کد خبر: 964692
تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۰:۲۱
خروج امریکا از پیمان دوجانبه موشک‌های میان‌برد (INF) با روسیه از همین ابتدا بذر بی‌ثباتی را در فضای امنیتی جهان پاشید.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: تنها ساعاتی بعد از خروج رسمی امریکا، پنتاگون اعلام کرد موشک‌های جدیدی توسعه خواهد داد و این موشک‌ها را برای مقابله با چین در آسیا مستقر خواهد کرد. ترامپ خواستار یک توافق جدید شده که این بار چین را هم شامل شود، ولی پکن ضمن مخالفت صریح با یک پیمان چند‌جانبه جدید گفته که همه می‌دانند چین به لحاظ موشکی با امریکا و روسیه در یک سطح نیست.
به گزارش «جوان» اولین موضع‌گیری دونالد ترامپ درباره خروج امریکا از پیمان موشکی نشان داد همانطور که خیلی‌ها از چند ماه قبل می‌گفتند، هدف خروج امریکا از پیمان موشک‌های میان‌برد، چین است. دونالد ترامپ بامداد دیروز از لزوم ایجاد یک پیمان موشکی جدید صحبت کرد که به گفته او علاوه بر روسیه، باید چین را هم شامل شود. ترامپ به خبرنگاران گفت که دولت امریکا با روسیه درباره یک پیمان جدید صحبت کرده است: «قطعاً ما در یک مقطع بایستی چین را هم (به آن) ملحق کنیم.»‌رئیس‌جمهور امریکا گفته که چنین پیمان جدیدی «کار بزرگی برای جهان خواهد بود» و تأکید کرده که سرانجام محقق خواهد شد. ترامپ گفته است: «چین خیلی خیلی برای گفتگو درباره آن مشتاق بوده و روسیه هم همینطور؛ بنابراین به نظر من ما در مقطعی شاهد چنین پیمانی خواهیم بود.»‌چینی‌ها که روز جمعه از خروج امریکا از INF ابراز تأسف کرده بودند، دیروز پیوستن به یک پیمان موشکی جدید را رد کردند. هانگ سخنگوی وزارت خارجه چین گفته است: «امریکا می‌گوید که چین هم باید بخشی از توافق خلع سلاح باشد، ولی فکر می‌کنم همه می‌دانند که چین (به لحاظ موشکی) در همان سطحی نیست که ایالات متحده و فدراسیون روسیه هستند.»‌پیش‌تر خبرگزاری شینهوا نیز به نقل از مقامات وزارت خارجه چین نقل کرده بود که چین «به هیچ وجه از تبدیل شدن پیمان میان‌برد موشکی به پیمانی چند‌جانبه حمایت نمی‌کند.»

اروپا نگران است
البته دولت امریکا برای اینکه چینی‌ها را به چنین پیمانی مجبور کند، به همین مقدار بسنده نکرده است. هنوز ساعاتی از خروج رسمی امریکا از INF نگذشته بود که سخنگوی وزارت دفاع امریکا یک بیانیه صادر کرد و گفت: «پنتاگون اعلام می‌کند که امریکا قصد دارد موشک‌های متعارفی را که پیش‌تر تحت پیمان منع گسترش موشک‌های میان‌برد هسته‌ای منع شده بود، از روز خروج از این پیمان، توسعه دهد.» مارک اسپر، وزیر دفاع جدید امریکا هم دیروز گفت واشنگتن می‌خواهد موشک‌های جدیدی را در آسیا مستقر کند تا با حضور چین در این منطقه مقابله کند. وی در پاسخ به سؤال خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا گزینه استقرار چنین موشک‌هایی در آسیا را مورد بررسی قرار می‌دهند، گفت: «بله، تمایل به چنین چیزی دارم». رئیس پنتاگون ادامه داد: «ترجیح می‌دهم ظرف چندین ماه (استقرار در آسیا) صورت گیرد، اما چنین چیز‌هایی به زمان بیشتری در مقایسه با آنچه انتظار دارید، نیاز دارد.» این تحولات باعث نگرانی‌های جدی درباره فروپاشی رژیم کنترل تسلیحاتی شده که در سال ۱۹۸۷ بعد از امضای INF میان امریکا و شوروی سابق شکل گرفت. هایکو ماس وزیر خارجه آلمان هشدار داده که فروپاشی پیمان منع گسترش موشک‌های میان‌برد هسته‌ای می‌تواند به یک رقابت تسلیحاتی جدید منجر شود و فراتر از آن، درباره تأثیر‌گذاری جدی آن بر اروپا نیز صحبت کرده است: «انقضای پیمان منع گسترش موشک‌های میان‌برد هسته‌ای به معنای آن است که اروپا در حال از دست دادن بخشی از امنیت خود است.»‌ماس البته پیکان اتهام به سمت روس‌ها گرفته و گفته است: «ما متأسف هستیم که روسیه در انجام آن چیزی که برای نجات این توافق ضروری بود، شکست خورده است.» «دومینیک راب» وزیر امور خارجه انگلیس نیز به طور سنتی روسیه را به‌عنوان مقصر شکست این معاهده معرفی کرد و گفت که مسکو، به صورت محرمانه در حال تولید و استقرار یک سامانه موشکی بسیار قدرتمند است که قابلیت هدف قرار دادن پایتخت‌های اروپایی از جمله «لندن» را دارا است. این در حالی است که میخاییل گورباچف، رئیس‌جمهور وقت شوروی که خود از طرف مسکو در سال ۱۹۸۷ این پیمان را با امریکایی‌ها امضا کرده، گفته که امریکا با خروج از این پیمان نه تنها امنیت اروپا، بلکه نظام امنیت بین‌المللی را تضعیف می‌کند. گورباچف گفت: «پایان یافتن این پیمان برای جامعه بین‌المللی سودمند نخواهد بود.»

خطر بی‌ثباتی امنیتی
در حالی که استراتژی امنیت ملی سال ۲۰۱۷ امریکا به صراحت می‌گوید که ایده ادغام چین در اقتصاد جهانی موفقیت آمیز نبوده، دولت امریکا طی سال‌های اخیر به سمت مهار امنیتی چین حرکت کرده است. میچ مک کانل عضو بلند پایه کمیته امور خارجه کنگره امریکا گفته است: «از آنجا که محیط امنیتی از پایان جنگ سرد به شکل قابل توجهی تغییر کرده، ما بایستی راه‌هایی برای کنترل تسلیحاتی برای پیگیری تسلیحات اتمی چین، انباشت تسلیحات غیر استراتژیک روسیه و ظهور فناوری‌های جدیدی مانند هایپر سونیک پیدا کنیم.»‌با این حال کارشناسان خروج از پیمان موشکی را باعث بروز هرج و مرج امنیتی در سطح بین المللی می‌دانند. داریل کیمبل مدیر اجرایی مجمع کنترل تسلیحاتی در این باره می‌گوید: «از بین رفتن پیمان INF بدون هیچ طرح کنترل تسلیحاتی جانشین، می‌تواند در‌ها را به روی یک دوره رویارویی خطرناک نظامی محدود نشده با روسیه باز کند.»
‌او می‌گوید: «موشک‌های در کلاس پیمان INF چه اتمی باشند و چه متعارف، بی‌ثبات‌کننده‌اند، زیرا بدون هشدار یا با هشدار اندک می‌توانند عمق اروپای غربی را هدف قرار دهند. این توانایی هدف‌گیری در زمان کوتاه، خطر سوء تفاهم را در یک بحران افزایش می‌دهد.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار