کد خبر: 964512
تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۰:۱۰
چند روز پیش بود که اعلام شد سیزدهمین جشنواره بین‌المللی اقوام ایران‌زمین یک‌بار دیگر در استان گلستان و شهر‌های گرگان و گنبدکاووس به‌مدت دو هفته برگزار می‌شود.
محمدرضا هادیلو
سرويس ايران جوان آنلاين: چند روز پیش بود که اعلام شد سیزدهمین جشنواره بین‌المللی اقوام ایران‌زمین یک‌بار دیگر در استان گلستان و شهر‌های گرگان و گنبدکاووس به‌مدت دو هفته برگزار می‌شود. جشنواره‌ای که سال‌هاست در این خطه سرسبز و خوش آب و هوای کشور برگزار شده و دستاورد‌های خوبی هم به همراه داشته است. جشنواره‌ای که توانسته اقوام مختلف را در کنار هم جمع کرده و در اقلیمی خاص، ایران کوچکی را ترسیم کند تا گردشگران بتوانند در عرض چند روز با اقوام و صنایع دستی و آداب و رسوم آن‌ها از نزدیک آشنا شوند.

گلستان از جمله استان‌هایی است که می‌توان کوه، دریا، جنگل و دشت را در کنار هم دید که این ظرفیت‌های بالقوه در حوزه گردشگری به عنوان بهترین و بزرگ‌ترین داشته‌ها به شمار می‌آیند. اقلیم متفاوت گلستان و اقوام رنگارنگ آن، ایران کوچکی را در کشور ترسیم کرده است و هر گردشگری که پا در ایران بگذارد می‌تواند از ایران کوچک نیز دیدن کند. حالا قرار است سیزدهمین جشنواره بین‌المللی اقوام ایران‌زمین در آبان‌ماه سال‌جاری در این استان برگزار شود.
در همین رابطه مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان با بیان اینکه این جشنواره ۲۱ آبان ماه در شهر‌های گرگان و گنبدکاووس به‌مدت دو هفته برگزار می‌شود، به وجود ۳‌هزار و ۵۰۰ اثر تاریخی در استان اشاره کرده و می‌گوید: «۸۲۵ اثر تاریخی و طبیعی استان ثبت ملی و سه اثر نیز ثبت جهانی شده است.»

ابراهیم کریمی با اشاره به سفرای کشور‌های مختلف در جشنواره‌های قبلی ادامه می‌دهد: «گلستان استانی است که برای سفرای کشور‌های خارجی کاملاً شناخته‌شده و آشناست. این استان همه‌ساله در جشنواره بین‌المللی اقوام ایران‌زمین میزبان سفرای کشور‌های مختلف به‌ویژه اروپایی‌هاست. وی می‌گوید: «بزرگ‌ترین برج آجری جهان در گنبدکاووس، کمانچه و فرش ترکمن سه اثر تاریخی و صنایع دستی استان به‌شمار می‌رود که در لیست آثار جهانی به‌ثبت رسیده است.»

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با یادآوری وجود ۱۰۸ رشته صنایع دستی تأکید می‌کند: «۳۵ هزار هنرمند صنایع دستی در استان شناسایی و ساماندهی شده‌اند. همچنین ۴۵ محصول صنایع دستی استان دارای نشان ملی و ۱۰ محصول نیز دارای نشان بین‌المللی هستند.» کریمی می‌گوید: «صنایع دستی ما در حال حاضر به کشور‌های ترکمنستان، ژاپن، آلمان، کشور‌های حوزه خلیج فارس، ترکیه، ایتالیا، گرجستان و ... صادر می‌شود و امیدواریم زمینه صادرات صنایع دستی استان به اتریش نیز فراهم شود.»

وحدت محور اصلی جشنواره اقوام

گلستان از نظر ویژگی فرهنگی، اقوام متعددی را در دل خود جای داده است که این اقوام ساکنان بومی و قدیمی استان یا مهاجران هستند. اقوام گلستان را به‌طور کلی می‌توان به ترکمن‌ها، قزلباش‌ها، کتول‌ها، مازندرانی‌ها، کورمانچ‌ها، سیستانی‌ها و قزاق‌ها تقسیم‌بندی کرد.
کرد‌های استان گلستان از اقوام کورمانچ هستند که در واقع در خراسان‌شمالی زندگی می‌کنند، اما برخی از اقوامشان به شکل عشایر کوچ‌رو بوده و در فصل بهار، مراوه‌تپه را به‌عنوان محل سکونت خود انتخاب می‌کنند. درباره قوم قزلباش‌ها نیز باید گفت، نیروی اصلی شاه اسماعیل صفوی را ۹ طایفه معروف ترک‌نژاد تشکیل می‌داده و به‌علت کلاه قرمزی که بر سرشان داشتند، به قزلباش‌ها یا سرخ‌سر‌ها معروف هستند. گروه قومی قزلباش دینشان اسلام و مذهب آن‌ها شیعه ۱۲ امامی است و هم‌اکنون پراکندگی و کثرت قوم قزلباش‌ها در شرق استان به ویژه در دو شهرستان مینودشت و رامیان دیده می‌شود.

قوم مازنی‌ها نیز در شرق استان، در دو منطقه کردکوی و بندرگز زندگی می‌کنند و شهرستان‌های اطراف را نیز در بر می‌گیرند.
قوم سیستانی‌ها از دهه ۱۳۳۰ مهاجرت خود را به استان گلستان آغاز کردند و هم‌اکنون نیز در این منطقه زندگی می‌کنند. حال با توجه به برگزاری این جشنواره در گلستان به خوبی می‌توان متوجه شد که محور جشنواره «وحدت اقوام» است و به‌عنوان بخش اصلی جشنواره مطرح می‌شود و علت این‌که میزبانی این جشنواره به گلستان واگذار شده این است که همه اقوام در این استان حضور داشته و در کنار هم به آرامی زندگی می‌کنند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار