کد خبر: 964106
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۰۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۳:۳۳
رسانه‌ای‌شدن ماجرای کمبود پزشک در کشور و طرح نمایندگان کمیسیون آموزش برای افزایش ظرفیت پذیرش دانشگاه‌های علوم پزشکی انگار با منافع و انحصار برخی پزشکان به شدت در تعارض است.
زهرا چيذری
سرویس جامعه جوان آنلاین: همین تعارض جدی و نگرانی از به هم خوردن انحصاری موجب می‌شود برخی پزشکان هرطور دلشان می‌خواهد در میدان سلامت یکه‌تازی کنند، باعث‌شده تا آن‌ها به شدت به تکاپو بیفتند. نخستین نشانه‌های این تکاپو را می‌توان در اتفاقات پشت‌پرده‌ای یافت که موجب شد تا برخی امضاکنندگان طرح افزایش ظرفیت دانشگاه‌های علوم پزشکی امضایشان را پس بگیرند! اما از آنجایی که تمام این نمایندگان تطمیع نشده‌اند، آن دسته از پزشکانی که منافع خود را با افزایش تعداد پزشک و شکست انحصار در خطر می‌بینند، جدی‌تر از قبل وارد میدان شوند. به طوری که رئیس سازمان نظام پزشکی در نامه‌ای به معاون آموزش وزارت بهداشت خواستار توقف این طرح‌شده و عزت‌اله گلعلیزاده، نایب رئیس اول شورایعالی نظام پزشکی در نامه‌ای به رئیس کل و رئیس شورایعالی سازمان نظام پزشکی تأکید کرده است: «با استفاده از تمامی ظرفیت‌های سازمان نظام پزشکی جهت توقف طرح افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان علوم پزشکی اقدام نمایید!»
ماجرا چندان پیچیده نیست. کمبود پزشک در کشور واقعیتی است که به گواهی آمار و ارقامی و از سوی وزارت بهداشت مطرح شد.
ایرج حریرچی، معاون کل وزیر بهداشت درباره وضعیت تعداد و نحوه توزیع پزشک در کشور، این‌گونه توضیح می‌دهد: «در حال حاضر در کشور شاخص تعداد پزشک عمومی، متخصص و دندانپزشک ۶/ ۱ به ازای هر هزار نفر جمعیت است. این درحالی است که کف مورد نیازمان در این زمینه ۵/۲ نفر به ازای هر هزار نفر بوده و حتی بسیاری از کشور‌های دنیا در این زمینه شاخصی بین ۵/۳ تا پنج نفر به ازای هر هزار نفر جمعیت دارند.»
به گفته وی، در حال حاضر نسبت تعداد پزشک متخصص کشور حدود ۴۸نفر به ازای ۱۰۰هزار نفر جمعیت است، در حالی که در کشور‌های اروپایی این نسبت ۳۲۰به ۱۰۰هزار نفر است. حریرچی معتقد است، گرچه ادعا و نیز منابع لازم برای رسیدن به نسبت بیش از هفت برابری وجود ندارد و حتی شاید این سطح تعداد متخصص هم برای کشوری با سطح اقتصادی اجتماعی ما مناسب نباشد، ولی مسلماً افزایش قابل توجه تعداد متخصصین در کشور در رشته‌های مورد نیاز ضرورتی انکارپذیر است.

تحرکات پنهان و آشکار برای پس گرفتن یک امضا
پس از رسانه‌ای‌شدن این واقعیت‌های آماری و مناظره‌ای که در رسانه ملی درباره کم یا زیادبودن تعداد پزشک در کشور برگزار شد، نمایندگان مجلس در طرحی دوفوریتی طرح دو برابرشدن پذیرش دانشجویان رشته‌های علوم پزشکی در سال تحصیلی آینده را به هیئت رئیسه ارائه کردند؛ طرحی که با امضای ۸۶ نماینده رسمیت یافت، اما در طول این یکی دو روز سر امضاکنندگان این طرح حسابی شلوغ است و هر لحظه پیام‌هایی از سوی افراد مختلف دارند، پزشک کم نداریم که هیچ زیاد هم داریم و باید امضایشان را پس بگیرند! این تحرکات برای تغییر نظر امضاکنندگان این طرح در مواردی هم موفق بوده و هم موجب شده برخی از این نمایندگان امضایشان را پس بگیرند، اما خطر رأی‌آوردن این طرح آنچنان برخی از اعضای جامعه پزشکی را پریشان کرده که تحرکاتشان از حالت زیرپوستی و پشت‌پرده خارج شده و علنی به نامه‌نگاری پرداخته‌اند. نمونه‌اش نامه عزت‌اله گلعلیزاده، نایب رئیس اول شورایعالی نظام پزشکی به رئیس کل و رئیس شورایعالی سازمان نظام پزشکی که از آن‌ها خواسته است: «با استفاده از تمامی ظرفیت‌های سازمان نظام پزشکی جهت توقف طرح افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان علوم پزشکی اقدام نمایید!» محمدرضا ظفرقندی، رئیس صنف پزشکان هم همه ظرفیتش را به کار گرفته و در نامه‌ای به باقر لاریجانی، معاون آموزش وزارت بهداشت نوشته است: «افزایش ظرفیت بدون تأمین ساختار‌های لازم، موجب آسیب بیماران و سقوط سطح سلامت در کشور خواهد شد. با نگرش علمی و کارشناسی، سلامت مردم را مدنظر قرار دهید.»
رؤسای نظام پزشکی سایر شهر‌ها هم کم و بیش دست به قلم شده و مراتب اعتراض و نگرانی خود را از تصویب این طرح و با هدف «سلامت مردم» به نمایندگان شهرشان در مجلس رسانده‌اند.

همراهی وزارت بهداشت با انحصارطلبی پزشکان
تحرکات جامعه پزشکی برای به ثمر نرسیدن طرح افزایش پذیرش دانشجوی پزشکی انگار ثمربخش بوده است. نشانه این ثمربخشی را می‌توان در حرف‌های روزگذشته باقر لاریجانی معاون آموزشی وزارت بهداشت متوجه شد وقتی که وی در حاشیه مراسم افتتاحیه دوره آموزشی پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیرواگیر در دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: «این کار از نظر عملی شدنی نیست؛ این کار ۱۰۰ درصد به ضرر کشور است و برنامه‌ریزی‌های آموزشی کشور را در حوزه علوم پزشکی دچار اختلال می‌کند. مطمئن هستیم که این طرح به جایی نخواهد رسید. سعید نمکی وزیر بهداشت هم در همین مراسم نظرش را درباره این طرح این‌گونه بیان کرد: «با افزایش بی‌رویه پذیرش دانشجویان علوم پزشکی مخالفیم. معتقدیم کمبود پزشک به آن معنا نداریم بلکه توزیع پزشک در کشور به خوبی انجام نشده است.»
اظهارات وزیر و معاون آموزش وازرت بهداشت هر چند با آمار و ارقام حریرچی معاون کل همخوانی ندارد، اما نشان می‌دهد قدرت و انحصارطلبی برخی پزشکان بر مصلحت و منفعت مردم می‌چربد!
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۰۸
1
0
کاش هرروزقسم نامه نمایندگان یک باردرمجلس تکرارشود
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار