کد خبر: 961737
تاریخ انتشار: ۲۱ تير ۱۳۹۸ - ۲۳:۱۴
عباس حاجی نجاری
امریکایی‌ها این روز‌ها در مواجهه با نظام اسلامی با یک چالش جدی مواجه شده ونظام محاسباتی‌شان به هم ریخته است، آن‌ها که در دوسال اخیر براساس برآورد دستگاه‌های اطلاعاتی و مشاوره جریان‌های ضد انقلاب داخلی و بیرونی و با تصور ناتوانی ایران در پاسخگویی به فشار‌ها وتهدیدات، راهبرد‌های خود را بر پیروزی کامل در مهار وتسلیم ایران تنظیم کرده بودند، آنگاه که با «مقاومت فعال» وایستادگی مردم ومسئولان ایران مواجه شده‌اند، اکنون با میانجی تراشی دست به دامن سران کشور‌های اروپایی و آسیایی شده‌اند، تا به زعم خود بتوانند از این باتلاق خود ساخته رهایی یابند. روز پنج شنبه سخنگوی وزارت خارجه امریکا در کنفرانس خبری خودگفت که واشنگتن به واسطه متحدانش خواستار کاهش تنش‌ها در روابط با ایران شده است. وی اضافه کرد: «رئیس‌جمهور گفته که بدون پیش‌شرط حاضر است با ایرانی‌ها ملاقات کند. بنابراین ما به دنبال راه حل دیپلماتیک هستیم.» چرایی رسیدن کاخ سفید به این نقطه را هفته گذشته پس از اعلام ضرب الاجل دوم ایران به ۱+۴ وعبور سطح اورانیوم غنی شده کشور از سقف ۶۷/۳، را برخی رسانه‌های امریکایی با صراحت بیشتری بیان کردند. روزنامه امریکایی واشنگتن‌پست در این زمینه می‌نویسد: رئیس‌جمهور امریکا و مشاورانش مقاومت آیت‌الله خامنه‌ای در مقابل «فشار حداکثری» را خوب درک نکرده‌اند. ترامپ باید این واقعیت را درک کند که دارد قدم به قلمرویی می‌گذارد که هم از حیث سیاسی نقطه خطرناکی است و هم از حیث نظامی. شاید او دارد در جاده سراشیبی شکست انتخاباتی قدم می‌گذارد. خبرگزاری امریکایی آسوشتیدپرس هم در گزارشی تأکید کرد ایران که در قبال خروج ترامپ از برجام راهبرد صبر پیشه کرده بود، سیاست خود را تغییر داده و راهبرد اقدام را درپیش گرفته است. به این ترتیب، آن‌گونه که مشخص است جمهوری اسلامی ایران پس از یک سال صبر راهبردی به منظور ارائه مهلت به اروپا برای انجام تعهداتش با وجود خروج امریکا از برجام، اکنون نسبت به بازنگری در تعهدات خود با هدف پایبند ساختن طرف مقابل به اجرای این تعهد جدی است. «ریچارد نفیو» معمار تحریم‌ها علیه ایران در دولت اوباما در زمینه ریشه این سردرگمی سران کاخ سفید می‌گوید: مسئله جالب توجه برای من درباره اقدام ایران در خصوص از سرگیری غنی‌سازی اورانیوم به بالاتر از ۶۷/۳ درصد (و همین‌طور عبور آن‌ها از محدودیت ۳۰۰ کیلوگرم برای ذخایر اورانیوم) آن آدم‌هایی هستند که به من اطمینان خاطر می‌دادند اگر برجام را نقض کرده و به ایرانی‌ها با اعمال تحریم‌ها فشار وارد کنیم آن‌ها دست روی دست می‌گذارند.»
تحول در عرصه مقابله با نظام سلطه در ماه‌های اخیر که به انفعال وسردرگمی دشمنان ملت انجامیده و وزنه ایران را چه در عرصه گفتمانی وچه در عرصه میدانی قوی‌تر ساخته است، ناشی از تبیین تئوریک گفتمان مقاومت و عملیاتی‌سازی آن در میدان است.
مفهوم مقاومت با پیروزی انقلاب اسلامی مبتنی بر ادبیات انقلاب اسلامی وارد فرهنگ سیاسی شده و گذشت ۴۰ سال از عمر انقلاب، امروزه نظریه مقاومت به دلیل تأثیر عمیق آن بر تحولات جهانی در محیط تعاملی جمهوری اسلامی ایران (ملی، منطقه‌ای و جهانی) نقش کانونی یافته است.
مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در این زمینه با طرح نظریه مقاومت در دیدار با دانشجویان و دانش آموزان در ۱۲ آبان ۱۳۹۷، یادآور شدند که نظریه مقاومت در مقابل دشمن قوی‌پنجه را تبلیغ کنید، ترویج کنید. بعضی تصور نکنند که، چون دشمن بمب دارد، موشک دارد، دستگاه‌های تبلیغاتی دارد و از این قبیل، ما عقب‌نشینی کنیم. نخیر! نظریه مقاومت یک نظریه اصیل و درست است؛ هم در مقام نظر و هم در مقام عمل. ایشان با طرح موضوع مقاومت فعال در شرایط کنونی در مقابله با فشار حداکثری سیاسی، اقتصادی و ... دشمن، با اشاره به اینکه اولاً مقاومت، تبدیل به یک نظریه شده و بنابراین قادر است در قالب قضایا و احکام کلی در پدیده‌های محیطی خود وحدت‌آفرینی و انسجام‌بخشی نماید. ثانیاً، جمهوری اسلامی ایران می‌تواند با تبیین و ترویج صحیح و درست نظریه مقاومت برای اهداف و آرمان‌های انقلاب اسلامی مزیت‌های راهبردی ایجاد نماید. ایشان در روز ۱۴ خردادماه امسال در مراسم سی امین سالگرد ارتحال امام (ره) نیز، راز و سِرّ تداوم جاودانه جاذبه بی‌نظیر امام راحل را، مختصات شخصیتی و موهبت‌های خدادادی ایشان خواندند و با تشریح ابعاد و اجزای «راه و منطق مقاومت و ایستادگی» به‌عنوان درس بزرگ امام برای ملت و مسئولان تأکید کردند: این فکر و راه پرجاذبه هر روز بیش از پیش ملت‌ها را به خود جلب می‌کند و ملت ایران و مسئولان نظام نیز این راه روشن الهی را تا رسیدن به نقطه بازدارندگی در همه ابعاد اقتصادی، سیاسی، نظامی، اجتماعی و فرهنگی ادامه خواهند داد. رهبر انقلاب با تأکید بر اینکه اقدام امام در انتخاب مسیر و اندیشه مقاومت، دارای پشتوانه‌ی قوی منطقی، عقلانی، علمی و دینی است، «شرف و هویت و انسانیت هر ملت»، «عقب‌نشینی دشمن در مقابل مقاومت و ایستادگی»، «بیشتر بودن هزینه تسلیم در مقابل دشمن از هزینه‌مقاومت»، «مبانی دینی و آیات قرآنی» و «امکان‌پذیر بودن مقاومت در برابر قدرت ها» را به عنوان پنج جزء منطق مقاومت تبیین کرده و هدف از مقاومت را «رسیدن به نقطه بازدارندگی در عرصه‌های گوناگون اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و نظامی» برشمردند و افزودند: باید به نقطه‌ای برسیم که دشمن را از تعرض به ملت در همه زمینه‌ها منصرف و ناامید کند.
اگر چه دستاورد‌های انقلاب در ۴۰ سال گذشته در عرصه داخلی ومنطقه‌ای مرهون عملیاتی شدن این نظریه در عرصه‌ها وادوار مختلف است، امادر ماه‌های اخیر وبا توجه به تشدید فشار‌های دشمن و ورود جدی‌تر کشور در این میدان وبهره گیری بیشتر از ظرفیت‌های موجود، کارآمدی این نظریه آشکارتر شده است که ابعاد آن را می‌توان در اقدامات دستگاه‌های اجرایی و شورای عالی امنیت ملی در تعیین ضرب الاجل برای اروپایی‌ها واقدامات عملیاتی در غنی سازی وبه ویژه در تغییر لحن و مواضع قاطعانه مسئولان کشور ومدیران دستگاه دیپلماسی دید که برخلاف برآورد قبلی مسئولان کاخ سفید که معتقد بودند ایران در قبال افزایش فشار‌ها منفعل بوده واقدامی نخواهد کرد، اقدامات اخیر ایران توهم کاخ سفید را فروریخت و ایران را در موضع انتخاب و ابتکار عمل قرار داد، اگرچه به دلیل ظرفیت‌ها وتوان ایران، تا رسیدن به نقطه ایده آل راه زیادی باقی مانده است
به محصول این روند در چند گزاره به اجمال می‌توان اشاره کرد: ۱-دستاورد‌های مقاومت در عرصه دفاعی، دیپلماسی وخروج از انفعال دستگاه‌ها روحیه ملی را تقویت و افکار عمومی را با سیاست‌های کلی نظام همراه‌تر کرده است. ۲-تقویت روحیه ملی، قدرت عمل مسئولان اجرایی را افزایش داده است. مواضع اخیری که از سوی رئیس جمهور ومسئولان دستگاه دیپلماسی در مواجهه با دشمنان و چارچوب گفتمان مقاومت مطرح شده، در دوران دولت‌های یازدهم ودوازدهم بی سابقه است و البته جای تقدیر دارد. ۳-راهبرد‌های اخیر ایران موضع مقاومت در منطقه را بسیار تقویت کرده و قدرت عمل بیشتری به آن‌ها داده است، که نشانه‌های آن را در تحولات فلسطین، یمن و... می‌توان دید. ۴- برهم خوردن نظام محاسباتی دشمن و بروز مواضع متناقض از سوی سران کاخ سفید، اعتراض و واکنش متحدان اروپایی این کشور را در پی داشته است. موضع اخیر سفیر انگلیس در امریکا نسبت به ترامپ که طی پیام‌های محرمانه‌ای به دفتر نخست‌وزیری کشورش، سیاست‌های ترامپ در قبال ایران را بی‌ربط و آشوبناک، قلمداد و «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور امریکا را «بی‌منطق، متزلزل و بی‌کفایت» توصیف کرده و به لندن هشدار داده که کاخ سفید به‌طرز بی‌سابقه‌ای ناکارآمد شده و دوره ریاست‌جمهوری (ترامپ) می‌تواند با بی‌آبرویی به پایان برسد»، در طول تاریخ ۴۵۰ ساله تشکیل دولت امریکا توسط استعمارگران انگلیسی بی سابقه است. ۵-تغییر لحن وعمل کشور‌های منطقه نیز در این روز‌ها قابل توجه است. فارغ از استمرار مواضع خصمانه برخی از حکام آل سعود وبحرین که ناشی از شکست‌های متعدد منطقه‌ای آن‌ها از جبهه مقاومت والبته روحیه ضد مردمی خود آنهاست، تغییر مواضع ودیدگاه سایر کشور‌های منطقه و تلاش‌های آن‌ها برای نزدیکی بیشتر با ایران نقطه آغازی برای تحولات جدید در منطقه است که پرداخت به آن مجال دیگری می‌طلبد.
۶-چشم‌انداز روشنی را که مقام معظم رهبری در پیش روی نظام در صورت تحقق بیشتر ابعاد این گفتمان مطرح کرده‌اند باید نقشه راه آینده مسئولان کشور باشد. معظم‌له هفته گذشته دردیدار با دست اندرکاران مراسم حج، تحقق آینده‌ای توأم با پیشرفت و عزت مسلمانان را نیازمند تلاش و مجاهدت و همکاری خواندند و تأکید کردند: به فضل الهی، دشمنان وحشی و درنده ملت ایران و امت اسلامی سرانجام مجبور می‌شوند در مقابل اسلام زانو به زمین بزنند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار