کد خبر: 965587
تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۲:۰۰
امریکا و طالبان در حال نهایی کردن توافق
هشتمین دور مذاکرات امریکا با طالبان برای توافق پایان یافت و حالا گروهی از نمایندگان دو طرف در حال نهایی کردن توافق هستند.
سرویس بین الملل جوان آنلاین:  هم طالبان و هم امریکا درباره توافق خوشبین‌اند، ولی دولت افغانستان با نگرانی تحولات را دنبال می‌کند تا جایی که اشرف غنی، رئیس‌جمهور افغانستان گفته که حکومت در مراحل پایانی خود است و نمی‌تواند در مورد آن تصمیم بگیرد.

به گزارش «جوان»، اداره امنیت ملی افغانستان دیروز اعلام کرد که ۳۵زندانی گروه طالبان را به فرمان محمد اشرف غنی، رئیس‌جمهور افغانستان به مناسبت عید قربان از بازداشتگاه این اداره آزاد کرده است. معمولاً خطرناک‌ترین بازداشتی‌ها در بند امنیت ملی افغانستان نگهداری می‌شوند. ظواهر نشان می‌دهد این بخشی از توافق امریکا با طالبان است که دولت افغانستان مجری این بخش از آن شده، چنانکه در اطلاعیه این اداره کل تأکید شده که دلیل این اقدام «حسن نیت در برابر مخالفان و پیشرفت گفتگو‌های صلح با گروه طالبان» است. همچنین به نظر می‌رسد مذاکرات خوب پیش می‌رود. ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان دیروز صبح از پایان دور هشتم مذاکرات با امریکا خبر داد و این گفتگو‌ها را «مفصل و سودمند» خواند. به گفته طالبان طرفین تصمیم گرفتند با رهبران و مقام‌های ارشدشان برای گام‌های آتی رایزنی کنند. زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان نیز در صفحه توئیتر خود ابراز امیدواری کرده که عید قربان سال ۹۸ آخرین عیدی باشد که افغانستان در جنگ به سر می‌برد. وی نوشته است: «من می‌دانم که مردم افغانستان مشتاق صلح هستند. ما در کنار آن‌ها ایستاده‌ایم و برای رسیدن به یک توافقنامه صلح پایدار و شرافتمندانه و افغانستانی مستقل که تهدیدی برای دیگر کشور‌ها نباشد، تلاش می‌کنیم.»

انتظار می‌رود این معاهده شامل تعهد طالبان به برگزاری مذاکرات تقسیم قدرت با دولت تحت حمایت امریکا باشد، اما انتظار نمی‌رود شامل آتش‌بس طالبان با دولت شود و همین این نگرانی را ایجاد کرده است. هفته قبل برخی منابع به خبرگزاری جمهور افغانستان گفتند که طالبان مذاکره با دولت را پذیرفته، ولی هنوز هیچ نشانه‌ای در این باره دیده نمی‌شود. برخی منابع به صدای امریکا گفته بودند که متن توافقنامه امریکا و طالبان با رهبران حکومت وحدت ملی افغانستان نیز در میان گذاشته شده، ولی ریاست جمهوری افغانستان چنین چیزی را نیز رد کرده است. در حالی که برخی منابع گفته‌اند احتمالاً در روز‌های نزدیک مذاکرات بین‌الافغانی میان هیئت دولت افغانستان و طالبان در اسلو، پایتخت نروژ یا سمرقند ازبکستان امضا خواهد شد، چند روز قبل ملا عبدالغنی برادر، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر در سفری به ازبکستان با عبدالعزیز کاملوف، وزیر خارجه و عصمت ایرگاشیف، نماینده ویژه رئیس‌جمهور این کشور دیدار کرد. وزارت خارجه افغانستان با انتقاد از پذیرایی رسمی دولت ازبکستان از هیئت طالبان گفته که چنین استقبالی نمایانگر زمینه‌سازی برای گفتگو‌های صلح میان دولت افغانستان و نمایندگان طالبان از سوی این کشور نیست. سخنان روز عید قربان اشرف غنی، رئیس‌جمهور افغانستان که گفته «آینده ما از بیرون قابل تعیین نیست؛ چه از جانب پایتخت‌های کشور‌های دوست، چه همسایه و چه دشمن» نشان از عمق نگرانی دولت افغانستان از توافق صلح امریکا با طالبان است.

اشرف غنی با اشاره به روند مذاکرات امریکا با طالبان، می‌گوید «آیا یک حکومت ضعیف صلح کرده می‌تواند؟ آیا یک حکومت که در آخرین مرحله مدت قانونی‌اش باشد تصامیم سخت را گرفته می‌تواند؟ صلح قاطعیت و صلاحیت می‌خواهد.»‌او هشدار داد که صلح نباید باعث مهاجرت و فرار مغز‌ها شود. او گفت: «زمان آن گذشته که دختران افغان شلاق می‌خوردند و کودکان از مکتب مدرسه» محروم می‌شدند.»

وی گفت: «صلح خواست هر افغان است، اما صلحی که در آن عزت افغان‌ها باشد. صلحی نمی‌خواهیم که در آن مردم بی‌وطن شوند. صلح آمدنی است، صلحی که اکثریت مطلق افغانان می‌خواهند. با مذاکراتی که دولت افغانستان در آن حضور داشته باشد.»

غنی گفت که توطئه‌هایی شنیده می‌شود که «خارجی‌ها می‌خواهند چنین و چنان شود، اما در مسائل ملی تنها افغان‌ها تصمیم می‌گیرند.»

غنی همچنین گفت: «صلح سمتی، قومی و حزبی نیست، بلکه صلح ملی است و این روند مربوط هر افغان است.»

سیا می‌ماند
فارین پالیسی نوشته که حتی پس از توافق با طالبان که خروج نیرو‌ها نیز بخشی از آن است، سازمان جاسوسی امریکا خواستار حفظ حضور قوی در افغانستان است. در گزارش فارین پالیسی آمده که سازمان جاسوسی امریکا نیرو‌های نیابتی زیادی را در سراسر افغانستان تحت آموزش، تجهیز و حمایت دارد. فارین پالیسی نوشته که سازمان سیا در حال اجرای طرح‌هایی است تا نیرو‌های نیابتی خود را در افغانستان فعال سازد. نیرو‌هایی که حتی سال‌ها پس از عقب‌نشینی امریکا از افغانستان در این کشور خواهند ماند. در بلندمدت، این نیرو‌ها تبدیل به کارت‌های بازی ایالات متحده امریکا خواهند شد که در تعیین میزان نفوذ طالبان در «افغانستانِ پسا ناتو» و حتی بقای حکومت در کابل، نقش مهمی بازی خواهند کرد. حکومتی که اکنون طرفِ گفتگو‌های صلح افغانستان نیست.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار