کد خبر: 417206
تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۳۸۹ - ۱۳:۲۲
مدیر پروژه تولید بیوایمپلنت های چشمی در گفتگو با «جوان»
زهرا چیذری- روز شنبه طی مراسمی با حضور دکتر محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور کشورمان اولین سایت تولید بیوایمپلنت‌های چشمی و دهمین سایت تولید بیوایمپلنت‌های پوششی در جهان به بهره‌برداری ‌رسید.
تکنولوژی ساخت بیوایمپلنت به جز آمریکا که آن هم درحد کار تحقیقاتی است در اختیار کشور دیگری قرار ندارد و حتی برخی کشورهای اروپایی تحت لیسانس آمریکا برخی بیوایمپلنت‌ها را تولید می‌کنند. این در حالی است که ایران پیش از این موفق به تولید انبوه بیوایمپلنت‌های استخوانی، قلبی، عروقی و بیوایمپلنت تاندوم شده است و امروز نیز برای اولین بار در دنیا، ایران بیوایمپلنت چشمی را به تولید انبوه می‌رساند.
لازم به یادآوری است بیوایمپلنت‌ از تجهیزات پزشکی است که منشاء بیولوژیک (موجود زنده) دارد و با استفاده از مهندسی بافت طوری تغییر داده می‌شود که با رسیدن به شرایط مناسب، جذب بدن شود و برای ترمیم قسمت‌های آسیب‌دیده مورد استفاده قرار گیرد. اطلاعات و اهیمت پروژه تولید بیو ایمپلنت چشمی را در گفتگو با دکتر بهرام عین اللهی مسئول این پروژه جویا شدیم که حاصل آن در ادامه می آید.

* چرا از طرح تولید انبوه بیوایمپلنت های چشمی در ایران برای اولین بار در دنیا را به عنوان یک انقلاب علمی یاد می کنند؟
در درمان بیماران از روشهای مختلفی استفاده میشود و شایع ترین روش درمانی استفاده از درمان دارویی است اما استفاده از روشهای درمانی بدون دارو جزو روشهای جدید و مهم است . در این روش نیز شما میتوانید زخمهای قرنیه را با استفاده از این تکنولوژی و بدون دارو درمان کنید. این روش چیزی شبیه به دانش سلولهای بنیادی است، که در آن با استفاده از مواد زنده سازگار با نسج درمان ایجاد میشود.

* این بیو ایمپلنت ها از چه چیزی ساخته می شود؟
بیو ایمپلتی که در چشم پزشکی کاربرد دارد از پرده آمنیوتیک جنینی گرفته میشود و وقتی که روی زخم مینشیند میتواند باعث جوش خوردن سریع آن شود.همچنین خاصیت ضد التهابی دارد. ضمن اینکه خاصیت ضد عروقی هم دارد که باعث میشودعروق مزاحم در نسج رشد نکند.این پرده آمنیوتیک با استفاده از یک حلقه کاریل بر روی چشم قرار می گیرد بدون اینکه بخیه شود و یا نیاز باشد مریض به اتاق عمل برود.در واقع با تولید این بیو ایمپلنت به جای روش جراحی که یک ساعت تا 45 دقیقه طول میکشید به یک روش درمانگاهی تبدیل شده است که برای بهبود زخم قرنیه و بسیاری از بیماریهای چشمی کاربرد دارد. این دانش در اختیار5 یا 6 کشور بیشتر قرار ندارد . کشور های آلمان آمریکا وژاپن به این دانش دسترسی دارند اما تولید انبوه آن تنها در ایران امکانپذیر شده است .

* چه مدت بر روی این پروژه کار تحقیقاتی انجام شد؟
پروژه ای را که من مسئولش بودم از حدود یک سال پیش شروع کردیم . مشکل اینجا بود که با توجه به شکل کروی چشم، حلقه کریل این پرده آمنیوتیک را چگونه طراحی کنیم تا بتواند بدون اینکه چشم را اذیت کند بر روی آن قرار بگیرد. آلیاژی که ما در طراحی این بیو ایمپلنت استفاده کردیم در دنیا منحصر به فرد است. آلیاژ هایی که در کشورهای سازنده به کار میرود یا نرم و یا سخت هستند اما طراحی ما به گونهای بود که قسمت داخلی حلقه از آلیاژ سازگار با نسج وسخت و قسمت بیرونی آن از جنس پلیمرو نرم باشد. یک پرده آمنیوتیکی بر روی این حلقه قرار گرفته و مانند لنز بر روی چشم گذاشته می شود.اما تفاوت آن با لنز در این است که لنز مصنوعی بوده اما بیوایمپلنت یک بافت زنده است. در واقع ما یک لنز حیاتی تولید کرده ایم.

* آیا حلقه کریل پس از جذب بیوایمپلنت در میآید؟
بله حدود 4 روز طول میکشد تا زخم جوش بخورد و بعد از حدود یک هفته حلقه را در میآورند.

* انواع و اقسامی از بیو ایمپلنت ها وجود دارد؛ ایران توانایی تولید چند نوع از آن ها را دارد؟
در مورد چشم تنها همین یک نوع بیو ایمپلنت وجود دارد و فکر میکنم در مورد قلب و استخوان هم تولیداتی داریم اما چیزی که مهم است دستیابی ما به دانش پایه تولید بیوایمپلنت ها و پیاده سازی سیستم های آن است .چیزی شبیه انرژی هسته ای که ما به دانش آن دست یافته ایم و داشتن دانش پایه سبب میشود تا ما بتوانیم انواع دیگر بیو ایمپلنتها را هم تولید کنیم.

* از آنجایی که این بیو ایمپلنت ها منشا زیستی دارند باید در شرایط خاص نگهداری شده یا انتقال داده شوند آیا این دانش را نیز در اختیار داریم؟
بله ، شرایط نگهداری این بیوایمپلنت ها این است که باید فریز شوند و نیم ساعت قبل از استفاده دیفراست شده و استفاده شوند.

* مهمترین اهمیت این دستاورد علمی از نگاه شما چیست؟
اهمیت این کار از منظر علمی آن است .این دانش شروع شده است و میتواند بسط و گسترش یابد و با عنایت به رهنمود های رهبری ، دانشمندان ایرانی با تکیه بر خود باوری توانستند کاری ابتکاری انجام دهند .این کار در جهت تولید علم بوده و کاملا کاربردی است و این اهمیت دارد.



نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار