کد خبر: 965428
تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۰:۴۲
بحران در کشمیر در حال تشدید شدن است. رئیس‌جمهور پاکستان اقدامات هند را نسل‌کشی خوانده و مقام‌های پاکستانی می‌گویند در صورت تشدید اوضاع، احتمال رویارویی نظامی با هند را بعید نمی‌دانند. در این کش و قوس، برخی منابع از جمله فارین پالیسی می‌گویند که تصمیم نخست‌وزیر هند برای لغو خودمختاری منطقه کشمیر و برقراری شرایط امنیتی در آن، در واکنش به رویکرد معامله‌گرانه دونالد ترامپ رئیس‌جمهور امریکا در قبال هند انجام شده است.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: پلیس هند روز جمعه برای متفرق کردن بیش از ۱۰ هزار نفر که در خیابان‌های سرینگر، بزرگ‌ترین شهر ایالت جامو و کشمیر تجمع کرده بودند از گاز اشک‌آور استفاده کرد. گفته می‌شود تظاهرات روز جمعه، از زمان لغو اختیارات ویژه ایالت جامو و کشمیر در هفته گذشته، بزرگ‌ترین تظاهرات بوده و بر اساس گزارش رویترز، مردم با نادیده گرفتن قانون ممنوعیت تجمع در منطقه سورا سرینگر تجمع کرده و نیرو‌های پلیس را به عقب راندند. در تظاهرات روز جمعه روی یک پوستر دست نوشته در یکی از مساجد نوشته شده بود: «هرگاه ما به هند روی آورده‌ایم آن‌ها گلوی ما را بریده‌اند.» در این پوستر از مردم خواسته شده که زمین‌ها و املاک خود را نفروشند و پس از نماز روز عید در روز دو شنبه تظاهرات برپا کنند. با این حال، وزارت کشور هند روز شنبه با صدور بیانیه‌ای، این را رد کرده که تظاهرات روز جمعه گسترده بوده و گفته که شمار کمی از افراد در بخش‌هایی از سرینگر اقدام به تظاهرات کرده‌اند. «ساتیتا پال مالک» فرماندار ایالت جامو و کشمیر پا از این فراتر گذاشته و گفته که وضعیت در این ایالت آرام است و ناآرامی به وقوع نپیوسته است. با این حال، عمران خان رویداد‌های کشمیر را نسل‌کشی خوانده و ارتش پاکستان نیز گفته که نیرو‌های هندی از بمب‌های خوشه‌ای برای حمله به غیرنظامیان در «خط کنترل» استفاده کرده‌اند، موضعی که سبب شده مقام‌های پاکستانی احتمال مداخله نظامی کشورشان به نفع کشمیر را منتفی ندانند. قاضی خلیل‌الله، سفیر پاکستان در روسیه هرچند گفته که در حال حاضر اسلام‌آباد توجه خود را معطوف به اقدامات دیپلماتیک، سیاسی و حقوقی کرده، ولی این را هم گفته که با در نظر داشتن تجارب سابق و «غیرقابل پیش‌بینی بودن» رفتار هند باید برای هرگونه پیشرفت اوضاع و دفاع از خود آماده باشد.

تحت چنین شرایطی، نخست‌وزیر پاکستان عصر جمعه با برخی سران عرب از جمله امیر قطر و پادشاه بحرین درباره تحولات منطقه مورد اختلاف کشمیر تلفنی گفتگو کرد. وی سه شنبه گذشته نیز با «محمد بن‌سلمان»، ولیعهد سعودی تماس تلفنی داشته و با او درباره آخرین تحولات منطقه کشمیر رایزنی کرده بود.

نقش ترامپ؟
همزمان با تشدید اوضاع، ابعاد جدیدی از تحولات در کشمیر در حال منتشر شدن است که بخش مهمی از آن‌ها ناظر بر نقش امریکا در تشدید اوضاع بین طرفین است. وزارت خارجه امریکا دیروز اعلام کرد که «از نظر کاخ سفید کشمیر یک منطقه تعیین تکلیف نشده بین هند و پاکستان است»، ولی برخی تحلیلگران تأکید می‌کنند که دولت امریکا غیرمستقیم در شعله‌ور شدن بحران در کشمیر نقش داشته است. فارین‌پالیسی در تحلیلی با اشاره به اینکه «در هر نقطه‌ای از جهان که بحرانی به چشم می‌خورد رد پایی از امریکا نیز وجود دارد» به اظهارات ماه قبل دونالد ترامپ رئیس‌جمهور امریکا اشاره کرده که گفته بود «خواهان میانجیگری بین هند و پاکستان بر سر مناقشات کشمیر است» و نوشته که این موضع ترامپ، باعث تحریک نخست‌وزیر هند به لغو موقعیت حقوقی ویژه ایالت جامو و کشمیر شده است. اظهارات دو شنبه قبل عمران خان نخست‌وزیر پاکستان که گفته بود «تنش میان هند و پاکستان در موضوع کشمیر می‌تواند به یک بحران منطقه‌ای ختم شود و اکنون زمان مناسبی برای میانجیگری ترامپ در این رابطه است» این تحلیل فارین‌پالیسی را تقویت کرده است. فارین‌پالیسی با اشاره به اینکه ترامپ خواهان آن است که نیرو‌های نظامی کشورش تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری در سال ۲۰۲۰ از خاک افغانستان خارج شوند، نوشته است: «این موضوع به یک الگوی پایدار تبدیل شده است؛ کشور‌های دیگر با پی بردن به این موضوع که دولت ترامپ تنها به دنبال دستیابی به منافع خود است و منافع دیگر کشور‌ها برای او اهمیتی ندارد، راه‌شان را از امریکا جدا کرده و راه خود را می‌روند.» فارین پالیسی از قول «حسین حقانی» سفیر سابق پاکستان در امریکا نوشته است: «تنها دلیل دیدار ترامپ با نخست‌وزیر پاکستان دریافت کمک اسلام‌آباد برای خروج از افغانستان تا انتخابات سال ۲۰۲۰ امریکا است و کوچک‌ترین توجهی به هند ندارد که این موضوع نخست‌وزیر هند را خشمگین کرده است به گونه‌ای که باعث لغو خودمختاری منطقه کشمیر و اجرای تدابیر امنیتی بی‌سابقه‌ای در این منطقه شد.»‌این فقط فارین پالیسی نیست که نوشته دونالد ترامپ از مسئله کشمیر به عنوان ابزاری برای جلب کمک پاکستان برای صلح در افغانستان استفاده کرده است. هفته قبل، شهباز شریف، رهبر مخالفان در پارلمان پاکستان نیز گفته بود که عمران خان نخست‌وزیر پاکستان در جریان ملاقات با دونالد ترامپ رئیس‌جمهور امریکا کشمیر را در مقابل تأمین صلح در افغانستان معامله کرده است. شهباز شریف گفته بود: «این ممکن نیست که کشمیر در آتش بسوزد، زنان و کودکان کشته شوند و ما به رئیس‌جمهور ترامپ بگوییم که در افغانستان صلح تأمین می‌کنیم. آیا ما قرارداد این کار را گرفته‌ایم؟ این شدنی نیست و این‌گونه نخواهد شد.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار