کد خبر: 966796
تاریخ انتشار: ۰۱ شهريور ۱۳۹۸ - ۲۳:۰۵
پیشرفته‌ترین سامانه دفاعی ایرانی رونمایی شد
نامش باور است، نشانی از مردمی که به خود و توانایی‌های‌شان اعتقاد دارند؛ با عددی در ادامه عدد حروف ابجد «یا رسول‌الله» به نشانه اعتقاد ایرانیان به پیامبری که سایه رحمتش از ۱۴۰۰ سال پیش تا همین الان بر سر ماست؛ باور ۳۷۳.
سرویس سیاسی جوان آنلاین: پیشرفته‌ترین سامانه دفاعی تاریخ ایران که در خدمت امنیت مردم سرزمین ماست و دیگر نیازی نیست برای داشتن سامانه پدافندی در این سطح، قرارداد خارجی ببندیم و منتظر عمل کشوری دیگر به تعهداتش باشیم. باور ۳۷۳ امروز در دستان ایرانیان است، چشم‌اندازی که به آن رسیده‌ایم و از روزی هدف‌گذاری شد که فرمانده کل قوا فرمودند: «بروید و خودتان این کار را ملی کنید.» و فرزندان متخصص ایران رفتند و ملی‌اش کردند.

ایران می‌خواست اس ۳۰۰ داشته باشد و برای همین هم قرارداد خرید با روسیه امضا کرد، اما روسیه به تعهدات خود در زمان مقرر عمل نکرد و مثل همیشه این بدعهدی برای ایرانی‌ها نقطه آغاز یک پیشرفت شد. گرچه روسیه پس از چند سال به تعهد خود عمل کرد و سامانه پدافند موشکی اس ۳۰۰ را به ایران تحویل داد، اما متخصصان صنعت دفاعی کشور راهی را برای بومی‌سازی آغاز کرده بودند که دیگر قابل توقف نبود. خبر ساخت سامانه پدافندی باور۳۷۳ را برای اولین بار در سال ۱۳۹۰ امیر فرزاد اسماعیلی، فرمانده وقت قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیا اعلام کرد و این فرمانده با اشاره به اختلالی که در روند فروش اس ۳۰۰ از سوی روسیه پیش آمده بود، گفت: «البته همان ابتدا و زمانی که اولین بحث‌ها مبنی بر تحویل ندادن اس-۳۰۰ مطرح شد و نفرات ما هنوز در روسیه دوره می‌دیدند، مقام معظم رهبری به وزارت دفاع دستور دادند که "بروید و خودتان این کار را ملی کنید" و از همان زمان این کار در دستور کار قرار گرفت.»

پس از آن روند ساخت و تکمیل این سامانه و همچنین آزمایش آن در دستور کار صنایع مختلف دفاعی کشور از جمله سازمان صنایع هوافضا، شرکت صنایع الکترونیکی ایران (صاایران)، سازمان صنایع دفاع (ساصد) و نیروی پدافند هوایی ارتش قرار گرفت تا آنکه در سال ۱۳۹۵ و در جریان بازدید رئیس جمهور از نمایشگاه دستاورد‌های صنعت دفاعی، برای نخستین بار، اجزایی از سامانه پدافندی باور۳۷۳ از جمله پرتابگر‌های موشک آن به نمایش درآمد.

ویژگی‌های فنی اس ۳۰۰ ایرانی
شاید برخی باور ۳۷۳ را اس ۳۰۰ ایرانی بنامند، اما آنچه اینک رونمایی شده، پیشرفته‌تر از اس ۳۰۰ است و ایراداتی که به آن سامانه روسی وارد بود، رفع شده است. باور ۳۷۳ قابلیت مقابله با طیف وسیعی از اهداف مانند هواپیما‌های شکاری و پنهانکار، هواپیما‌های بدون سرنشین، موشک‌های کروز، بالستیک و موشک‌های ضدتشعشع (رادار) و همچنین هواپیما‌های جنگ الکترونیک و بالگرد را دارد.

از سوی دیگر کنار هم قرار گرفتن پرتابگر چهار فروندی گویای این موضوع است که سامانه باور۳۷۳ می‌تواند چند نوع موشک را در آن واحد برای شلیک به سمت طیف مختلفی از اهداف در اختیار داشته باشد، موضوعی که پیش‌تر نیز مسئولان و فرماندهان بر آن صحه گذاشته و از مجهز بودن این سامانه به دو یا سه نوع از موشک‌های پدافندی برای درگیری در لایه‌های مختلف خبر داده بودند. برای مثال این سامانه قادر خواهد بود برای مقابله با اهداف مختلف در برد ۷۵ کیلومتری از موشک صیاد ۲، در برد ۱۲۰ کیلومتری از موشک صیاد ۳ و در برد ۲۰۰ کیلومتری از موشک‌های صیاد ۴ استفاده کند.

فناوری‌های جانبی باور ۳۷۳
دستیابی به فناوری‌های نوین و به روز دفاعی از دیگر ثمرات ساخت سامانه پدافندی باور۳۷۳ است، موشک صیاد۴ که در این سامانه مورد استفاده قرار می‌گیرد، مجهز به سیستم کنترل بردار رانش (TVC) برای چرخش موشک پس از شلیک به سمت هدف است که آن را قادر خواهد ساخت نسبت به محیط جغرافیایی اطراف، پوششی ۳۶۰ درجه داشته و همچنین در برابر اهداف با سرعت بالا مانند موشک‌های بالستیک و کروز، از قدرت مانور بیشتری برخوردار باشد.

دومین فناوری که در خلال ساخت این سامانه توسط صنایع دفاعی کشور احصا شده است، فناوری پرتابگر عمودی موشک (VLS) است و لانچر این سامانه مجهز به چهار فروند پرتابگر عمودی (VLS) از نوع شلیک گرم است که از این حیث، فصلی جدید در دستیابی جمهوری اسلامی ایران به فناوری‌های جدید دفاعی آغاز شده است. حامل‌های مجموعه سامانه باور۳۷۳ شامل حامل رادار‌ها و حامل پرتابگر نیز، از جمله خودرو‌های تاکتیکی تولید شده در داخل کشور است.

چشمان تیزبین و رهگیری ۶۰ هدف همزمان
در سامانه باور۳۷۳، دو رادار جست‌وجوگر و رهگیر وجود دارد که حداکثر برد رادار جست‌وجو و کشف بر اساس اطلاعات اعلام شده ۳۲۰ کیلومتر و حداکثر برد رادار رهگیری ۲۶۰ کیلومتر خواهد بود. رادار جست‌وجو و کشف سامانه باور۳۷۳ قادر است ۳۰۰ هدف را به طور همزمان شناسایی کند؛ از سویی رادار رهگیر این سامانه نیز قادر به رهگیری ۶۰ هدف به طور همزمان است. از جمله ویژگی‌های بارز رادار رهگیر باور۳۷۳، قابلیت کشف اهداف پنهان‌کار با سطح مقطع راداری بسیار کم است که با این قابلیت، عملاً هدف پنهان‌کاری برای این سامانه وجود نخواهد داشت.

ویژگی بارز و مهم دیگر رادار‌های سامانه باور۳۷۳، مقاومت در برابر جنگ الکترونیک و حتی بمب‌های الکترومغناطیسی است که کارآیی آن را در مقابل حملات ECM و EMP حفظ می‌کند. از دیگر قابلیت‌های رادار این سامانه، کشف موشک‌های ضد تشعشع و راداری است که برای سرکوب پدافند هوایی استفاده می‌شوند. سهولت در آماده‌سازی و نگهداری، عمر انبارداری بالا و ضریب ایمنی اپراتوری، ضریب بالای برخورد، عملیات در شرایط حملات شیمیایی، میکروبی و هسته‌ای، قیمت کمتر نسبت به نمونه‌های مشابه خارجی و حجم آتش زیاد از جمله دیگر ویژگی‌های سامانه پدافند موشکی «باور۳۷۳» است.

برترین ویژگی باور ۳۷۳؛ شبکه نرم‌افزاری امن
نتیجه بومی بودن باور ۳۷۳ صرفاً غرور ملی و نشانه پیشرفت علمی کشور نیست؛ یکی از اصلی‌ترین نتایج آن بحث امنیتی سامانه است. یکی از حساسیت‌های ویژه تجهیزات و سامانه‌های پدافندی، موضوع کد‌ها و سیستم‌های نرم‌افزاری آنهاست که شاکله نرم‌افزاری آن در دست کشور سازنده است و در خصوص سامانه‌های پدافندی غیربومی همواره این موضوع که کد‌های شبکه پدافندی یک کشور در دست بیگانگان باشد از نقاط ضعف محسوب می‌شود. از آنجایی که تمام اجزای نرم‌افزاری و سخت‌افزاری سامانه باور۳۷۳ در داخل کشور طراحی شده و همچنین از پروتکل‌های امن بین رادارها، اهداف و موشک‌ها استفاده شده است، این مزیت برای شبکه پدافندی کشورمان فراهم است که یک سامانه پدافند موشکی با شبکه‌ای کاملاً امن را در اختیار خواهد داشت.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار