کد خبر: 955323
تاریخ انتشار: ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۶:۱۳
به همت شورای اسلامی و شهرداری مشهد؛ جلوخان آرامگاه فردوسی افتتاح شد
حدود 23 سال پيش بود که پس از سفر مقام معظم رهبري به مشهد و بازديد معظم له از آرامگاه فردوسي، ايشان تاکيد کردند که منطقه توس بهسازي شود. با اينکه سال ها از اين ماجرا گذشت و اتفاق خاصي در اين منطقه رخ نداد، بالاخره با روی کار آمدن شورای شهر پنجم و مدیریت جدید شهری مشهد بود بهسازی توس و ساماندهی این منطقه تاریخی در دستور کار شورا و شهرداری مشهد مقدس قرار گرفت...
حوريه ملکي

   

حوريه ملکي

  

حدود 23 سال پيش بود که پس از سفر مقام معظم رهبري به مشهد و بازديد معظم له از آرامگاه فردوسي، ايشان تاکيد کردند که منطقه توس بهسازي شود. با اينکه سال ها از اين ماجرا گذشت و اتفاق خاصي در اين منطقه رخ نداد، بالاخره با روی کار آمدن شورای شهر پنجم و مدیریت جدید شهری مشهد بود بهسازی توس و ساماندهی این منطقه تاریخی در دستور کار شورا و شهرداری مشهد مقدس قرار گرفت. کاري که در عرض چند ماه و با همت و تلاش مسئولان شهري به نتيجه رسيد و با آماده سازي فاز نخست جلوخان آرامگاه فردوسي و همزمان با روز بزرگداشت حکیم حماسه سراي ايران زمين، اين پروژه با حضور اعضاي شوراي شهر مشهد و توسط محمدرضا كلائي، شهردار مشهد مقدس به بهره برداري رسيد.

 

 

***

 

پس از تاکيدات مقام معظم رهبري در رابطه با بهسازی منطقه توس، اين موضوع در دستور کار پنجمین دوره شورای اسلامی شهر و شهرداری مشهد قرار گرفت. حالا با آماده سازي فاز نخست جلوخان آرامگاه فردوسي و همزمان با روز بزرگداشت حکیم حماسه سراي ايران زمين، اين پروژه به بهره برداري رسيد.

فاز نخست پروژه توس که حکم جلوخان آرامگاه فردوسی را دارد در وسعت 3 هکتار است که از طرح هاي مصوب شورای عالی میراث فرهنگی کشور تبعیت می کند. اين محوطه به صورت ره باغ و بوستان طراحی شده و 60 درصد از کل پروژه را شامل مي شود که محمد رضا کلائي شهردار جوان مشهد آن را افتتاح و حالا مورد استفاده عموم ايرانيان و گردشگران و توريست هاي خارجي قرار دارد.

 

راه توس براي جهاني شدن، کوتاه تر شد

 

با روی کار آمدن شورای شهر پنجم و مدیریت جدید شهری مشهد بود که موضوع بهسازی توس و ساماندهی این منطقه تاریخی جهت خارج کردن فردوسی از غربت در دستور کار شهرداری مشهد قرار گرفت. موضوعي که سال ها پيش و در سفر مقام معظم رهبری به منطقه توس و آرامگاه فردوسی توسط ايشان بر آن تاکید شده بود اما به دلايل مختلف، از پیشرفت قابل توجهی برخوردار نبود.

با پیگیری‌های مدیریت شهری و شورای شهر مشهد در اردیبهشت ماه ۹۷ تفاهم‌‌نامه سه‌جانبه بازپیرایی جلوخان آرامگاه فردوسی از سوی شهردار وقت مشهد ارايه و به امضاء شهردار، رییس شورای شهر اين شهر و مدیرکل میراث ‌فرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری خراسان رضوی رسید و شش ماه بعد يعني در آبان ماه 97 و با انجام فعالیت‌های مقدماتی، عملیات اجرایی ساماندهی جلوخان آرامگاه فردوسی آغاز شد.

پروژه ساماندهی و بازپیرایی جلوخان آرامگاه فردوسی در محدوده ای به وسعت 7 هکتار از 42 هکتار اراضی تحت مالکیت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری موسوم به پردیس توس در دست اجرا است. این پروژه با مبلغ اولیه قرارداد 16 میلیارد و پانصد میلیون تومان در دو فاز آغاز و قرار است در مدت 18 ماه به سرانجام برسد.

روز گذشته و همزمان با بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی فاز نخست این پروژه شامل ۳ و با اعتباري بالغ بر  10 میلیارد تومان آماده و توسط محمدرضا كلائي، شهردار مشهد مقدس به بهره برداری رسید.

این بخش شامل اجزای مختلفی همچون پیاده راه، فضای سبز، آبنما، هفت میدان موضوعی، مقبره الشعرا، مسیر سواره رو پیرامونی و سرویس های بهداشتی است.

پیش بینی می شود با اتمام این پروژه زمینه ثبت جهانی شهر تاریخی توس و آرامگاه فردوسی فراهم و آغازی بر بهسازی مسیر پردیس توس باشد.

از جمله ویژگی های طرح می توان به رعایت اصول باغ سازی ایرانی، هماهنگ بودن هندسه طرح با باغ آرامگاه فردوسی، استفاده از مصالح تماما سنگی در کفسازی و احداث آبنماها و استفاده از مصالح بوم آورد نظیر سنگ کریستال گناباد، گرانیت نیریز وسنگ قلوه رودخانه ای نیشابور اشاره کرد.

در عین حال اجرای سنگفرش در مساحتی معادل 20هزار مترمربع و تیشه کاری دستی 15هزارمترمربع از آن، بازیافت سنگ های حجمی قدیمی در اجرای جداول باغچه ها و سنگفرش ، با هدف حفظ ارزش های تاریخی و رعایت اصول معماری پایدار و ایجاد اختلاف سطوح انسان ساخت با روش باغسازی ایرانی به جهت نمایش بهتر آبنماها و ایجاد تنوع در گذر اصلی از دیگر ویژگی های این پروژه است.

پیش بینی رواق هایی به طول بیش از 100 متر در طرفین بخش میانی، به جهت تامین سایه و استقرار گونه های گیاهی متنوع، احداث مسیر سواره رو پیرامونی جهت تردد خودروهای برقی، کالسکه و خودروهای امداد رسان و خدماتی و احداث مخزن 200 متر مکعبی و 6هزار متر لوله گذاری جهت آبیاری فضای سبز نیز در این راستا قابل ذکر است. همچنین ایجاد بستر فضای سبز در سطحی معادل 10 هزار متر مربع و کاشت انواع بوته گل فصلی و دائمی، نصب 50 عدد نیمکت از سنگ یکپارچه گرانیتی و تامین روشنایی محدوده جلوخان با نصب 100 پایه چراغ و نورپردازی فضای سبز نیز دیگر ویژگی های این پروژه محسوب می شود.

 

شهردار مشهد در خدمت علم و ادب

 

تلاش هاي شهرداري مشهد براي جهاني کردن توس و پاسداشت ابر مرد حماسه سراي ايران، فقط به مقبره فردوسي ختم نمي شود. همين چند روز پيش بود که به پاس بزرگ مردی استاد سترگ زبان و ادب فارسی حکيم ابوالقاسم فردوسي و در آستانه بیست و پنجم اردیبهشت ماه، روز بزرگداشت شاعر پرآوازه ايران، مشهد میزبان همایشی درقامت بین المللی شد. از ماه ها پیش نیز برنامه ریزی های گسترده ای به منظور برگزاری همایش بین المللی شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم شکل گرفت تا مشهد بتواند ایفاگر سهمی کوچک در ادای حق خود به این استاد بزرگ حماسه سرای ایران زمین باشد و به تبیین نقش و جایگاه واقعی آن بزرگ مرد در نزد همگان بپردازد. در همایشی که به این منظور در تالار شهر مشهد واقع در میدان شهدا برگزار شد، سفیران فرهنگی از کشورهای افغانستان، هندوستان، آذربایجان، ترکیه، گرجستان، قزاقستان، لهستان، انگلستان، اسپانیا در کنار اندیشمندان، صاحبنظران و فردوسی پژوهان داخلی حضور به هم رساندند.

اين براي ايرانيان افتخاريست که  سازمان يونسکو شاهنامه فردوسي را يکي از 3 اثر برجسته جهان معرفي کرده است. همین گزاره بس است تا ما فارسی زبانان با نقش و جایگاه واقعی حکیم ابوالقاسم فردوسی آشنا شویم. فردوسي استاد بي همتاي شعر و خرد ايران زمين و بزرگترين حماسه سراي جهان است که با آفريدن اثر هميشه جاويد خود، نه تنها زبان فارسی، بلكه كل فرهنگ و تاريخ و همه اسناد اصالت اقوام ايراني را جاودانگي بخشيد. کسی که خدمتی کم نظیر و زوال ناپذیر در حق ادبیات فارسی ارائه کرد و  فرهنگ ايران را به بهترين روش ممکن از يورش اعراب بايده نشين رهايي بخشيد . شاهنامه تنها اثر بی بدیل این بزرگ مرد خطه خراسان، متعلق به همه اقوام ايراني از کرد تا آذري و لر و بلوچ و خراساني و گيلکي است و همه در اين کتاب اقوام آريايي ايران ناميده شده اند.

 

شاهنامه ريشه در فرهنگ غني ايران دارد

 

درهمایش بین المللی شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم که سفیران فرهنگی چندين کشور در کنار اندیشمندان، صاحبنظران و فردوسی پژوهان داخلی حضور داشتند، معاون شهردار و رئیس سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد نخستین سخنران بود و گفت: شاهنامه گنجینه اخلاق است و بخش جدایی ناپذیر از هویت فرهنگی ایران به شمار می رود. هر ملتی دارای اسطوره های بزرگی است که ریشه در فرهنگ و ادب آن ملت دارد و از فرهنگ غنی آن کشور سرچشمه می گیرد و شاهنامه نیز ریشه در فرهنگ غنی ایران دارد.

مهدی زارعی با اشاره به اینکه شاهنامه را می توان اثری دانست که عامل وحدت و دوستی است، بیان کرد: شاهنامه اثر داستانی صرف نیست. بلکه ارزش های انسانی و خردمندانه اساس آن است.

معاون شهردار و رئیس سازمان اجتماعی وفرهنگی شهرداری مشهد به شرایط دنیای امروز اشاره کرد و گفت: در شرایط امروز به نشر اندیشه های فردوسی بزرگ نیازمندیم تا بتوانیم ریشه های خود و منش ایران و ایرانی را بشناسیم و در برابر فرهنگ های دیگر مقهور نگردیم.

 

فردوسي، پيوند دهنده ايران و اسلام

 

در ادامه این مراسم، دبیر علمی همایش بین المللی شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم بیان کرد: شاهنامه بزرگترین حماسه جهان و کتاب پیوند ها است. بزرگترین سندی است که هویت ملی و مذهبی را به هم پیوند می دهد. فردوسی با عشق به ایران و هویت ایرانی با ارادت و دوستداری خاندان عصمت و طهارت جایگاه و معجونی ساخت که فرهنگ ایرانی را جایگاه امید و دانش وری و صلح و دوستی ساخت.

وی افزود: شاهنامه پیوند هویت و همگرایی اقوام ایرانی است و آیینه ای است که حوزه تمدنی ایران بزرگ را در آن می بینند. شاهنامه عامل حفظ روحیه ایران و پناهگاه ایرانیان در طول تاریخ بوده است.

دبیر علمی همایش بین المللی شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم با اشاره به اینکه فراخوان این همایش به 52 کشور دنیا ارسال شد، افزود: در مجموع 320 مقاله و چکیده مقاله از کشورهای مختلف دنیا به دبیرخانه این همایش بین‌المللی ارسال شده است که 49 مقاله خارجی از 21 کشور جز مهم ترین مقالات به شمار می رود.

سپس رئیس کمیسیون ویژه توسعه و عمران توس که از دیگر سخنران این همایش بود، با بیان اینکه شاهنامه در گذشته نقطه ای بارز در مسیر راه ابریشم است، اظهار کرد: امروز نیز یک گذرگاه تاریخی است که از گذشته پر افتخار می تواند ما را به آینده روشنمان برساند.

حمید رضا ریاضی با بیان اینکه  50سال است که کار عمرانی در محدوده توس رخ نداده، بیان کرد: اما  5 ماهی است که پروژه احداث جلوخان فردوسی کلید خورده و 60 درصد آن تکمیل شده و طی روزهای آینده به بهره برداری می رسد.

رئیس کمیسیون ویژه توسعه و عمران توس افزود: همچنین پروژه پردیس در فضایی به مساحت 30 هکتار شروع شده و امید است تا پایان سال وارد فاز اجرایی شود. علاوه بر این، پروژه رودباره کشف رود نیز در این راستا قابل توجه است.

 

 تشکيل اتحادیه کشورهای مسیر راه ابریشم

 

رئیس موسسه بین المللی فرهنگی اکو نیز در این مراسم خواستار ایجاد اتحادیه کشورهای مسیر راه ابریشم شده و گفت: باید دولت های مسیر جاده ابریشم به دنبال ایجاد اتحادیه کشورهای حوزه راه ابریشم باشند تا این منطقه را به یکی از قطب های فرهنگی اقتصادی جهان تبدیل کنند. موسسه بین المللی اکو نیز در این زمینه طرحی را به عنوان راه ابریشم راه صلح پایه ریزی کرده است.

وی افزود: تسریع در رفت و آمد اتباع و برگزاری رویدادهای فرهنگی زمینه ساز توسعه گردشگری در بین کشورهای حوزه این مسیر می شود. رویکرد ما نیز صلح و آرامش و امنیت برای همه ملل منطقه است و می توانیم با بهره گیری از فضای صلح آمیز شاهنامه در راستای صلح و دوستی گام برداریم و از فضای صلح بهره ببریم.

رئیس موسسه بین المللی فرهنگی اکو با تاکید بر اینکه گسترش زبان فارسی به عنوان حامل فرهنگ ایرانی مولفه های راه ابریشم است، اظهار کرد: کاروان دراز آهنگ شعر و داستان از گذرگاه چند هزار ساله زبان می گذرد و گذشته ها را به هم پیوند می دهد و پندهای نیکی برای فرزاندن به همراه دارد و پرتوی روشن آن تیرگی را میشکند.

مظاهری بیان کرد: این فرآیند به برخورد تمدن ها می انجامد و به افزایش روابط بین الملل می رسد. از بین منطقه اکو حکیم فردوسی در گستره فرهنگ زبان در شمار پرآوازه ترین حماسه سرایان، جایگاه ویژه ای دارد.

وی ادامه داد: شاهنامه هویت ایران را سندیت می بخشد و آداب و روحیات وخلقیات مردم ایران را به تصویر می کشد و حیات فرهنگی ایران را احیا می کند و زبان فارسی را جانی دوباره می بخشد.

 

 

 

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار