کد خبر: 967509
تاریخ انتشار: ۰۶ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۴:۲۲
رحمان قهرمان‌پور بررسی کرد
اسرائیل عمدا عراق را می‌زند که تنش‌ها را افزایش دهد و حساسیت ایران را بیشتر کند و بتواند برخی متحدین آمریکا مثل عربستان را در منطقه با خود همراه کند.
سرویس بین‌الملل جوان آنلاین: دکتر رحمان قهرمانپور، کارشناس مسائل خاورمیانه سه علت را برای تغییر رویکرد اسرائیل و حملات اخیر در سوریه و عراق بیان می‌کند:

تلاش نتانیاهو برای پیروزی با ترس

این تحلیلگر مسائل بین الملل گفت: اول اینکه نتانیاهو در داخل با وضعیت دشواری رو به روست. ائتلاف بنی گاتس رقابت نزدیکی با او دارد و در ائتلاف راست لیبرمن اعلام کرده است می‌خواهد به صورت جدی با نتانیاهو مخالفت کند. اگر لیبرمن به ائتلاف نتانیاهو نپیوندد وضعیت بسیار دشواری برای نتانیاهو خواهد بود. تا الان هنوز پیوستن لیبرمن به ائتلاف نتانیاهو قطعی نشده است. از طرف دیگر بنی گاتس گفته در دولتی که نخست وزیر آن نتانیاهو باشد ما ائتلاف نمی‌کنیم.

قهرمان پور ادامه داد: مجموع این‌ها شرایط سخت داخلی را برای نتانیاهو در انتخابات پارلمانی اسرائیل به وجود آورده است. نتانیاهو در کمپین‌های انتخاباتی خود روی تهدید تمرکز می‌کند و از طریق ترساندن اسرائیلی‌ها رای آن‌ها را می‌گیرد. بنابر این یک دلیل حملات اخیر می‌تواند این باشد که نتانیاهو در آستانه انتخابات مهرماه قصد دارد فضا را امنیتی کند و رای دهنده‌ها را بترساند تا رای آن‌ها را بگیرد و دوباره پیروز شود.

او افزود: این پیروزی برای نتانیاهو اهمیت حیاتی دارد، چون می‌داند که پرونده فساد مالی خودش و همسرش در دیوان عالی اسرائیل به جریان افتاده و چندین بار توسط پلیس بازجویی شده است. مانند برخی نخست وزیران قبلی ممکن است دادگاه عالی اسرائیل او را حتی زندانی کند. بنابر این این مساله انتخابات مهرماه بعد از شکست ائتلاف خیلی برای نتانیاهو حیاتی است.

تلاش اسرائیل برای ائتلاف سازی علیه ایران
 
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه ادامه داد: دلیل دوم که می‌تواند محل تامل باشد این است که به نظر می‌رسد تل آویو به این باور رسیده که ترامپ دنبال جنگ با ایران نیست. بعد از جریان سرنگونی پهپاد آمریکا، ائتلاف ضد ایرانی در منطقه انتظار داشت آمریکا وارد درگیری نظامی با ایران شود و آن‌ها هم از این آب گل آلود ماهی بگیرند.

قهرمان پور گفت: با کاهش نسبی تنش‌ها و تلاش‌های دیپلماتیکی که اتحادیه اروپا به خصوص آقای ماکرون انجام می‌دهد و تغییر در سیاست امارات و حتی تغییر نسبی رویکرد عربستان، به نظر می‌رسد که اسرائیل خود را در این میان تنها می‌بیند و نگران این است که مسیر کاهش تنش تقویت شود و لذا دست به اقداماتی می‌زند که بتواند این تنش را افرایش دهد. به خصوص در عراق؛ چون می‌داند ایران روی این موضع حساس است.

این کارشناس خاورمیانه گفت: اسرائیل عمدا عراق را می‌زند که تنش‌ها را افزایش دهد و حساسیت ایران را بیشتر کند و بتواند برخی متحدین آمریکا مثل عربستان را در منطقه با خود همراه کند.
 
تغییر استراتژی امنیتی اسرائیل
 
مترجم کتاب نظم و زوال سیاسی ادامه داد: دلیل سوم که هنوز با ضریب اطمینان کمتری به آن نگاه می‌کنم این است که بعد از موضوع حضور اسرائیل در منطقه خلیج فارس، علائم و شواهدی وجود دارد که اسرائیل از سیاست امنیتی سنتی خودش که متمرکز بر تامین امنیت مرز‌های اسرائیل است فراتر رود و بخواهد حضور منطقه ای، ولو اندک داشته باشد.

این کارشناس مسائل بین الملل گفت: اسرائیل به دلیل ماهیت خاص همواره با تهدیدات اساسی در مرز‌های خود مواجه است، خصوصا که مرز مشخصی ندارد. اسرائیل در کرانه باختری در تپه‌های جولان در صحرای سینا در غزه و... با مرز‌های مورد مناقشه مواجه است. پس می‌بینیم وظیفه اصلی ارتش اسرییل بر خلاف سایر ارتش‌های دنیا حافظت از مرز‌های مورد مناقشه است و ماموریت خارجی کمتری دارد.

او افزود: ممکن است این تحولاتی که اسرائیل از خود نشان می‌دهد از جمله حضور در ائتلاف امنیتی در خلیج فارس، نشان دهنده تصمیماتی در تل آویو باشد که بر مبنای آن اسرائیل از این استراتژی امنیت ملی خود فراتر رود و حضور خودش را در منطقه و مخصوصا مرز‌های ایران افزایش دهد.

قهرمان پور گفت: این اتفاق مهم و تهدیدی جدی برای ماست. اما از طرف دیگر به نظر می‌رسد آسیب پذیری خود اسرائیل را هم بیشتر می‌کند. اساسا اگر اسرائیل از تمرکز بر مرز‌های خودش بکاهد طبیعتا با آسیب‌های جدی‌تر امنیتی مواجه خواهد شد. گسترش عمق دفاعی اسرائیل به خلیج فارس شاید به لحاظ سیاسی معنادار باشد، ولی به لحاظ استراتژی دفاعی و امنیتی کاری بسیار دشوار و نزدیک به ناممکن است، چون اسرائیل اساسا چنین توانایی و قدرتی ندارد.

واکنش ایران به حملات اخیر اسرائیل
 
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه در مورد واکنش ایران به این اقدامات اسرائیل گفت: کاری که ایران تا الان انجام داده ارسال یک پیام جدی به اسرائیل است مبنی بر اینکه حضور اسرائیل را در نزدیکی مرز ایران تحمل نخواهد کرد. این یک هشدار جدی است و با توجه به اینکه تاکنون محقق نشده قائدتا ایران در حال رصد اوضاع است تا ببیند خواسته اسرائیل تبدیل به عمل می‌شود یا نه.

مترجم کتاب هویت گفت: متخصصان دفاعی و امنیتی بر این باور هستند که تغییر استراتژی امنیتی اسرائیل کار بسیار دشواری است؛ آنهم در شرایط فعلی منطقه که متشنج است. اسرائیل از طرفی با حزب الله، از طرفی با سوریه و از طرف دیگر در غزه با این مشکلات متعددی مواجه است. البته تضعیف لیبی و مصر با تغییر رژیم مبارک و همچنین وضعیت شمال آفریقا. ممکن است اسرائیلی‌ها را به این باور رسانده باشد که می‌توانند حرکت منطقه‌ای انجام دهند. البته چنین مساله‌ای هنوز مورد سوال است. اگر چنین اتفاقی بیافتد مساله بسیار مهم و یک تغییر استراتژیک در سیاست دفاعی اسرائیل است که باید دید پیامد آن چیست.

قهرمان پور در پایان گفت: ایران در سوریه جواب اسرائیل را داده است. در موضوع عراق مساله فرق دارد. چون دولتی سر کار است که می‌تواند اعمال حاکمیت کند هر اقدامی باید از طرف عراق و با هدایت دولت این کشور انجام شود. چون در وضعیت سوریه به لحاظ حقوق بین الملل دولت مرکزی نمی‌تواند اعمال اقتدار کند آنجا موافقت ضمنی دولت یا حتی عدم مخالفت هم می‌تواند کافی باشد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار