کد خبر: 966186
تاریخ انتشار: ۲۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۶:۱۷
رئیس اداره امور فناوری‌های جهاد کشاورزی کردستان
رئیس اداره امور فناوری‌های مکانیزه جهاد کشاورزی استان کردستان با بیان اینکه کشاورزی حفاظتی کلید ورود به کشاورزی پایدار است گفت: اگر می‌خواهیم در تولیدات کشاورزی به تولیدات پایدار با کیفیت خوب برسیم، باید بر اصول صحیح اجرای آن پایبند باشیم و به یقین طرح کشاورزی حفاظتی می‌تواند بهترین و جدیدترین روش در این زمینه باشد.

به گزارش خبرگزاری جوان از سنندج، توسعه و پیشرفت بخش کشاورزی همواره یکی از دغدغه‌های دولتمردان بوده است، و همانطور که می‌دانیم هرگونه پیشرفت در کمیت و کیفیت تولیدات کشاورزی زمانی ارزشمند خواهد بود که در بلندمدت دوام داشته باشد یا به اصطلاح پایدار باشد.

پایداری پیشرفت‌ها در بخش کشاورزی مستلزم حفظ محیط‌زیست و منابع طبیعی تولید، مقرون به صرفه‌بودن تولید به لحاظ اقتصادی و سودمندی اقتصادی متوازن و منصفانه آن برای جامعه است.

در واقع کشاورزی پایدار متضمن بهره‌برداری از منابع موجود برای تامین نیازهای نسل کنونی است، مشروط به اینکه امکان نسل‌های آینده برای برآورده ساختن نیازهای خودشان به مخاطره نیفتد.

برای تحقق کشاورزی پایدار تا کنون رویکردها و رهیافت‌های مختلفی نظیر کشاورزی آلی یا ارگانیک، کشاورزی زیستی، کشاورزی کم‌نهاده، کشاورزی طبیعی، کشاورزی اکولوژیکی، کشاورزی حفاظتی و نظایر آن مطرح شده است اما در این بین، ترویج و گسترش کشاورزی حفاظتی از اهمیت خاصی برخوردار است.

کشاورزی حفاظتی، بهره‌برداری کارآمد از منابع آب و خاک در کشاورزی را با حفاظت و مراقبت محیط‌زیست‌گرا از این منابع، پیوند می‌زند تا زمینه برای پایداری کشت در کشاورزی فراهم آیدکه این مهم مستلزم مدیریت یکپارچه منابع آب، خاک و عوامل زیستی موجود و سایر نهاده‌های مصرفی است در واقع کشاورزی حفاظتی در پی حفظ بهره‌وری و عملکرد گیاهان زراعی همزمان با کاهش فرسایش خاک و دیگر اثرات محیطی نابسود رواج یافته است.

حسین آقاعزیزی رئیس اداره امور فناوری‌های مکانیزه جهاد کشاورزی استان کردستان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در سنندج در این باره اظهار داشت: در سال‌های اخیر تغیرات اقلیمی و نابودی خاک در کنار بحران و محدودیت منابع آبی تهدیدی برای بخش کشاورزی به شمار می‌رود لذا یکی از راهکارهای موثر کشاورزان برای ادامه کار و تولید، توسعه کشاورزی حفاظتی است که مطمئنا می‌تواند مرهمی بر عطش بحران منابع آبی باشد.

کشاورزی حفاظتی شاه‌کلید توسعه پایدار

وی با بیان اینکه کشاورزی حفاظتی شاه کلید توسعه پایدار ماده آلی و حفظ رطوبت خاک است گفت: توسعه کشاورزی حفاظتی بهترین و جدیدترین راه برای افزایش ماده آلی خاک است که این امر به منظور حفظ رطوبت خاک و جذب آسان مواد غذایی و کمک به نسل‌های آینده در سال‌های اخیر در استان کردستان شروع شده است.

رئیس اداره امور فناوری‌های مکانیزه جهاد کشاورزی استان کردستان افزود: کشاورزی حفاظتی فقط یک روش تولید خاص یا فناوری کشت نیست، بلکه نوعی سامانه اداره و مدیریت حفاظت از منابع آب و خاک در کشاورزی به شیوه‌های مختلف از جمله کمینه‌سازی و بهینه‌سازی عملیات کاشت و خاک‌ورزی است.

وی ادامه داد: حفظ رطوبت و عناصر خاک، افزایش عملکرد در واحد سطح، صرفه‌جویی در هزینه‌های تولید و جلوگیری از هدر رفت منابع آبی از جمله مزیت‌های کشاورزی حفاظتی به شمار می‌رود.

آقاعزیزی تصریح کرد: هرچند در سال‌های اخیر این نوع کشت در کردستان آغاز شده است، اما با مشکلاتی در این حوزه روبرو هستیم.

وی یادآور شد: کشاورزی حفاظتی تا حد زیادی به توسعه ماشین‌آلات و ادوات مناسب نظیر خاک‌ورزهای مرکب، ماشین‌های کشت مستقیم، انواع چیزل‌ها و نیز آموزش کشاورزان برای استفاده مناسب از این ادوات برای حفظ خاک بستگی دارد.

رئیس اداره امور فناوری‌های مکانیزه جهاد کشاورزی استان کردستان گفت: اکثر تراکتورهایی که کشاورزان و بهره‌برداران ما در استان از آن استفاده می‌کنند، تک دیفرانسیل و قدیمی بوده و مناسب این نوع کشت نیستند، لذا باید تمام تراکتورهای استان به تراکتورهای جفت دیفرانسیل که بتواند دستگاه‌های جدید کشاورزی را حمل کنند تغییر کند.

وی افزود: تا امروز موفق شدیم که حدود 30 درصد از تراکتورهای استان را تغییر دهیم البته خوشبختانه دیدگاه مردم هم در این ارتباط تغییر پیدا کرده است و با آموزش‌هایی که داده شده است امروز بیش از  95 درصد تراکتورهایی که از طرف مردم و کشاورزان خریداری می‌شود در راستای کشاورزی حفاظتی است.

پرداخت تسهیلات خرید ادوات کشاورزی به کشاورزان

آقاعزیزی ادامه داد: جهت حمایت از کشاورزان در راستای توسعه ماشین آلات و ادوات کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی تسهیلات کم‌بهره‌ای را لحاظ کرده از جمله در رابطه با خرید تراکتور و کمباین تسهیلات با سود 15 درصدی داریم که 3 درصد از سود بانک‌ها کمتر است، اما در زمینه خرید ادوات کشاورزی وام کم‌بهره 4 درصد به کشاورزانی که ادوات کشاورزی را خریداری کنند تعلق می‌گیرد و در ادامه برای خرید بذرپاش‌های مستقیم و سم‌پاش‌های هیدورلیکی یارانه 50  درصدی به کشاورزان تعلق می‌گیرد.

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه کشت غالب استان کردستان به دلیل دیم بودن غلات است، ضریب مکانیزاسیون استان در استفاده از تجهیزات کشاورزی و ادوات دنباله‌دار در زمینه کاشت در کشور اول هستیم، در برداشت دوم اما در زمینه داشت به دلیل توسعه سمپاشی پهبادی در کشور مقداری مشکل داریم و امیدواریم در آینده‌ای نزدیک نیز ما هم  بتوانیم از این نوع پهبادهای سمپاشی در استان استفاده کنیم.

رئیس اداره امور فناوری‌های مکانیزه جهاد کشاورزی استان کردستان گفت: فرهنگ‌سازی یکی از لازمه‌های اجرای کشاورزی حفاظتی است؛ زیرا هنوز کشاورزان بر این باورند که کشت سنتی بیشترین درآمد و بازده را برای آنها دارد، لذا ما باید با اجرایی کردن برنامه‌های مختلف، کشاورزان را در جریان آسیب‌های کشاورزی سنتی و مزایای کشاورزی حفاظتی قرار دهیم.

و اما..

کشاورزی حفاظتی مبتنی بر سه اصل است که آن را از کشاورزی سنتی جدا کرده و این سه اصل موجب می‌شود نوعی تمایز بین دو روش کشت وجود داشته باشد. اصل اول دست‌کاری نکردن خاک یا کمتر دست‌کاری کردن آن است، در این اصل ما نباید از گاوآهن‌های برگردان مرسوم امروزی استفاده کنیم؛ زیرا یکی از مشکلات کشاورزی به روش سنتی گاوآهن‌های برگردان است که موجب به هم زدن خاک در عمق زیاد می‌شود.

باید توجه داشت به هم زدن خاک و شخم‌های پی در پی موجب فرسایش خاک، آمدن شوری به سطح خاک، افزایش فرسایش آبی و بادی و کاهش مواد آلی می‌شود. 

نگهداری بقایای علف‌های کشت قبلی یکی دیگر از اصل‌های مهم در کشاورزی حفاظتی است؛ با برجا گذاشتن بقایای محصولات در سطح خاک، فعالیت فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک افزایش می‌یابد و به اصطلاح خاک زنده می‌شود که در این زمینه لازم است تجهیزات و ماشین‌آلات جدید خاک ورزی و کشاورزی حفاظتی جایگزین دستگاه‌های قدیمی شود.

اصل سوم کشاورزی حفاظتی تنوع محصول است که موجب کاهش آفت و علف‌های هرز می شود.

در دنیا کشاورزی حفاظتی را با این سه اصل می‌شناسند البته کشاورزی حفاظتی در یک زمان کوتاه مدت نمی‌تواند در کشور رواج پیدا کند و ما برای رواج این شیوه‌ی کشت نیازمند فرایندهای طولانی مدت هستیم.

انتهای پیام/2330/83

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر