کد خبر: 963621
تاریخ انتشار: ۰۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۵:۳۶
کاهش بارندگی‌ها در کنار خالی شدن ذخایر زیرزمینی در برخی از استان‌های کشور از جمله دلایلی است که موجب شده تا برای نجات کشاورزی در این مناطق که نقش مهمی در ایجاد اشتغال و درآمدزایی دارد، روش‌های مدیریت استفاده از منابع آبی به شدت مورد توجه قرار بگیرد
محمدرضا سوری
سرويس ايران جوان آنلاين: کاهش بارندگی‌ها در کنار خالی شدن ذخایر زیرزمینی در برخی از استان‌های کشور از جمله دلایلی است که موجب شده تا برای نجات کشاورزی در این مناطق که نقش مهمی در ایجاد اشتغال و درآمدزایی دارد، روش‌های مدیریت استفاده از منابع آبی به شدت مورد توجه قرار بگیرد که در این بین می‌توان به استفاده از روش‌های آبیاری نوین و از همه مهم‌تر کشت گلخانه‌ای اشاره کرد. هرمزگان از جمله استان‌هایی است که توانسته در این زمینه گام‌های خوبی را بردارد که به عنوان نمونه می‌توان به برنامه‌ریزی برای ایجاد شهرک گلخانه‌ای ۱۶۰۰ هکتاری منطقه جگین در شهرستان بشاگرد اشاره کرد.

با وجود گرم وخشک بودن هرمزگان، اما این استان توانسته با توجه به چهار فصل بودن در زمینه تولیدات متنوعی از محصولات باغی و کشاورزی به یکی از مناطق مهم کشور در این زمینه تبدیل شود و علاوه بر تأمین نیاز‌های استان و سایر مناطق، در زمینه صادرات به کشور‌های منطقه خصوصاً خلیج فارس نیز از شهرت برخوردار باشد. آمار‌های سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان نشان می‌دهد، این استان با ۱۵۶ هزار هکتار زمین کشاورزی سالانه ۲ میلیون و ۵۲۰ هزار تن محصول شامل ۵۸۵ هزار تن محصول باغی و یک میلیون و۹۵۰ هزارتن محصول زراعی تولید می‌کند.

توسعه کشت گلخانه‌ای برای مقابله با کم آبی

از آنجا که محصولات گلخانه‌ای از لحاظ افزایش تولید در واحد سطح، بازارپسندی و خارج از فصل بودن، توسعه کشت‌های فشرده و درآمدزایی بسیار خوبی برای تولیدکننده، توسعه صادرات و ارزآوری برای کشور دارند لذا این مزایا موجب شد تا مورد توجه دولت و مردم قرار بگیرند. در این بین، با وجود اینکه هرمزگان به عنوان یکی از قطب‌های کشاورزی در زمینه تنوعی از تولیدات در چهار فصل به شمار می‌رود، اما محدودیت تأمین آب مورد نیاز کشاورزی موجب شده تا برنامه‌های خوب و متنوعی برای توسعه کشاورزی در این استان از سوی جهاد کشاورزی در نظر گرفته شود، که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به کشت گلخانه‌ای در شهرستان‌های آن اشاره کرد. شهریورماه سال گذشته بود که رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان اعلام کرد: «الگو یا پهنه‌بندی کشت امسال در ۴۰ هزار و ۴۲۳ هکتار زمین‌های کشاورزی این استان اجرا می‌شود که تاکنون این مهم در ۲ هزار هکتار اجرایی شده است.» محمدتقی منوچهری افزود: «با اجرای طرح الگوی کشت ۲۵ میلیون مترمکعب صرفه‌جویی آب در بخش کشاورزی انجام می‌شود که باتوجه به خشکسالی‌های پی‌درپی اجرای این طرح برای استفاده بهینه از منابع موجود ضروری است.» به گفته وی، با توجه به افت آب‌های زیرزمینی و بیلان منفی همه دشت‌های استان هرمزگان هیچ راهی جز اینکه آب را مدیریت و اندازه‌گیری شده تحویل بهره‌برداران بدهیم وجود ندارد.

جگین شهرستان بشاگرد در اولویت

با وجود تمام محرومیت‌های موجود در شهرستان بشاگرد هرمزگان، اما این منطقه توانمندی بالایی در زمینه تولیدات محصولات کشاورزی دارد.
در این میان سیر و خرما از مهم‌ترین محصولات این منطقه به شمار می‌رود که علاوه بر مصرف در استان هرمزگان و بشاگرد به استان‌های جنوب کرمان، اصفهان، تهران و فارس نیز فرستاده می‌شود. از آنجا که شهرستان‌های جاسک و بشاگرد در استان هرمزگان شرایط کلیماتیکی و ژئوپلوتیکی خدادادی و پتانسیل‌های بسیار خوبی دارند که می‌توانند به‌عنوان یکی از محور‌های ثقل تولیدات محصولات گلخانه‌ای قرار گیرند. روزپنج‌شنبه بود که استاندار هرمزگان با اشاره به اینکه به‌زودی شهرک گلخانه‌ای ۱۶۰۰ هکتاری در منطقه جگین شهرستان بشاگرد ایجاد می‌شود، گفت: «ایجاد این شهرک گلخانه‌ای و تولید محصولات کشاورزی اشتغال گسترده‌ای در این منطقه ایجاد می‌کند و ظرفیت خوبی نیز برای صادرات محصولات تولیدی در این شهرک گلخانه‌ای از طریق بندر جاسک وجود دارد.» وی ادامه داد: «با تصویب شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان، ۱۰ میلیون متر مکعب آب از سد جگین برای کشت گلخانه‌ای در شهرستان بشاگرد اختصاص پیدا می‌کند.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار