی حتی غسالخانه در حال فعالیت هستند. همچنین جهادگران در زمان بروز حادثه ای از جمله سیل، زلزله کنار دیگر امدادگران به آن مناطق اعزام و از هر خدمتی دریغ ندارند. 
از شرایط سخت دیگری که حضور جهادگران محسوس می شد، دوران شیوع کرونا بود. در آن دوران جهادگران و طلبه های جهادی از هیچ کمکی حتی تغسیل و تدفین کرونایی ها فروگذاری نکردند. آنها از تولید کارگاه ماسک تا حمل کوله های ضد عفونی، محله به محله آماده خدمت بوده و با کمک ۲۰۰ هزار جهادگر کنار و همدوش تیم های بهداشت و درمان برای غربالگری و قرنطینه این بست را شکستند. حال بسیج سازندگی با تقدیم ۴۷ شهید به نام جهادگران آسمانی با شعار جهاد ادامه دارد با هر تخصصی به پدر جهادی شان (مقام معظم رهبری) لبیک گفته و آماده خدمت اند. آنها در هر مکان و در هر زمان لازم، بدون پوتین با پای برهنه حضور دارند و با وجود تحریم ها و تهاجمات اما پیوندهای اجتماعی و ولایی شان گسسته نشده است.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار