کد خبر: 966714
تاریخ انتشار: ۰۱ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۱:۵۶
یادداشت «محمدرضا کائینی» در باب فرجام نهضت ملی ایران (۴)
به باور این قلم اصلا مهم نیست که زاهدی چه بود و چه شد، بل مهم آن است که زمینه تاثیر و نقش آفرینی وی در بیست و هشت مرداد را چه کسانی فراهم کردند.
سرویس تاریخ جوان آنلاین: محمدرضا کائینی، دبیر سرویس تاریخ روزنامه جوان، در باب فرجام نهضت ملی ایران در صفحه اینستاگرام خود نوشت:

نام فضل الله زاهدی در تاریخچه نهضت ملی ایران، از دوره‌ای پررنگ شد که در ابطال دور نخست و پرتقلب انتخابات مجلس شانزدهم نقشی پررنگ ایفا کرد. به واقع اعضای جبهه ملی-که اقلیت آن مجلس شدند-خود را به وی مدیون می‌دانستند و احتمالا از همین سربند بود که مصدق در دولت اول خود، وی را به وزارت کشور گمارد. اختلاف مصدق و زاهدی نیز از دوره‌ای بالا گرفت که قوای تحت امر وزیر کشور، به معترضین به سفر هریمن وزیر خارجه وقت آمریکا شلیک کردند و چند نفر را کشتند! زاهدی پس از دوره وزارت، با سازمان‌های امنیتی انگلیس و آمریکا بیشتر مرتبط گشت و مهره آن‌ها برای تحولات بعدی شد. به باور این قلم اصلا مهم نیست که زاهدی چه بود و چه شد، بل مهم آن است که زمینه تاثیر و نقش آفرینی وی در بیست و هشت مرداد را چه کسانی فراهم کردند.

او در دوره ریاست آیت الله کاشانی بر مجلس، به دلیل یا بهانه بیم از جان خویش، در بهارستان تحصن کرد. آیت الله و اطرافیانش جسته و گریخته شنیده بودند که او کاندیدای مصدق برای نخست وزیری است، هم از این روی و به ظاهر با وی مساعدت کردند که در آنجا و تحت کنترل باشد. با ریاست عبدالله معظمی، زاهدی از مجلس و به واقع از محدوده کنترل خارج شد! بسیاری از درِ انتقاد به مصدق درآمدندکه: شما به کاشانی خرده می‌گرفتید چرا در مجلس به زاهدی مجال تحصن داده، چرا به هنگام خروج او، چند نفر را به تعقیب وی نفرستادید تا دریابید به کجا می‌رود و می‌خواهد چه کند؟... ابهام بزرگ بیست و هشت مرداد همین نکته است و هم از این روی، برخی بر این باورند که مصدق خود می‌خواست قدرت را به زاهدی تحویل دهد!

به هر روی، بیست و هشت مرداد گذشت و پس از اندک مدتی، تمامی آنان که متهم به همکاری با زاهدی بودند، بر سر وقایعی چون: انتخابات فرمایشی مجلس هجدهم، تجدید رابطه با انگلستان و کنسرسیوم نفتی با وی درافتادند! شاه نیز که اساسا نمی‌خواست سرخری، چون زاهدی-که دائما نقش خود را در بیست و هشت مرداد به رخ او می‌کشید-داشته باشد، با هماهنگی اربابان، وی را به عنوان سفیر ایران در سوئیس، به خارج از کشور تبعید کرد تا اینکه پس از مرگ، جنازه اش به ایران آمد!

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار