کد خبر: 971277
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار: ۰۷ مهر ۱۳۹۸ - ۲۳:۲۴
انگار دیگر ضرب‌المثل قدیمی «گیریم پدر تو هست فاضل از فضل پدر تو را چه حاصل» در این دور و زمانه مصداق ندارد!
زهرا چيذری
سرویس جامعه جوان آنلاین: ساده‌ترین حکایت از دست رفتن کاربرد این ضرب‌المثل هم ماجرای سهمیه فرزندان اساتید و اعضای هیئت‌علمی برای تغییر رشته و انتقالی است! این سهمیه در تغییر چینش دانشجویان دانشگاه به اندازه‌ای است که تنها در طول پنج سال گذشته ۷هزار و ۱۹۴ دانشجو از ضعیف‌ترین دانشگاه‌های کشور به بهترین دانشگاه‌ها انتقال یافته‌اند یا برایشان امکان تغییر رشته فراهم شده است، اما این ماجرا تا جایی پیش‌رفته که بنا به تأکید یکی از اعضای کمیسیون بهداشت مجلس، سال گذشته ۷۰ درصد پذیرش رشته دندانپزشکی سهمیه‌ای‌ها بوده‌اند! این در حالی است که در همین پنج سال مشهورترین سهمیه‌ای که همه می‌شناسند یعنی سهمیه خانواده شهدا، چیزی حدود یک هفتم سهمیه اعضای هیئت علمی بوده و تنها یک هزار و ۳۵۸نفر با سهمیه خانواده شهدا وارد دانشگاه‌ها شده‌اند!

اسم سهمیه‌های کنکور که می‌آید اغلب افراد به‌واسطه انگاره‌های ذهنی‌شان به یاد خانواده شهدا و جانبازان می‌افتند و دوباره برخی حواشی درباره اینکه چرا باید فرزندان و خانواده‌های شهدا، ایثارگران در کنکور با سهمیه پذیرفته شوند، داغ می‌شود! اما در این میان کمتر کسی حواسش به سهمیه‌هایی بوده که بدون‌هیچ حقی شکل گرفته‌اند و همه ساله بخش مهمی از صندلی‌های بهترین دانشگاه‌های کشور را اشغال می‌کنند. سهمیه فرزندان اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها یکی از مهم‌ترین این سهمیه‌هاست. یعنی دانش‌آموزانی با توان علمی کم که تنها به‌واسطه شغل و توانمندی پدر یا مادرشان می‌توانند در کنکور سهمیه داشته باشند. از همه جالب‌تر اینکه برخلاف سهمیه خانواده شهدا و ایثارگران که همه ساله اطلاع‌رسانی، آمار و ارقامش منتشر می‌شود، سهمیه اعضای هیئت علمی کاملاً چراغ خاموش اعمال می‌شود؛ اهمیت این سهمیه در تغییر چینش دانشگاه‌های تراز اول کشور هنگامی روشن‌تر می‌شود که بدانیم جمعیتی بالغ بر ۸۰ هزار نفر عضو هیئت علمی دانشگاه‌های کشور هستند.

مصوبه‌ای برای یک دورهمی تمام عیار!
ماجرای سهمیه فرزندان اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها به یک مصوبه باز می‌گردد. طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، فرزندان هیئت علمی دانشگاه‌ها چنانچه در آزمون کنکور ۹۰ درصد نمره یک رشته را کسب کنند، می‌توانند جهت انتقال به دانشگاه مد نظرشان یا دانشگاهی که والدین در آن مشغول تحصیل هستند، اقدام کنند. همچنین طبق همین مصوبه فرزندان اعضای هیئت علمی با کسب ۵/ ۹۲ درصد نمره آخرین نفر پذیرفته شده در سهمیه آزاد، می‌توانند حتی رشته خود را تغییر دهند. همین مصوبه هم شرایطی را فراهم کرده تا فرزندان این اساتید با کمترین توان علمی با پذیرش در ضعیف‌ترین دانشگاه‌های کشور بتوانند به راحتی به دانشگاه‌های معتبر انتقال یابند و حتی رشته‌شان هم تغییر داده و در رشته‌های پرمتقاضی ادامه تحصیل دهند.

فرشاد مهرافشان، مشاور آموزشی کارایی این سهمیه را در تعیین رشته و دانشگاه محل تحصیل فرزندان اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها این‌گونه ترسیم می‌کند: «در کنکور ۹۷ برخی از فرزندان اعضای هیئت‌علمی که با رتبه ۹ و ۱۰ هزار توانسته بودند در رشته دامپزشکی یکی از دانشگاه‌های شهرستان‌ها پذیرفته شوند حالا با این سهمیه به دانشگاه کلانشهر‌ها انتقالی گرفتند و به‌جای دامپزشکی در رشته پزشکی ادامه تحصیل می‌دهند.».

اما چرا این مصوبه تصویب شده و چرا برای ابطال آن هیچ اقدامی صورت نمی‌گیرد؟

سهم سهمیه‌ای‌ها از پذیرش دندانپزشکی کنکور ۹۷؛ ۷۰ درصد!
شاید پاسخ به چرایی تصویب چنین مصوبه‌ای چندان کار سختی نباشد! پشت پرده ماجرا به همان ماجرای قدیمی تعارض منافع تصمیم‌گیران باز می‌گردد، اما برای ابطال این مصوبه تاکنون چندین شکایت به دیوان عدالت اداری صورت گرفته و اتفاقاً با حکم دیوان هم ملغی شده. از آنجایی که اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها اغلب افرادی با نفوذ هستند و دستی در تصیم‌گیری‌های کلان دارند، دوباره مصوبه به هیئت‌دولت رفته و تصویب شده، روز از نو و روزی از نو! به طوری که همین امسال منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در پاسخ به پرسشی درباره امتیاز فرزندان اعضای‌هیئت‌علمی، با تأکید بر اینکه این سهمیه «حداقل کمک به فرزندان اعضای هیئت علمی» است، گفت: «این مسئله چندین‌سال است که اجرا می‌شود. مصوبه مورد نظر به این صورت است که فرزندان اعضای هیئت‌علمی دانشگاه‌ها در هر دانشگاهی که قبول شده‌اند، می‌توانند به محل خدمت پدر و مادر خود که اعضای هیئت‌علمی آن دانشگاه هستند، بیایند. در میان افرادی که از این امتیاز استفاده می‌کنند، تعداد کمی تغییر رشته داشته‌اند.» وی درباره آمار جابه جایی‌های صورت گرفته با این مصوبه نیز افزود: «تعداد مشمولان این سهمیه در سال ۹۷ حدود یک‌هزار و ۵۰۰ نفر بودند. سال گذشته هزار و ۵۰۰ دانشجو از این امتیاز استفاده کردند که اغلب از استانی به استان دیگر جابه‌جا شده و ۶۰۰نفر نیز از این هزار و ۵۰۰ نفر تغییر رشته داشته‌اند.» هر چند همین هزار و ۵۰۰ نفر نیز برای برخورداری از چنین سهمیه‌ای زیادند، اما برخی آمار‌ها بهتر می‌تواند عمق فاجعه را نشان دهد. بشیر خالقی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در این باره می‌گوید: «براساس اطلاعات رسیده در سال گذشته حدود ۷۰ درصد از دانشجویان دندانپزشکی با سهمیه در دانشگاه‌ها پذیرفته شده‌اند.»

وی می‌افزاید: «در مواقعی مشاهده می‌کنیم افرادی برای ادامه تحصیل به دانشگاه‌های نامعتبر برخی از کشور‌های خارجی مراجعه می‌کنند و با دورزدن قانون با طی کردن دوره کوتاهی از تحصیل برای ادامه دادن تحصیل‌شان به داخل کشور منتقل می‌شوند. بررسی‌های ما نشان می‌دهد برخی از این افراد فرزندان اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها هستند.»

وی تأکید می‌کند: «در راستای مبارزه با این ظلمی که در حق دانشجویان مستعد صورت می‌گیرد، لازم است وزارت علوم و وزارت بهداشت اقدامات مؤثری را انجام دهند.»
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۵:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۸
0
0
کجای کارید کاش فقط فرزندان هیئت علمی بود سهمیه فرزندان کارکنان هم اجرا میشود
یعنی میخواهی پسرت پزشکی دانشگاه تهران باشه کافیه
1 - پسرت در دوقوز آباد در رشته غاز چرانی قبول شود
2 - خودت در دانشگاه تهران آبدارچی جارو کش ... باشی
3 - برو آموزش در خواست انتقال بده
موضوع حله به همین سادگی به همین خوشمزگی
هرهرهر؟؟ بخند اما اصلا چیزی که گفتم شوخی نبود
برو دانشگاه تهران تحقیق کن تاتو هم شاخ در بیاری
کریمی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۵:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۸
0
0
بی عدالتی است .خدا لعنت کند آنهایی را که این بی عدالتی را تصویب کردند. در برابر ظلم سکوت نکنید که شریک ظلمید.یا مهدی ادرکنا.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار