کد خبر: 885782
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۶ - ۱۳:۲۷
طي سالهاي اخير با اغاز فصل سرما و بروز پديده سکون و وارونگي، هواي برخي از استانهاي کشور به ويژه نواحي صنعتي به انواع ذرات آلاينده اغشته شده و راه نفس ساکنان را تنگ مي کند. اين پديده به ويژه در استانهايي که از فضاي سبز و پوشش هاي گياهي بهره کمتري دارند بيشتر خودنمايي کرده و زندگي و محيط زيست ساکنان را با چالش جدي روبرو مي کند! با اين وجود طي سالهاي اخير استان هاي شمالي از جمله مازندران که به دليل برخوداري از پوشش هاي انبوه جنگلي حکم ريه تنفسي کشور را دارد نيز در اثر عوامل انساني، از گزند پديده مذکور مصون نمانده و جولان ذرات الاينده موجود در هوا خطر بارش باران هاي اسيدي در قسمت هايي از اين استان را محتمل کرده است!

نويسنده: مريم احمدي

الودگي هواي مازندران به ويژه درنواحي شمالي استان در حالي اين روزها خبرساز شده است که تمام منابع خبري و مسئولان استاني و کشوري اتفاق نظر دارند اين الودگي ها که احتمال بارش باران اسيدي رد اين منطقه را قوت بخشيده ناشي از مصرف سوخت مازوت در نيروگاه شهيدسليمي نکا است!

در شرايطي که بررسي ها اثبات کرده خسارت استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه مازندران، با داشتن ٥‌درصد ترکیبات گوگرد که گازهای آن بر پایه گوگرد، نیتروژن و کربن است 5 برابر الايندگي سوخت گاز طبيعي است اما همچنان براي توقف استفاده از اين سوخت مخرب در مازندران اقدامي انجام نشده است. تا انجا که طي سالهاي اخير اين سوخت صنايع کشاورزي، دامپروري ، ابزي پروري و سلامت مازني ها را به طور جدي تحت الشعاع قرار داده است .

اقتصاد بي رونق باغات آلوده!

ترکيبات گوگرد، نيتروژن و کربن حاصل از سوخت مازوت نيروگاه اثرات مخرب غيرقابل جبراني بر روي پوشش گياهي ، جنگلها، باغات و زمين هاي کشاورزي داشته است. در حالي که طي سالهاي اخير مرکبات مازندران به عنوان مهمترين توليدات کشاورزي اين استان به دليل هجوم انواع افات نابودکننده چون شپشک، مينوز و بالشتک و ... و از همه مهمتر سرمازدگي هاي گاه به گاه با کاهش قابل توجه ميزان توليد روبرو شده ، از زمان تغيير سوخت نيروگاه حرارتي نکا از گاز به نفت کوره (مازوت ) مرکبات اين منطقه با لکه هاي قهوه اي رنگ نشانه دار شده و با از دست دادن بازار مصرف، اقتصاد اين استان را به ويژه در بخش کشاورزي با بحران جدي روبرو کرده است. مواد الاينده ناشي از نيروگاه نکا سبب ايجاد علائم فساد بر روي پوست ميوه ها به صورت لکه هاي به رنگ قهوه اي متمايل با سياه و بعضا به قطر بين 1 تا 7 ميليمتر شده که کاهش رغبت خريداران به ويژه واردکنندگان مرکبات مازندران از استانهاي ديگر را سبب شده است. اين در شرايطي است که از ابتداي دهه 90 سطح وسيعي از باغات مرکبات اين استان به ويژه در نواحي شمال استان با سرمازدگي مواجه شده و عملا بي ثمر شده اند .

چرا علت الودگي رفع نمي شود؟!

لازم به ذکر است که مکانیزم تبدیل انرژی در این نیروگاه که در سال‌های پایانی دهه ٥٠شمسی وارد مدار شد، براساس مصرف گاز طبیعی طراحی شده و سالها گاز به عنوان سوخت اصلي اين نيورگاه مرود استفاده قرار مي گرفت ،در سالهاي اخير به دليل محدوديت در تأمین گاز به‌خصوص در فصل سرد سال، برخلاف نظر سازمان حفاظت محيط زيست مازوت به عنوان سوخت موقت به کار گرفته شد و به مرور به سوخت اصلي تبديل شد!تا انجا که حالا روزانه سوختن بیش از 8 هزار تن مازوت محيط زيست و سلامت نواحي مختلف استان را مورد تهديد قرار داده است.

اين در شرايطي است که بنا به گفته رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، قرار بود نهايتا تا سال 96 سوخت مازوت از نيروگاه مازندران حذف شده وپس از بهره برداری از خط انتقال گاز دامغان به نکا در مرداد 96 و با تقویت گاز مازندران، سوخت اين نيروگاه تمام و کمال به گاز تبديل شود.

جمال ابوطالبی عبدالملکی عضو شورای اسلامی زاغمرز شهرستان بهشهر و کارشناس محیط زیست در اين خصوص با اشاره به اظهارات ابتکار رييس سابق سازمان حفاظت محيط زيست مي گويد: ابتکار بارها اعلام کرده مصرف مازوت بحثی ملی است و خودمان نیز به این روند مصرف مازوت در نیروگاه مازندران معترض هستیم اما وزارت نیرو مدعي است به دليل شرايط تحريم و عدم صادرات مازوت به خارج از کشور چاره اي جز سوزاندن اين سوخت در داخل کشور نداريم !

بنا به گفته ابوطالبی عبدالملکی نبود مکانی برای انبار مازوت که از نفت خام تهیه می شود نيز يکي از دلايل ارسال اين سوخت به نيروگاه هاست!

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار