کد خبر: 902755
تاریخ انتشار: ۳۱ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۶:۲۷
با وجود گونه هاي نادر قوچ، میش، کل و بز و پلنگ و کاراکال و ارزش تاريخي حائيز در کهگيلويه و بوير احمد ، سودجويان تصميم به شهرك سازي دراين  منطقه گرفتند
درحالي كه بارها كارشناسان درخصوص آسيب رسيدن به محيط طبيعي وزيست هشدار داده وتخريب اين گونه مكانهاي باارزش را مصادف با نابودي زندگي بشر وحيات موجود درآن اعلام كرده اند ، با اين حال وبا وجود برخي از قوانين محدودكننده بازهم شاهد تخريب برخي از اينكونه مكانها هستيم كه به عنوان نمونه مي توان به منطقه حفاظت شده حائيز دركهيلويه بوير احمد اشاره كرد . درحالي كه چند دهه قبل به دليل وجود گونه هاي نادردراين منطقه سازمان محيط زيست هرگونه شكار وتخريب را دراين منطقه ممنوع اعلام كرده بود با اين حال خبرهايي از اين منطقه به گوش مي رسد كه برخي از افراد دراين منطقه اقدام به شهرك سازي كرده اند كه اين مهم مي تواند به نابودي ين منطقه حفاظت شده در مرز دو استان كهيلويه وبوير احمد وخوزستان منجر شود.
محمدرضا سوري

منطقه حفاظت شده "خائیز" با مساحتی بالغ بر 33 هزارو 385 هکتار در کهگیلویه از جمله مناطق زیستگاهی حیات وحش جنوب کشور است منطقه حفاظت شده خائیز در فاصله 15 کیلومتری از جنوب به بهبهان، ازشرق به پل پادوک در خیرآباد گچساران و از غرب به سد مارون وصل می شود. این منطقه دارای طبیعت گرمسیری بوده و از مهم ترین زیستگا های حیات وحش کهگیلویه وبویراحمد محسوب می شود.

آب دریاچه سد مارون، قلعه های متعدد، پوشش گیاهی مناسب، گونه های متفاوت درختان که بلوط گونه غالب است جلوه زیبا و توریستی به این منطقه بکر داده است. همچمين وجود گونه هایی مانند خارشتر، یونجه وحشی، گون، اسپند، شیرین بیان، آویشن و گلهای زرد وسرخ بهاری چشم اندازهای دلنشینی برای حضور گردشگران در فصلهای مختلف سال ایجاد می کند. عبور رودخانه مارون از این منطقه، وجود غارها، چشمه سارهای فراوان، پوشش گیاهی، جانوری متنوع و چشم اندازهای طبیعی تنوع خاصی را برای حضور طبیعت دوستان و علاقمندان به حیات وحش ایجاد کرده است. 

این منطقه تپه ماهوری، کوهستانی و صخره ای با برخورداری از ریزش های جوی بین 250تا 670 میلی متر در سال و ارتفاع مطلوب از سطح دریا زمینه تولید مثل بسیاری از گونه های نادر حیات وحش را نیز فراهم کرده است. شاخص ترین گونه جانوری منطقه حفاظت شده خائیز کل و بز است که این منطقه را از مطلوب ترین زیستگاه های کل و بز کشور قرار داده است.

مامني براي حيوانات كمياب

منطقه حفاظت شده "خائیز" در مرز استان كهكيلويه وبويراحمد وخوزستان ازجمله مناطقي است كه به علت دارا بودن شرايط مناسب آب وهوايي وكوهستاني بودن ازجمله محيطهاي مناسبي است كه بسياري از گونه هاي كمياب را در دل خود جاي داده است . رئیس سابق حفاظت محیط زیست شهرستان کهگیلویه دراين رابطه مي گويد:« منطقه حفاظت شده خائیز به عنوان یکی از مهمترین زیستگاه های حیات وحش کشور و استان کهگیلویه و بویراحمد محسوب می شود که بیش از ۳۳ هزار هکتار وسعت داشته و در غرب این استان واقع است.»

سید قدرت الله علیپور مي افزايد:«ا ین منطقه مأمن گونه های جانوری و گیاهی متعدد است، و شاخص‌ترین گونه جانوری این منطقه کل و بز است که با جمعیت بسیار مناسبی در کوهستان‌های خائیز حضور دارند. وي ، شاهین، بحری، پالایان، کبک، تیهو، انواع کبوتر، خانواده گنجشک سانان، خانواده کهرکلی، هدهد و دارکوب را از مهمترین گونه های جانوری این منطقه عنوان کرده وادامه مي دهد:«علاوه بر آن خانواده سارگپه، خانواده عقاب ها، بازها، کلاغ، تشی، جوجه تیغی، گرگ، کفتار، انواع روباه و پلنگ از دیگر گونه های جانوری منطقه حفاظت شده خائیز به شمار مي روند.»

"خائیز" منطقه حفاظت شده

سال 77 بود كه منطقه حائيزدر استان كهكيلويه وبوير احمد،  به دلیل داشتن گونه های گیاهی و جانوری متعدد به عنوان منطقه حفاظت شده به مناطق تحت مدیریت سازمان محیط زیست پیوست. يكي از كارشناسان محيط زيست دراين رابطه مي گويد:«خائیز منطقه ای تپه ماهوری، کوهستانی و صخره ای با بارندگی سالانه حداقل ۲۵۰ و حداکثر ۶۷۰ میلی متر و دارای حداقل ارتفاع ۴۶۰ و حداکثر  هزار و ۵۰۰ متر از سطح دریاست و در محدوده گرمسیری استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است.»

قدرت الله علیپور  مي افزايد:«گونه های گیاهی و جانوری متنوع اکوسیستمی ایده آل در این منطقه بوجود آورده، به طوری که می توان آن را ذخیره گاهی مطمئن در جنوب کشور تلقی کرد.» وي ادامه مي دهد:«وجود پوشش گیاهی انبوه آن علاوه بر تامین علوفه و غذای مورد نیاز وحوش و پرندگان سبب بوجود آمدن مأمن و پناهگاهی مناسب برای حیات وحش منطقه شده است.» به گفته وي ،علاوه بر پوشش گیاهی و جانوری متنوع، این منطقه به لحاظ برخوردار بودن از چشم اندازهای طبیعی و جاذبه های بی نظیری مانند سد مارون، تنگ تکاب، غارهای آب کنار و نیده، چشمه سارهای فراوان و چند باغ قدیمی و دو قلعه به نام های بالون نشین و پیر سوزنی منطقه ای تفریحی و توریستی محسوب می شود.

منطقه اي با تهديدات متنوع

قلع وقم درختان، چراي بي رويه ،شكار گونه هاي كمياب وانوع واقسام تخريبها ازجمله عواملي به شمار مي روند كه به شدت تخريب منطقه "خائیز"را تحت تاثير خود قرار داده است . علیپوربا اشاره به اينكه كمبود محيط باندراين منطقه از جمله دلايل شدت گرفتن نابودي منطقه است مي گويد:«با وجود آنكه طبق استانداردها بايد در مناطق کوهستانی به ازای هر هزار هکتار و در مناطق دشتی و تپه ماهوری به ازای هر سه هزار هکتار باید یک محیط بان وجود داشته باشد اما منطقه خائیز با این استاندارد فاصله زیادی دارد.»

عليپوربا اشاره به اينكه چراي بي رويه ازجمله مشكلات ازبين رفتن مراتع دراين منطقه است  مي افزايد:« تعلیف حدود ۳۰ هزار دام محلی در این منطقه، یادآور شد: این امر تهدیدی اساسی برای پوشش گیاهی منطقه و تغذیه حیات وحش است و همچنین فرسایش خاک را به همراه دارد.»

شهرك سازي ضربه نهايي تخريب خائیز

درحالي كه تخريبها به شدت حيات وحش منطقه خائير را تهديد مي كند اينبارخبرها از آن حكايت دارد كه با موافقت استانداری و معاونت محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط ‌زیست در تنگ تکاب که اصلی‌ترین زیستگاه حیات‌وحش منطقه حفاظت‌شده خائیز است، شهرک‌سازی دراين منطقه درحال اجراء است. يكي از حقوقدان و فعال محیط ‌زیست بهبهان دراين رابطه مي گويد:« در این منطقه دو هزار قوچ، میش، کل و بز وجود دارد.وعلاوه بر آن  پلنگ و کاراکال از دیگر گونه‌های ارزشمند در این منطقه هستند که نباید با تصمیم‌های شخصی و بدون رعایت ساختارها و ضوابط زیستگاه آن‌ها را به خطر اندازیم»

محمد داسمه مي افزايد:«علاوه آن تنگ تکاب یکی از بهترین محدوده‌ها در این منطقه حفاظت‌شده است که یک منطقه تاریخی بوده و روایتگر ایستادگی آریوبرزن در مقابل اسکندر وهمچنين راه شاهي بوده است.» وي ادامه مي دهد:«چندي قبل یک سرمایه‌گذار خصوصی برای شهرک‌ سازی در این منطقه اعلام آمادگي كرد ، اما تقاضاي وي از سوي مدیرکل محیط ‌زیست استان کهگیلویه و بویراحمد رد شد.» به گفته وي با اين وجود در سفر اخیری که حمید ظهرابی معاون محیط طبیعی کشور به استان خوزستان داشت دستور اجرای طرح صادر شده و ماشین‌آلات سنگین نیز وارد منطقه شده‌اند كه جاي دارد براي جلوگيري از نابودي اين محيط زيست با اين موضوع برخورد قانوني شود.

 

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار