کد خبر: 964330
تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۰:۱۰
کاهش بارندگی‌ها در بیشـــتر استان‌های کشور از جمله دلایلی است که موجب شده تا تغییر انواع کشت در دستور کار کشاورزان قرار بگیرد.
محمدرضا سوری
سرویس ایران جوان آنلاین: کاهش بارندگی‌ها در بیشـــتر استان‌های کشور از جمله دلایلی است که موجب شده تا تغییر انواع کشت در دستور کار کشاورزان قرار بگیرد. در این میان چهارمحال وبختیاری از جمله استان‌هایی است که تحت تأثیر این موضوع به کشت گل‌محمدی به عنوان جایگزین افتاده است. موفقیت در زمینه تولید این محصول و درآمد بالای آن سبب شده تا به گفته رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال وبختیاری سطح زیر کشت گل‌محمدی در این استان به ۶۵۰ هکتار برسد.

کاهش بارندگی‌ها و در نتیجه کمبود منابع آبی موجب شد تا کارشناسان کشاورزی برای از رونق نیفتادن تولیدات کشاورزی و رونق کسب وکار و درآمد روستاییان کشت‌های جایگزین را پیشنهاد دهند. در این میان چهارمحال وبختیاری از جمله استان‌هایی بود که کشت‌های جایگزین به شدت با استقبال کشاورزانش روبه‌رو شد. از آنجا که شرایط آب وهوایی این استان متناسب با رویش گل‌محمدی بود و از طرفی کیفیت بالای اسانس گل‌محمدی در چهارمحال وبختیاری موجب شد تا کشت این گل طرفداران بسیاری را به سوی خود جلب کند. این موفقیت در زمینه تولید این محصول و درآمد بالای آن سبب شده تا سطح زیر کشت گل‌محمدی در این استان از حدود ۲۵۰ هکتار در سال گذشته به ۶۵۰ هکتار در سال‌جاری برسد.

افزایش گرایش به تولید گل‌محمدی
با وجود اینکه در بیشتر مواقع کشت‌های جایگزین با مقاومت بهره‌برداران و کشاورزان روبه‌رو می‌شود، اما سود‌آوری خوب کاشت گل‌محمدی در چهارمحال وبختیاری موجب شد تا کشاورزان از این موضوع به خوبی استقبال کنند. رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال وبختیاری با اشاره به اینکه گرایش کشاورزان در این استان به کشت گل‌محمدی افزایش یافته است، می‌گوید: «در حالی که سطح زیر کشت گل‌محمدی در گذشته حدود ۲۵۰ هکتار بود، اما هم اکنون این میزان به ۶۵۰ هکتار رسیده است.» هم اکنون بیشترین اراضی زیر کشت گل‌محمدی در شهرستان‌های شهرکرد، بروجن و فارسان قرار دارد.

افزایش ۳۰ درصدی کاشت گل‌محمدی
با گذشت چند سال از رونق کشت گل‌محمدی آمار‌های جهاد کشاورزی چهارمحال وبختیاری نشان می‌دهد، امسال افزون بر ۷۵۰ تن محصول گل‌محمدی در این استان تولید شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از افزایش ۳۰ درصدی برخوردار شده است. در حال حاضر سطح زیرکشت گل‌محمدی در این استان ۶۵۰ هکتار است که از این میزان ۲۵۰ هکتار بارور می‌باشد.
حمیدرضا دانش شهرکی معاون بهبود امورگیاهی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال وبختیاری، با بیان اینکه افزایش بارش‌های بهاری و مساعد بودن آب و هوا از دیگر دلایل افزایش تولید محصول گل‌محمدی در این استان است، بیان می‌کند: «با توجه به کم آبی و افت منابع آب‌های زیرزمینی استان، از چند سال قبل کشت گیاهان کم آب در دستور کار این سازمان قرار گرفت که گل‌محمدی یکی از آن‌ها بود.»

توجه به زیر ساخت‌ها

با وجود تمام مزایایی که تولید گل‌محمدی برای بهره‌برداران چهارمحال وبختیاری دارد، اما نیاز به تسهیلات برای رونق کشت‌وکار و کافی نبودن صنایع گلاب‌گیری دست آن‌ها را در رونق کشت گل‌محمدی بسته است. آمار‌ها نشان می‌دهد از ۶۵۰ تن گل‌محمدی تولیدی در چهارمحال وبختیاری حدود ۳۰ تن از محصول تولیدی در استان فرآوری و گلاب‌گیری می‌شود و ۶۲۰ تن مابقی به استان یزد و کاشان فرستاده می‌شود. این در حالی است که در سال گذشته برای حمایت و توسعه از کشت گل‌محمدی حدود ۳۵ میلیارد ریال تسهیلات اشتغال پایدار به بهره‌برداران پرداخت شد. با وجود اینکه استفاده از گل‌محمدی در صنایع د‌ارویی، غذایی و بهد‌اشتی کاربرد بسیاری دارد و این صنعت می‌تواند برای تولید کننده و کشور ارزآوری خوبی را داشته باشد، اما توجه نداشتن به زیر ساخت‌ها موجب شده تا تنها سهم اندکی از این تجارت سودآور نصیب کشور شود.

براساس گزارش‌ها، توجه نداشتن به روش‌های نوین کاشت از جمله استفاده از روش منسوخ پاجوش به جای کشت بافتی که از مزیت‌های آن می‌توان به عاری بود‌ن از ویروس، یکنواختی صفات ظاهری و ژنتیکی، مقاومت به کم‌آبی، تولید انبوه، اقتصاد‌ی‌تر بود‌ن پایه‌ها و قد‌رت اسانس بیشتر اشاره کرد، در کنار نبود روش‌های علمی و نوین در بحث اسانس‌گیری و بسته‌بندی عطر‌سازی موجب شده تا کسانی که در این صنعت مشغول به کار هستند نتوانند بهره لازم را از این صنعت مهم جهان ببرند به طوری که در حال حاضر کشور‌های دیگر که کمترین میزان فعالیت در این زمینه را دارند توانسته‌اند بالاترین سودآوری را نصیب خود کنند؛ لذا جای دارد در کنار این حرکت مثبت، کارشناسان توجه ویژه‌ای نیز به زیر ساخت‌های این صنعت داشته باشند تا با توجه به نام‌گذاری امسال به نام اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل بتوان بالاترین بهره را برد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار