کد خبر: 967521
تاریخ انتشار: ۰۷ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۱:۳۰
با اینکه عشایر خراسان‌شمالی طی سال‌های اخیر و با تغییرات اقلیمی ایجاد شده همواره با مجموعه‌ای از مشکلات همچون کمبود منابع آبی، نبود علوفه کافی و از همه مهم‌تر حمایت نشدن از طرف مسئولان برای خرید محصولاتشان دست و پنجه نرم می‌کنند، اما...
سرويس ايران جوان آنلاين: با اینکه عشایر خراسان‌شمالی طی سال‌های اخیر و با تغییرات اقلیمی ایجاد شده همواره با مجموعه‌ای از مشکلات همچون کمبود منابع آبی، نبود علوفه کافی و از همه مهم‌تر حمایت نشدن از طرف مسئولان برای خرید محصولاتشان دست و پنجه نرم می‌کنند، اما نه تنها به سمت یکجا نشینی نرفته‌اند بلکه با خستگی‌ناپذیری می‌خواهند با کشت گیاهان دارویی در مرحله نخست در ۲۰ هکتار از اراضی ییلاقی، تولیدات این گیاهان را هم به مجموع فعالیت‌هایشان اضافه کنند. اتفاقی که می‌تواند آورده خوبی برای کشور در تولید مواد لبنی و گوشتی و صنایع دستی به همراه داشته باشد.

عشایر خراسان‌شمالی طی سال‌های اخیر مشکلات بسیاری را پشت سر گذاشتند. معضلاتی که بخشی از آن به دلیل کمبود منابع آبی و علوفه در نتیجه کاهش بارندگی‌ها و تغییرات اقلیمی بود. بخشی از آن‌ها هم به بی‌برنامگی برخی از مسئولان و تغییرات کاربری ایل‌راه‌ها بر می‌گشت که مسیر ییلاق و قشلاق آن‌ها را محدود و حتی مسدود می‌کرد. با این حال این زنان و مردان سخت‌کوش دست از کار نکشیدند و هرسال حجم تولیداتشان را حفظ کردند. در این راستا مدیر کل امور عشایری خراسان‌شمالی می‌گوید: «عشایر استان سالانه حدود ۴ هزار و ۴۰۰ تن شیر تولید می‌کنند که این شیر تولیدی به ۱۸۰ تن روغن حیوانی، و بیش از ۱۲۰ تن پنیر پوستی تبدیل می‌شوند.» البته این عشایر هرساله حجم بالایی از گوشت مصرفی برخی از مناطق کشور و صنایع دستی را هم تولید می‌کنند که هر یک به نوع خود می‌تواند تأثیر مهمی در اقتصاد استان داشته باشد. محمدرضا قلی‌پور با تأیید مطالب فوق اضافه می‌کند: «یک سوم از کل جمعیت عشایر خراسان‌شمالی را جامعه عشایری استان با تولیدات متنوع گوشتی، لبنی و صنایع دستی (جاجیم، سفره کردی، سیاه چادر) تشکیل می‌دهند.»

عشایر به تولید گیاهان دارویی می‌پردازند

حالا با این شرایط که عشایر استان با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می‌کنند و یکجا نشین شدن آن‌ها دور از انتظار نیست، اما آن‌ها بازهم مسیر گذشته را با توسعه فعالیت‌هایشان ادامه می‌دهند. عشایری که تا همین چندسال گذشته فقط برداشت کننده گیاهان دارویی بودند حالا تصمیم گرفته‌اند خودشان به تولید این گیاهان ارزشمند بپردازند. در این خصوص‌مدیر کل امور عشایری خراسان‌شمالی تأکید می‌کند: «هر سال عشایر استان حدود ۵۰۰ کیلوگرم از عنوان گیاهان دارویی را از مناطق مختلف استان به‌خصوص اسفراین برداشت می‌کنند.» قلی‌پور با اشاره به اینکه عشایر قصد این را دارند که خود نیز تولیدکننده گیاهان دارویی باشند و کمکی در جهت توسعه این صنعت کنند، بیان می‌کند: «آن‌ها امسال در گام نخست ۲۰ هکتار از اراضی ییلاقی را برای کشت گیاهان دارویی در نظر گرفته‌اند.» بنابر این می‌توان در آینده حجم قابل توجهی از این گیاهان ارزشمند را هم در سبد تولیدی عشایر دید. قدمی که در مرحله نخست توسط عشایر خراسان‌شمالی برداشته شده است و خیلی زود عشایر مناطق دیگر کشور نیز این راه را ادامه خواهند داد و تولیدات این بخش افزایش قابل توجهی را تجربه خواهد کرد.

کاهش مشکلات عشایر در دستور کار

لازم به ذکر است مسئولان نیز برنامه‌هایی در راستای کاهش مشکلات این قشر مولد در برنامه دارند. در این خصوص مدیرکل امور عشایری خراسان‌شمالی می‌گوید: «طی سفر رئیس‌جمهور به خراسان‌شمالی مصوب شد ۲۰ میلیارد تومان اعتبار ملی طی سال‌های مالی ۹۸ و ۹۹ برای ساماندهی عشایر استان در زمینه‌هایی از جمله ساخت بند خاکی در منطقه میان دشت اسفراین به منظور جمع‌آوری ۵ میلیون متر مکعب آب‌های سطحی و آماده‌سازی سایت اسکان عشایر در این منطقه اعطا شوند.» این مقام مسئول همچنین با اشاره به بهره‌برداری از ۲۵ پروژه شامل بازسازی راه‌های دسترسی عشایری، تأمین آب شرب برای عشایر، مرمت محل استقرار چادر‌های عشایر و مرمت سرویس‌های بهداشتی برای عشایر در استان طی هفته جاری خبر می‌دهد و اضافه می‌کند: «برای این پروژه‌ها بیش از ۴۰ میلیارد تومان اعتبار هزینه شده است که ۷۲۰ خانوار عشایری از این خدمات برخوردار شدند.» گفتنی است سابقه حضور عشایر خراسان‌شمالی به ۴۵۰ سال پیش برمی‌گردد. این جمعیت ۳۰ هزار نفری استان که در قالب دو ایل و ۳۸ طایفه با شیوه‌های سنتی کوچرو و نیمه کوچرو به فعالیت خود می‌پردازند، حدود ۷۰۰ هزار رأس دام را در اختیار دارند. بر همین اساس حضور و فعالیت آن‌ها برای استان علاوه بر تأمین امنیت مرز‌ها و راه‌ها منجر به تولید ۲۵ درصدی گوشت مورد نیاز استان نیز می‌انجامد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار