کد خبر: 967053
تاریخ انتشار: ۰۴ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۱:۲۵
به بهانه انتشار نخستین مجلد از خاطرات آیت‌الله سیدهادی خسروشاهی
شاهد توحیدی
سرویس تاریخ جوان آنلاین: استاد ارجمند آیت‌الله سیدهادی خسروشاهی از شاهدان فعال و رصدگر تاریخ معاصر ایران به شمار می‌رود. مجموعه خاطرات وی از تاریخ و تاریخ‌سازان معاصر ایران تاکنون در مجلداتی چند به چاپ رسیده است. یکی از مجلدات این مجموعه، دربردارنده خاطرات وی از بدو تولد تا سال ۱۳۳۰ است که به صورت گفتگو نشر یافته است. این مجموعه گفت‌وشنود‌ها توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی واحد قم انجام شده که پس از بازنویسی و ویرایش در مجلد مورد معرفی به چاپ رسیده است. استاد خسروشاهی در دیباچه این مجموعه درباره محتوای این اثر آورده است:

«شاید حدود ۱۵ سال پیش، مدیریت محترم مرکز اسناد انقلاب اسلامی- تهران با ارسال برنامه و طرح روزشمار انقلاب اسلامی در آئینه مسئولان از اینجانب خواست به نوبه خود با پاسخ دادن به سؤالات آن با برنامه همکاری داشته باشم... و اینجانب هم این پیشنهاد را پذیرفتم به شرط آنکه ثبت و ضبط خاطرات در قم انجام پذیرد تا با مشکلات عدیده کلانشهر تهران رو‌به‌رو نشویم. در همین رابطه، برادری به نام آقای جواد امامی از بخش اطلاع‌رسانی و مصاحبه‌های مرکز اسناد واحد قم با اینجانب تماس گرفت و مقرر گردید هر دو هفته یک‌بار جلسه گفتگو داشته باشیم.

طرح روزشمار انقلاب اسلامی که به کوشش آقایان جواد امامی و علی شیرخانی در چند فصل تهیه شده بود دارای ۷۱۵ سؤال بود که به تناسب موضوعات فصول چندگانه آن تنظیم شده بود که در واقع جامع‌ترین و کامل‌ترین طرح‌ها در این زمینه بود. برنامه آغاز شد و تا جلسه دهم که شامل پاسخ بر حدود ۵۰ سؤال بود، ادامه یافت و محصول آن کتابی است که هم اکنون در اختیار دارید. اما متأسفانه این برنامه به طور یکجانبه و ناگهانی قطع شد و اگر گفتگو‌ها ادامه می‌یافت و مثلاً به ۵۰ یا ۱۰۰ جلسه می‌رسید، بی‌تردید اکنون یک مجموعه خاطرات مستند چند جلدی درباره همه یا اغلب سؤالات مطرح شده در برنامه مزبور در اختیار داشتیم که بدون اغراق و مبالغه می‌توانست در نوع خود بی‌نظیر باشد، اما قطع بی‌دلیل گفتگو‌ها باعث عدم تحقق این هدف گردید... و اکنون ما پس از مرور سالیانی دراز، فقط می‌توانیم محصول جلسات ده‌گانه را به دست چاپ بسپاریم و با مطالعه آن روشن می‌شود که ادعای ما درباره بی‌نظیر بودن خاطرات مستند، اغراق و مبالغه نیست!

اجرای برنامه چنین بود که آقای جواد امامی سؤالات را از روی متن آماده مطرح می‌کرد و برادر دیگر آقای اوسطی به ضبط تصویری برنامه می‌پرداخت که هر دو بزرگوار با دقت در اجرای برنامه و به شکل مناسب از هیچ کوششی دریغ نداشتند. بدین ترتیب ثبت و ضبط این خاطرات توسط مرکز اسناد - واحد قم- انجام پذیرفت و طرح سؤالات و بعد از تنظیم آن هم به عهده دوستان مرکز بود و طبق روش خاص خودشان در آغاز هر جلسه خلاصه‌ای از مطالب مطرح شده در جلسه قبل نقل می‌گردید و با اینکه از نظر اینجانب نقل آن خلاصه‌ها ضرورتی نداشت، اما برای حفظ امانت، مجموعه را آنطور که دوستان ثبت و ضبط کرده بودند، پس از ویرایشی کوتاه یا افزودن چند پاورقی و اسناد در آخر کتاب به دست چاپ می‌سپاریم.

به این نکته نیز باید اشاره کنم که در دو، سه مورد به نقل مجدد خاطره پرداخته شده که به ظاهر تکرار می‌نماید ولی در واقع برای تکمیل یا تصحیح موضوع است. این موارد عبارتند از: تکمیل بحث اجازات اینجانب از علما و مراجع عظام، نظر امام درباره فرقه‌های ساختگی در مذهب و مسئله برخورد اینجانب با سرهنگ سجادی، رئیس شهربانی وقت قم که امیدوارم مورد توجه قرار گیرد. از جانب آقای جواد امامی و جانب آقای اوسطی، فرزند نخستین روحانی شهید حوزه علمیه قم در آغاز انقلاب باید متشکر باشم که اگر همت و پیگیری آنان نبود، خاطرات این ۱۰ جلسه هم آماده نشر نمی‌شد!»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار