کد خبر: 957601
تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۳۹۸ - ۲۲:۴۹
نشریه معتبر نیچر در مقاله‌ای به دستاورد دو دانشمند ایرانی پرداخته و آن را یکی از اختراعات تأثیرگذار برای آیندگان توصیف کرده است. دکتر کیوان دوامی و دکتر مهرداد محسنی‌زاده دانشمندانی هستند که به همراه سه محقق امریکایی و نیز دکتر پروین دمشق، موفق به اختراع ماده خود ترمیم‌کننده شده‌اند.
عليرضا سزاوار
سرویس جامعه جوان آنلاین: این گروه از دانشمندان تحت سرپرستی کیوان دوامی، تحقیقات خود را با ساخت ماده‌ای پیش برده‌اند که با قرارگرفتن در معرض اشعه فرابنفش پلیمریزه می‌شود؛ یعنی با یک واکنش شیمیایی مولکول‌های کوچک آن در کنار هم قرارگرفته و مولکول‌های بزرگ را تشکیل می‌دهند و در واقع آسیب ایجادشده را ترمیم می‌کنند.
اگر به شئ ضربه‌ای وارد شود و ترک بردارد، مایعی شیمیایی از داخل آن خارج می‌شود و با قرارگرفتن در معرض منبع مصنوعی اشعه فرابنفش دوباره سخت می‌شود و ترک را ترمیم می‌کند.
در واقع این اختراع بسیاری از صنایعی را که در بخش غیرفلزی فعال هستند دربرمی‌گیرد از صنایع کفش و چرم گرفته تا صنایع پتروشیمی و عینک‌سازی و تولید اعضای مصنوعی پزشکی از این دسته هستند. با این اختراع، محصولات این صنایع قابلیت ترمیم و تعمیر خود را به‌دست می‌آورند.
سال ۱۳۹۴ محققان ایرانی موفق شدند با فناوری نانو، پوشش‌های خود ترمیم شونده و ضدخوردگی را در قالب سطوح فلزی به صورت نمونه اولیه آزمایشگاهی بسازند.
یکی از روش‌های حفاظت فعال در برابر خوردگی، استفاده از پوشش‌های هوشمند است که ماده ضدخوردگی را در ساختار پوشش به طرق مختلف ذخیره می‌کند که با شروع واکنش خوردگی این ماده آزاد شده و می‌تواند جلوی این واکنش را بگیرد.
از این طرح می‌توان در پوشش‌دهی به روی آلومینیوم مورد استفاده در ساخت هواپیما‌ها و کشتی‌ها، قطعات فلزی مورد استفاده در صنعت پتروشیمی، قطار‌ها و ریل‌های مسافربری، نما‌های آلومینیومی ساختمان استفاده کرد، اما دستاورد گروه تحقیقاتی دکتر دوامی از این دستاورد نانویی هم یک گام جلوتر است و صنایع غیرفلزی را هم دربرمی گیرد.
دکتر کیوان دوامی که دانش‌آموخته مهندسی مکانیک دانشگاه تهران محسوب می‌شود، مدرک دکترای خود را از دانشگاه POSTECH کره جنوبی در رشته فناوری نانو اخذ کرده و هم اکنون در دپارتمان مهندسی مکانیک دانشگاه پنسیلوانیا حضور دارد.
دکتر مهرداد محسنی‌زاده، فارغ‌التحصیل شیمی از دانشگاه علم و صنعت است و در دانشگاه سنگاپور ادامه تحصیل داده است. وی در سال گذشته همراه با کیوان دوامی در دانشگاه علم وصنعت کنفرانسی علمی برای دانشجویان برگزار کردند. جالب اینکه دکتر پروین دمشق هم که از اعضای این گروه است، اهل کشور سوریه و فارغ‌التحصیل دانشگاه تهران.
دکتر دوامی و تیم تحقیقاتی‌اش هم‌اکنون در حال توسعه تحقیق خود هستند تا میزان اشعه فرابنفش مورد نیاز برای ترمیم شئ را کاهش دهند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار