کد خبر: 965311
تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۰:۴۶
همزمان با فصل برداشت برنج‌های ایرانی همواره بحث ممنوعیت واردات یا ممنوعیت توزیع برنج‌های خارجی مطرح می‌شود، این در حالی است که هر ساله از تیرماه قیمت برنج‌های ایرانی کم‌شده و بعد از اتمام فصل برداشت برنج‌ها توسط دلالان گران می‌شود، اما این تدبیری که هرساله اجرا می‌شود و آقای نوبخت روز گذشته بر آن تأکید کرده‌است تا چه اندازه در کنترل قیمت و یا به عبارت بهتر دستکاری قیمت برنج‌های داخلی مؤثر است؟
مهران ابراهيميان
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: داستان تکراری ارزانی به بهانه واردات برنج خارجی از آنجایی آغاز شد که در تیرماه امسال همزمان با آغاز فصل برداشت برنج ایرانی در انواع مختلف در حدود ۲ هزار تومان کاهش یافت و بین ۱۸ تا ۲۳ هزار تومان رسید. از این رو نماینده مردم ساری در مجلس خطاب به وزیر جهاد کشاورزی گفت: «بار‌ها گفته‌ایم که معنای واردات برنج در فصل برداشت برنج چیست، بشکند دستی که برنج وارد می‌کند. آقای وزیر به خودتان بیایید و به حال کشاورزان ما فکری بکنید.» مهرداد لاهوتی، نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی نیز در تذکری به وزیر جهاد کشاورزی گفت: «خود شما در صحبت‌هایتان گفتید که ژاپن برخلاف اینکه زمین کم دارد، دنبال این است که برنجش را خودش تأمین کند، اما در ادامه صحبت‌های خود گفتید که ما در فصل زراعی برنج وارد می‌کنیم که این واقعاً هم برای شما و هم برای آقای روحانی جای تأسف دارد.».

اما سه روز پیش نامه‌ای از سعید عباسپور، مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت صنعت، معدن و تجارت خطاب به گمرکات اجرایی منتشر شد که در حکم بنزین روی آتش بود. بر مبنای این نامه ممنوعیت فصلی واردات برنج لغو شده‌بود که بر این اساس عباسپور اعلام کرد به دلیل کد سیستمی تأییدیه‌های ثبت‌سفارش، امکان صدور بخشنامه صرفاً برای محموله‌های مشخص وجود نداشته به همین دلیل ادبیات به کار برده شده در بخشنامه، ابهاماتی ایجاد کرده که باید به صراحت اعلام کرد که این بخشنامه تنها برای محموله‌های شرکت بازرگانی دولتی ایران قابل اجرا است.

شاید بر همین مبنا بود که نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در برنامه «در مسیر توسعه» شبکه باران استان گیلان گفت: بی‌تردید در فصل فروش برنج داخلی، توزیع برنج وارداتی در بازار صورت نخواهد گرفت و تا کشاورزی برنج خود را کامل به فروش نرساند، هیچ برنج وارداتی توزیع نخواهد شد. نوبخت که مسئولیت جدیدش فرماندهی ستاد اقتصاد مقاومتی گیلان است، عنوان کرد: طی دو سال پایانی دولت باید اهتمام بیشتری داشته باشیم و جوانان را ویژه ببینیم؛ بنابراین از واحد‌های تولیدی می‌خواهیم جوانان را مشغول کنند. البته باید واحد‌های تولیدی جدیدی ایجاد کنیم. ساخت و ساز در بافت‌های فرسوده شروع شده که واحد تولیدی محسوب می‌شود.

معاون رئیس‌جمهور با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی در قالب پروژه تعریف شده‌است، خاطرنشان کرد: با توجه به تبصره ۱۸، ایجاد ۲۶ هزار نفر شغل در گیلان در دستور کار است و این اشتغالزایی در بخش‌های صنعتی و کشاورزی است.

وی واردات برنج را به جهت تنظیم بازار دانست و متذکر شد: بی‌تردید در فصل فروش برنج داخلی توزیع برنج وارداتی در بازار صورت نخواهد گرفت و تا کشاورزی برنج خود را کامل به فروش نرساند، هیچ برنج وارداتی توزیع نخواهد شد، بنابراین کشاورزان نگران واردات برنج نباشد و به عنوان یکی از وظایف ستاد اقتصاد مقاومتی از کشاورزان دفاع می‌کنیم.

واردات که ممنوع است!

بلافاصله بعد از این اظهار‌نظر‌های دکتر نوبخت مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات با بیان اینکه واردات برنج کماکان ممنوع است، گفت: ابلاغیه روز گذشته این دفتر تنها متعلق به محموله‌های شرکت بازرگانی دولتی ایران بوده‌است. سعید عباسپور در گفتگو با «مهر» با بیان اینکه واردات برنج کماکان ممنوع است، اظهار داشت: نامه‌نگاری دو روز گذشته دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت صنعت، معدن و تجارت، تنها مربوط به محموله‌های شرکت بازرگانی دولتی ایران بوده و واردات برای سایر مجموعه‌ها کماکان ممنوع است. مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت صنعت، معدن و تجارت افزود: بخشی از برنج‌های وارداتی شرکت بازرگانی دولتی ایران که به منظور تأمین ذخایر استراتژیک و تنظیم بازار کالا‌های اساسی وارد شده‌است، در گمرکات معطل مانده‌بود که بر این اساس ستاد تنظیم بازار در مصوبه‌ای اعلام کرد که محموله‌های برنج این شرکت از گمرکات ترخیص شود، اما کماکان ممنوعیت واردات برنج به منظور حمایت از تولید داخلی ادامه دارد. وی تصریح کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت حمایت از تولیدکنندگان داخلی را مد نظر قرار داده و در فصل برداشت برنج به بازار، با افزایش عرضه مواجه است، به هیچ عنوان اجازه واردات برنج را نمی‌دهد و محموله‌های شرکت بازرگانی دولتی ایران نیز صرفاً به منظور تأمین ذخایر استراتژیک و توزیع در بازار وارد خواهد شد.

عباسپور در پایان خاطرنشان کرد: تأیید ثبت‌سفارش هرگونه واردات برنج به عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است و تا اطلاع ثانوی، این وزارتخانه ثبت سفارش هیچ محموله برنج وارداتی را تأیید نخواهد کرد.

برنج‌های خارجی بازار برنج ایرانی را برهم می‌زند؟

اگر چه سیاستگذاری درست با توجه به مزیت‌های نسبی استان در حوزه توسعه مورد توجه آقای دکتر نوبخت در مسیر درستی است، اما اظهار‌نظرات آقای نوبخت درباره عدم توزیع برنج خارجی تا پایان فصل فروش برنج، بار دیگر نشان داد که به‌رغم گیلانی‌بودن دکتر نوبخت اشراف چندانی بر بازار برنج کشور و تأثیر برنج‌های خارجی بر بازاربرنج‌های داخلی ندارند.

با توجه به تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات برنج به وضوح می‌توان دریافت که دیگر برنج خارجی کالای جانشین برنج ایرانی نیست و اختلاف فاحش بین برنج‌های خارجی و داخلی در عمل این دو کالا را به کالای لوکس و غیر لوکس در مصارف خانگی بدل کرده‌است. به عبارت بهتر کسانی که قادر به خرید یا تهیه برنج ایرانی هستند، در عمل برنج خارجی مصرف نمی‌کنند و برعکس کسانی که از برنج خارجی مصرف می‌کنند، لابد با همین قیمت‌های فعلی (که در تیرماه حدود ۲ هزار تومان کاهش داشته) هم قادر به مصرف آن نیستند. این به این معنا است که واردات برنج خارجی در هرفصلی تأثیر قابل‌توجهی در بازار برنج‌های ایرانی نخواهد داشت، مگر اینکه برنج ایرانی به روش‌های دیگر مانند تجربه فروشگاه زنجیره‌ای ارزان شده و به نام برنج ایرانی به مردم بفروشند!

البته لازم به ذکر است که به واردکنندگان برنج نیز نباید به طور بی‌ضابطه و خارج از شرایط کشور میدان داد؛ چراکه هیچ کس جریان حجم زیاد برنج‌های مازاد را ازیاد نبرده است. برنج‌های تاریخ مصرف گذشته‌ای که حواشی خرید آن نیز خود تا مدت‌ها نقل محافل بود. اما در سوی دیگر بخش عمده مصارف برنج‌های خارجی دررستوران‌ها، آشپزخانه‌ها، تالار‌های عروسی غیر لوکس است، بنابراین عمدتاً به کالا‌های مکمل برای تهیه غذا بدل شده است. بنابراین نه‌تن‌ها برنج خارجی اکنون به تهدیدی برای بازار برنج ایرانی به شمار نمی‌رود، بلکه هر گونه اختلال در عرضه یکی از این کالا‌ها در عمل موجب اخلال در کالای نهایی (غذایی که به دست مردم و ادارات و تالار‌ها و حتی مراسم مذهبی می‌رسد) می‌شود و از این رو چنین اظهار‌نظر‌هایی ممکن است که به ضرر مصرف‌کنندگان نهایی و خدای ناکرده ایجاد فرصت برای دلالانی باشد که فرصت و امکان انبار کردن این کالا‌ها را دارند.

البته این نوع اظهار نظر‌ها ممکن است روی دیگری نیز داشته باشد، چنانکه ممکن است دخالت دولت با این نوع اظهار‌نظر‌ها بیشتر تحت‌تأثیر مکان و زمان سخنرانی یا جلسه بوده تا متکی بر آمار‌های دقیق مصرف و نیاز بازار به کالا‌های استراتژیکی مانند برنج!
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار