کد خبر: 949178
تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۳:۳۰
مدیر مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی:
در دومین سه‌شنبۀ فرهنگی سازمان کتابخانه‌های آستان قدس رضوی از اسناد کهن نقاره‌خانۀ حرم مطهر رضوی رونمایی شد.

دومین سه‌شنبۀ فرهنگی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان ‌قدس‌ رضوی، که در محل گنجینۀ قرآن و نفایس موزۀ آستان قدس برگزار شد، با رونمایی از اسناد نقاره‌خانۀ حرم مطهر امام‌رضا(ع) به عنوان قدیمی‌ترین نقاره‌خانۀ مذهبی در کشور همراه شد. مدیر مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی در این مراسم با بیان اینکه بیش از 13میلیون برگ سند در این مرکز نگهداری می‌شود، این اسناد را یک دورۀ تمدنی میراث شیعه در دورۀ 500ساله خواند که از برکت وقف به وجود آمده است.

دکتر ابوالفضل حسن‌آبادی اظهار داشت: اسناد دورۀ صفویۀ این مرکز پیش‌تر به عنوان میراث تشیع، ثبت جهانی شده است.

کارشناس‌مسئول نمایه‌سازی و طبقه‌بندی اسناد این سازمان نیز در ارتباط با اسناد نقاره‌خانه اظهار داشت: این اسناد در مجموع 2هزار برگ است که از این تعداد 200 صفحه متعلق به دورۀ صفویه، 450 صفحه از افشاریه، 950 صفحه دورۀ قاجاریه و سایر اسناد مربوط به دورۀ پهلوی و معاصر است. وی قدیمی‌ترین این اسناد را متعلق به سال 1012 قمری و دورۀ شاه عباس صفوی دانست که سند پرداخت حقوق است.

زهرا فاطمی‌مقدم درارتباط با قدیمی‌ترین و مستندترین خبر دربارۀ نقاره‌زنی در حرم رضوی تصریح کرد: در کتاب مهمان بخارا در اوایل قرن دهم، نویسنده بدون ذکر سابقه‌ای از تاریخ آغاز نقاره‌زنی در حرم، به صراحت از وجود محلی برای نقاره‌زنی در «فوق بارگاه حضرت امام» خبر می‌دهد که این مطلب نشان‌گر وجود این رسم پیش از این تاریخ است. وی ادامه داد: یکی از موضوعات منحصربه‌فرد در این اسناد مشخص کردن شرح وظیفۀ هریک از افراد شاغل در نقاره‌خانه در نواختن سازها در مقطعی خاص از دورۀ افشاریه است. فاطمی‌مقدم همچنین افزود: بر اساس اسناد، در دورۀ پهلوی اول برای نخستین‌بار شاهد توقف چندسالۀ این سنت هستیم که این وقفه از سال 1314 تا 1321 به طول انجامید و پس از سقوط پهلوی اول، نقاره‌خانه مجدداً شروع به فعالیت کرده است.

رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از دیگر سخنرانان این نشست بود. وی برای سه‌شنبه‌های فرهنگی و رونمایی از نفایس دیده‌نشده سه هدف عمده برشمرد و اظهار داشت: حرکت در مسیر بیانیۀ رهبر انقلاب در تحقق گام دوم انقلاب با معرفی میراث تمدنی، نحقق مرجعیت علمی آستان قدس رضوی با معرفی گنجینه‌های آن و همچنین تکریم وقف و واقف از مهم‌ترین اهداف این رویداد فرهنگی است. حجت‌الاسلام والمسلمین سیدجلال حسینی همچنین با بیان اینکه سه‌شنبه‌های فرهنگی پس از تعطیلات نوروز نیز ادامه می‌یابد، از رونمایی صحیفۀ سجادیۀ متعلق به سال 430 قمری برای نخستین بار در برنامۀ آتی این مراسم خبر داد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار