کد خبر: 963619
تاریخ انتشار: ۰۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۴:۰۵
با اینکه امسال برنج‌کاران سه استان شمالی گلستان، مازندران و گیلان با تلاش مضاعف و بارندگی‌های خوب توانستند به افزایش تولید ۱۵ درصدی دست‌یابند، اما وارد کنندگان این محصول دست از کار نکشیدند و افزایش واردات را درست در زمان برداشت محصول رقم زدند.
سرویس ایران جوان آنلاين: با اینکه امسال برنج‌کاران سه استان شمالی گلستان، مازندران و گیلان با تلاش مضاعف و بارندگی‌های خوب توانستند به افزایش تولید ۱۵ درصدی دست‌یابند، اما وارد کنندگان این محصول دست از کار نکشیدند و پرتلاش‌تر از سال‌های گذشته افزایش واردات ۱۰ درصدی را درست در زمان برداشت محصول رقم زدند. اقدامی که منجربه اشباع شدن بازار برنج و به طور حتم متضرر شدن برنج‌کاران می‌شود. از همین رو ضروری است مسئولان هرچه سریع‌‎تر برای این معضل چاره‌ای بیندیشند تا شالیزار‌های شمال کم‌کم دستخوش تغییرکاربری نشوند.

چندسالی بود که بحث تغییر اقلیمی و به صرفه‌نبودن تولید برنج در استان‌های شمالی مطرح شده بود. هرسال هم به دلیل کاهش بارندگی از تعداد برنج‌کاران سه استان گلستان، مازندران و گیلان کاسته می‌شد و به جای شالیزار‌ها ویلا‌های اجاره‌ای سبز می‌شد. هرچند تغییر کاربری برای مزارع استان‌های شمالی راه‌حلی اشتباه بود و مزارع باید مزارع باقی می‌مانند، اما امسال بارندگی‌های خوب چندماه پایانی سال گذشته و نیمه نخست امسال به مسئولان و کشاورزان ثابت کرد که هنوز هم می‌توان به تولید برنج ادامه داد. از همین رو امسال شالیکاران تواستند با تلاش مضاعف به همراه بارندگی‌های خوبی که انجام شده بود به افزایش تولید دست پیدا کنند افزایشی که فقط در استان مازندران رقم ۱۵ درصدی را نشان می‌دهد و در مابقی استان‌ها هم همین حدود افزایش تولید رخ داده است. با اینحال در شرایطی که پیش‌بینی می‌شد در حمایت از تولید داخل و با توجه به افزایش تولید برنج و نبود نیاز به واردات، واردات برنج صورت نگیرد، اما بازهم واردکننده‌ها درست در زمان برداشت این محصول بازار را با دانه‌های برنج بی‌کیفیت و خارجی اشباع کردند. اتفاقی که از همین‌حالا منجر به دلسردشدن کشاورزان شده است. گفتنی است که امسال واردات برنج هم با افزایش ۱۰ درصدی روبه رو بوده است. در این خصوص نماینده مردم بابلسر و فریدونکنار بیان می‌کند: «نمایندگان استان‌های شمالی با تنظیم نامه‌ای و ارسال آن به رئیس‌جمهور خواهان توقف واردات برنج در فصل برداشت محصول شدند.» سردار ولی‌الله نانواکناری اضافه می‌کند: «اگر واردات برنج در فصل برداشت متوقف نشود لطمات سنگینی به کشاورزان وارد می‌شود.» این نماینده مجلس ادامه می‌دهد: «از مسئولان انتظار داریم که نسبت به توقف واردات و عرضه و توزیع آن در استان همکاری داشته باشند.» رئیس اتاق بازرگانی مازندران نیز در این باره بیان می‌کند: «در حال حاضر به برخی کشور‌ها نفت می‌دهیم تا برنج وارد کنیم در حالی‌که مازندران نیمی از برنج کشور را تولید می‌کند.» عبدالله مهاجر ادامه می‌دهد: «درست است که دولت باید مصرف را مدیریت کند ولی زمان برداشت برنج فصل خوبی برای واردات محصول برنج نیست.» وی اضافه می‌کند: «قیمت برنج در مقطعی به ۲۵ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم رسیده بود که باید به این بخش حمایت از مصرف‌کنندگان نیز توجه شود.» مهاجر تأکید می‌کند: «جهاد کشاورزی در فصل گذشته نسبت به صادرات برنج اقدام کرد و صادرات برنج امسال نیز باید در دستور کار قرار گیرد.»

سایه سنگین واردات بر سر شالیکاران شمالی

در حالی که مسئولان استان‌های شمالی و برخی از نمایندگان مجلس نسبت به واردات برنج در فصل برداشت این محصول از شالیزار‌ها اعتراض می‌کنند، محمدصادق حسنی‌جوریابی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس می‌گوید: «این رانت‌خواران هستند که با ایجاد شایعه واردات برنج در فصل برداشت به دنبال آسیب‌رساندن به بخش کشاورزی هستند و متأسفانه تاکنون عملکرد موفقیت‌آمیزی داشته‌اند.»

با اینکه این عضو کمیسیون کشاورزی تأکید دارد که واردات برنج شایعه‌ای بیش نیست، اما حجت‌الاسلام مهدی تقی‌زاده، امام جمعه بخش دابو و دشت‌سر آمل از واردات رسمی بیش از ۸۰۰ هزارتن برنج خارجی در قالب ثبت سفارش‌های دولتی و خصوصی پرده بر‌می‌دارد که به گفته وی این اقدام درست در زمانی که برداشت برنج داخلی شروع شده اصلاً برای آینده کاری شالیکاران در قطب برنج زیبنده نیست. حجت‌الاسلام تقی‌زاده اضافه می‌کند: «اینکه شالیکاران سخت کوش مازندرانی از دولت خواستار ممنوعیت واردات برنج در زمان برداشت محصول باشند، خواسته و مطالبه زیادی نیست و باید به این مهم توجه جدی‌تری شود.»

امام جمعه دابو ودشت‌سر با بیان اینکه با توجه به افزایش چند برابری کالا در بازار، نرخ کمتر از ۲۰‌هزار‌تومان برای برنج در سال زراعی امسال مقرون به صرفه نیست، ادامه می‌دهد: «البته دولت باید به فکر مصرف کننده هم باشد و با توجه به اینکه هم تولید کننده بابت هزینه‌های زیادی که در زمان تولید متحمل شده و هم کمک به مصرف کننده، اقدام به خرید تضمینی برنج و عرضه آن به صورت یارانه‌ای در بازار کند.»
گفتنی است که قیمت برنج در اسفندماه سال گذشته به ۲۵ هزار تومان رسیده بود که حالا بخشی از سیاست دولت برای حمایت از مصرف‌کننده واردات برنج و ثابت نگه‌داشتن قیمت این محصول روی ۱۲ هزار تومان است. هرچند حمایت از مصرف کننده ضروری است، اما دولت به طور حتم برای ادامه شالیکاری در شمال کشور باید به فکر کشاورزان استان‌های گلستان، مازندران و گیلان هم باشد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار