کد خبر: 966319
تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۰:۳۱
خبرگزاری الجزیره در گزارشی مفصل از توسعه و بومی‌سازی فناوری‌های میکرو پهپاد‌ها در دانشگاه‌های ایران خبر داده است. روزنامه انگلیسی زبان تایمز اسرائیل هم با استناد به همین گزارش، پیشرفت‌های علمی ایران را در این زمینه هشداری جدی برای اسرائیل دانسته است.
عليرضا سزاوار
سرویس جامعه جوان آنلاین: خبرگزاری الجزیره قطر با استناد به رشد مقالات علمی و دستاورد‌های دانشگاهی در زمینه پهپاد‌ها به تحسین دانشگاه‌های ایران پرداخته است.

وقتی ایران انحصارشکنی می‌کند
الجزیره با بیان اینکه تحقیقات علمی دانشگاه‌های ایران در زمینه توسعه پهپاد‌ها رتبه اول در غرب آسیا را دارد، نوشت: «امروزه پهپاد‌ها به بحث داغ حوزه فناوری دانشگاهی ایران تبدیل شده‌اند و شرکت‌های مختلفی در حال کار روی این ابزار تکنولوژی هستند. برخی شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی درصدد هستند تا روی کنترل و بهبود سیستم ناوبری این ابزار‌های مفید کار کنند و برخی دیگر دانش‌بنیان‌ها هم ایده‌های جدیدی برای ساخت پهپاد‌های ترابری در سر دارند.

با توجه به پژوهش‌های صورت‌گرفته از سوی تیم‌های علمی دانشگاه‌ها، طراحی، ساخت و تولید میکروپهپاد‌های الکتریکی در دانشگاه‌های ایران شدت گرفته است. از آنجایی که این نوع پهپاد‌ها در انحصار شرکت‌های خاصی در جهان است و از لحاظ کاربردی در جایگاه ویژه‌ای قرار دارند، مراکز تحقیقاتی ایران به این نتیجه رسیده‌اند که تحقیقات روی میکرو پهپاد‌های الکتریکی کم‌مصرف با زمان بیشتر پرواز را در دستور کار قرار دهند.»

عمودپرواز هیبریدی ایرانی
این خبرگزاری ساخت اولین پهپاد عمودپرواز هیبریدی کشور در دانشگاه علم و صنعت را دستاوردی مهم در غرب آسیا دانسته است.

«اولین پهپاد عمود پرواز هیبریدی ایرانی با عنوان BA۱۰ در مدت شش ماه در دانشگاه علم و صنعت طراحی و تولید
شده است.

این پهپاد بدون محموله و سوخت، ۳ کیلوگرم وزن دارد و طول آن یک‌متر و ۴۰ سانتیمتر و طول بال آن یک متر و ۹۵ سانتیمتر است.

جالب اینکه پهپادی که مورد تحقیق الجزیره قرار گرفته است، برای عملیات اوج گرفتن و فرود نیازی به باند ندارد و این کار را با استفاده از چهار موتور الکتریکی انجام می‌دهد و ضمن اینکه دارای دو موتور بنزینی و الکتریکی است. به این ترتیب، هرگاه یکی از موتور‌ها به هر دلیلی از کار بیفتد منبع دیگر، جایگزین می‌شود و پرنده می‌تواند به پرواز و عملیات خود ادامه دهد.

پهپاد کروز هم داریم
مکانیسم این پهپاد به گونه‌ای است که هنگام رسیدن به یک ارتفاع مشخص، موتور بنزینی که قبلاً روشن شده است وارد مدار می‌شود و پرواز را تحویل می‌گیرد و پرواز وارد فاز حرکت رو به جلو با سرعت ثابت (کروز) می‌شود. علاوه بر این، پهپاد به مکانیسم (ساز و کار) برگشت به خانه نیز مجهز است تا اگر از رادار خارج شد، بتواند به مبدأ بازگردد.

ساختار این پهپاد، تلفیقی از بال ثابت و کوادکوپتر است و می‌تواند بالای سر سوژه ثابت بایستد و از آن عکاسی و فیلمبرداری کند یا وسایل امدادی را به محل تعیین شده، تحویل دهد.»

نقش مهم نمایشگاه دانشگاهی
الجزیره برگزاری سالانه نمایشگاه دانشگاهی هواپیما‌های بدون سرنشین با حضور تیم‌های دانشجویی را نقطه قوتی در این زمینه می‌داند. فروردین هر سال در محل دانشگاه صنعتی شریف این نمایشگاه شروع به فعالیت می‌کند و هر سال هم تعداد تیم‌های دانشجویی و تعداد دانشگاه‌های حاضر در این نمایشگاه بیشتر از سال قبل می‌شود که فروردین امسال نزدیک به ۲۰ دانشگاه کشور در این نمایشگاه عرض اندام کردند.

تهرانی قابل تحسین
روبات پرنده دانشگاه تهران هم از سوی الجزیره «قابل تحسین» ارزیابی شده است. این پهپاد با استفاده از طریق کامپیوتر زمینی قابل کنترل است. ضمن اینکه می‌تواند برنامه پرواز، نقاط مورد نظر برای تصویربرداری چهار وجهی و مسیر بازگشت را دریافت کند تا به صورت هوشمند و بدون دخالت هدایت‌گر فعالیت خود را انجام دهد. این خبرگزاری قطری، پهپاد خورشیدی عمود پرواز دانشگاه تبریز را هم از فناوری‌های بومی شده ایرانی معرفی کرده است.

تبریزی هوشمند
این پهپاد با شارژکردن دائمی منبع تغذیه خود توسط پنل‌های خورشیدی و آیرودینامیک، بسیار مناسب برای فرود و برخاست عمودی در مکان‌های نامناسب و ناهموار بدون باند فرود بوده و توانایی پرواز افقی سریع را دارد و دیگر نقطه قوتش هم این است که از جنس مواد کامپوزیتی ساخته شده و تمامی سامانه‌های کنترلی آن هوشمند است. استفاده از سه موتور الکتریکی جهت پرواز عمودی و تبدیل آن به حالت افقی و استفاده از سلول‌های خورشیدی پربازده پروسکایتی (perovskite) انعطاف‌پذیر مناسب جهت نصب روی بال‌ها و نیز بدنه جهت شارژ دائمی باتری پرنده از مهم‌ترین شاخص‌های نوآورانه این پهپاد است که پرواز بدون نیاز به باند و افزایش قابل‌توجه زمان پرواز نسبت به دیگر پرنده‌ها را ممکن می‌کند.

زنگ خطر در تل آویو
الجزیره نتیجه‌گیری کرده است که ایران هواپیما‌های بدون سرنشین نوع جدیدی از فناوری را به ارمغان آورده که حتی در فناوری‌های مربوط به ماهواره‌ها هم به دانشگاه‌ها یاری می‌رساند و در زنجیره فناوری‌های فضایی قرار دارد.

این در حالی است که خبرگزاری انگلیسی زبان تایمز اسرائیل با اشاره به این گزارش و رشد علمی فناوری‌های پهپادی در ایران، به مقامات اسرائیل هشدار داده است. این رسانه صهیونیستی با تأیید دستاورد‌های بومی کشورمان در فناوری پهپادها، گسترش این فناوری در دانشگاه‌های کشور را زنگ خطری جدی دانسته و رشد همکاری‌های بین‌المللی دانشگاه‌های ایران در این زمینه را بسیار مهم دانسته است.

دانشگاه‌های کشور در یک دهه اخیر در زمینه همکاری‌های بین‌المللی با دانشگاه‌های مطرح جهان گام‌های مهمی برداشته‌اند که دانشگاه تهران و علم و صنعت در این زمینه پیشتاز هستند و از دستاورد‌های دیگر دانشگاه‌های جهان برای بومی‌سازی بهره می‌برند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار