کد خبر: 967423
تاریخ انتشار: ۰۵ شهريور ۱۳۹۸ - ۲۳:۳۴
پرده برداشتن از یک فساد گسترده در گلوگاه دارو و تجهیزات پزشکی کشور؛ فساد گسترده‌ای که ریشه‌هایش به یک سامانه بازمی‌گشت؛ این سامانه چیزی نبود جز سامانه پشتیبانی سازمان غذا و دارو (تیتک) که به گفته محسن جلواتی، قائم‌مقام مدیرعامل سازمان مردم‌نهاد دیده‌بان شفافیت امکان دستکاری و واردکردن اطلاعات دلخواه در آن وجود دارد.
زهرا چيذری
سرویس جامعه جوان آنلاین: به طوری که حتی کسانی که به آن‌ها ارز تعلق نمی‌گیرد، با واردات دارو‌های ممنوعه موفق به دریافت ارز شده‌اند. بنا بر برخی گزارشات با کمک این سامانه حتی برای واردات دارو‌های تولید داخل ارز مصرف شده است! جالب‌تر از همه این ماجرا‌ها این بود که کلید سامانه پشتیبانی سازمان غذا و دارو در دست بخش خصوصی بود و مسئولان این سازمان اختیاری در این زمینه نداشتند. تمام این اطلاعات مربوط به حدود یک ماه پیش است، اما طی روز‌های اخیر نظر وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو به طور شگفت‌آوری درباره سامانه تیتک تغییر کرده است. حالا وزیر بهداشت معتقد است: «سامانه تیتک امکان ردیابی فرآورده‌های سلامت را فراهم می‌کند.» به گفته نمکی، نقصان این سامانه برطرف و نقاط قوت آن تقویت خواهد شد، اما چرایی این همه تخلف با سامانه تیتک از نگاه وزیر در اختیار بخش خصوصی بودن این سامانه حاکمیتی است. با تمام این چالش‌ها زمزمه‌های واگذاری وظایف سازمان غذا و دارو به بخش خصوصی این بار از سوی رئیس تازه سازمان غذا و دارو رسانه‌ای شده است.

کلید راز سر به مهر تخلفات رخ داده در سازمان غذا و دارو در یک‌جا بیشتر نبود؛ این روایتی است که سعید نمکی درباره کانون فساد سازمان غذا و دارو در اجلاس معاونین غذا و داروی دانشگاه‌های علوم پزشکی خطاب به معاونین گفت: «سامانه تیتک زیرساختی با قابلیت‌های قابل توجه است که از این قابلیت‌ها به درستی استفاده نشده و کلیدش در اختیار بخش خصوصی بوده است. ما به این جمع‌بندی رسیدیم، به جای اینکه یک سامانه جدید ایجاد کنیم همین سامانه تیتک را متحول کنیم؛ اولاً نقاط آسیب‌پذیر آن را برطرف و نقاط قوتی را به آن بیفزاییم و در مرحله دوم از آنجایی که این سامانه اقدامی حاکمیتی است، نباید کلیدش در دست غیرحاکمیت باشد که این موضوع را هم پیگیری می‌کنیم و من قول می‌دهم این اقدام را انجام دهم.»

آخرین سرنوشت تیتک؛ اصلاح تا پایان شهریورماه
وزیر بهداشت درباره آخرین سرنوشت سامانه تیتک می‌گوید: «مشکلات سامانه تیتک تا پایان شهریور برطرف می‌شود و پس از آن قابل استفاده و بدون مشکل خواهد بود.» نمکی باز هم تأکید می‌کند: «یکی از مشکلات سامانه تیتک این بود که در اختیار بخش تقریباً خصوصی قرار داشت و دولت و حاکمیت خیلی در آن نقش نداشتند و سامانه را تحویل نگرفته بودند. در حال حاضر به دنبال این هستیم این سامانه تحویل وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو داده شود و مشکلات آن به طور کامل برطرف شود.»، اما با وجودی که اثبات شده در اختیار بخش خصوصی بودن سامانه تیتک موجب شده تا این سامانه به گلوگاه فساد در سازمان غذا و دارو تبدیل شود، زمزمه‌های خصوصی‌سازی این سازمان حاکمیتی شنیده می‌شود.

زمزمه خصوصی‌سازی نهاد‌های حاکمیتی
یکی دو روز پیش محمدرضا شانه‌ساز معاون غذا و داروی وزارت بهداشت تأکید کرد: «سازمان غذا و دارو برای دور نشدن از رسالت نظارتی خود، کار‌های اجرایی را به بخش خصوصی واگذار کند.» روزگذشته حسین رستگار، دبیر علمی چهل‌و‌یکمین همایش روز داروسازی که در دوره‌های قبلی ریاست آزمایشگاه‌های مرجع سازمان غذا و دارو را برعهده داشت از واگذاری حدود ۷۰درصد وظایف سازمان غذا و دارو ظرف دو، سه سال آینده به بخش خصوصی خبر داد. تلاش‌ها و تحرکات برای خصوصی‌سازی سازمان غذا و دارو به عنوان نهادی حاکمیتی در حالی است که تاکنون بخش خصوصی در حوزه سلامت عملکرد چندان قابل دفاعی نداشته است و از سوی دیگر طبق قانون اساسی موضوع سلامت مردم امری حاکمیتی است که قابلیت واگذاری به بخش خصوصی را ندارد و حتی در لیبرال‌ترین کشور‌ها هم موضوعاتی نظیر سلامت حاکمیتی محسوب می‌شود، هر چند در این زمینه می‌توان از بخش خصوصی کمک گرفت، اما واگذاری بی‌ضابطه این وظیفه حاکمیتی به بخش خصوصی موجب خواهد شد که اتفاقات گذشته و فساد سازمان‌یافته‌ای که هم‌اکنون به تشکیل حداقل پنج پرونده قضایی منجر شده، همچنان ادامه یابد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار