کد خبر: 971281
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۰۷ مهر ۱۳۹۸ - ۲۳:۳۸
در حالی که صاحبنظران معتقدند، حذف چهار صفر از پول ملی نیاز به شرایط خاص و اقتصاد با ثبات دارد و در کوتاه مدت اثرات تورمی شدیدی را بر اقتصاد تحمیل خواهد کرد، روز گذشته نمایندگان مجلس بدون توجه به تبعات اجرای این لایحه در کشور، با یک فوریت لایحه حذف چهار صفر از پول ملی موافقت کردند تا در کنار تشکیل وزارت بازرگانی، هزینه‌های تصمیمات ماه‌های آخر مجلس به اعداد قابل توجهی تبدیل شود!
بهناز قاسمی
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: رئیس کل بانک مرکزی در دفاع از این لایحه، اعلام کرد که صفر‌های جلوی پول ملی ارزش خود را از دست داده است و زمان حذف چهار صفر از پول ملی فرا‌رسیده‌است.

مرداد ماه امسال همزمان با تصویب حذف چهار صفر از پول ملی در هیئت دولت، انتقاد اقتصاددانان و صاحبنظران از این اقدام دولت آغاز شد. حیدر مستخدمین حسینی، نماینده مجلس شورای اسلامی در انتقاد از این طرح می‌گوید حذف چهار صفر آخرین مرحله از اصلاحات اقتصادی است و نباید در اولین مرحله این ابزار مورد استفاده قرار گیرد. وی با اشاره به اینکه حذف صفر‌ها در دوران ثبات اقتصادی باید صورت گیرد، گفت: بنده مقطع زمانی انجام این کار را مناسب و مساعد نمی‌دانم حتی برای تغییر ریال به تومان. او با اشاره به اینکه اگر بخواهیم این کار را کنیم در اصل باید پشتوانه پول ایران را اصلاح کنیم، وی افزود: فعلاً در شرایط تحریم این اقدام نمی‌تواند مفید واقع شود، برخی کشورها، چون ونزوئلا و روسیه نیز که در دوران بحرانی اقتصاد و تورم این اقدام را کردند نتوانستند موفقیتی به دست بیاورند.

به‌رغم این انتقادات، روز گذشته، نمایندگان در جلسه علنی عصر مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی درخواست یک فوریت برای لایحه اصلاح نظام پولی و بانکی (حذف چهار صفر از واحد پول کشور) با ۱۲۴ رأی موافق، ۷۶ رأی مخالف و ۳‌رأی ممتنع از مجموع ۲۳۰ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.

رئیس کل بانک مرکزی که به منظور دفاع از یک فوریت اصلاح نظام پولی و بانکی (حذف چهار صفر) سخن می‌گفت، افزود:

اصلاح ظاهر پول از ضروریات کشور است. ما در این‌باره بررسی‌های متعددی داشتیم. واقعیت آن است که پول ملی به دلیل تورم در سال‌های طولانی عملاً خاصیت خود را از نظر ظاهری از دست داده‌است.

وی ادامه داد: هدف ما در این لایحه راحت‌تر شدن کار برای مردم است تا بتوانند اسکناس‌ها را با واحد پولی جدید در امور بازرگانی و مالی خود به نحو احسن استفاده کند. در حال حاضر رابطه پول ملی با ارز‌های خارجی هم خوب نیست مثلاً معادل دلاری یک ریال ۰۰۰۰۰۸/ ۰ است.

کاش رئیس کل بانک مرکزی به جای اصرار بر بی‌اعتباری سه صفر جلو پول‌ها بر کاهش صفر‌های اعتباری ارزش ریال در مقابل ارز‌های خارجی به شکل واقعی اقدام می‌کرد تا ظرف یک سال و یا دو سال آینده با این طرح‌های شکلی، دولت مجبور به حذف یک صفر دیگر نشود. رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه حذف چهار صفر از پول ملی باعث کاهش هزینه‌ها و حجم اسکناس و وارد شدن مسکوکات به چرخه اقتصادی می‌شود، گفت: این لایحه کمکی به فرآیند مبادلات مالی مردم می‌کند.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه این مبادله به فرآیند مبادلات مردم کمک می‌کند، اظهار کرد: با توجه به بی‌ارزش شدن واحد‌های پولی عملاً سکه و مسکوکات از جریان مبادله مردم خارج شده به‌طوری که ضرب یک سکه بیشتر از آن هزینه می‌برد. نمونه آن سکه ۵۰۰ تومانی است که ضرب آن ۸۰۰ تومان هزینه دارد. ما برای ایجاد تعادل در مجموعه پولی کشور به زمان چهار ساله نیاز داریم، بنابراین اگر امروز مجلس شورای اسلامی به فوریت این لایحه رأی دهد، یعنی چهار سال کار طول می‌کشد تا ما با انجام مقدمات لازم به تدریج پول‌های جدیدی را جایگزین پول‌های قدیمی کنیم.

همتی با بیان اینکه با اصلاح قانون پولی و بانکی هزینه‌ها در میان‌مدت کاهش پیدا می‌کند، توضیح داد: سالی نزدیک به یک میلیارد اسکناس امحا می‌شود نزدیک به ۹ میلیارد اسکناس در جریان است که اگر چهار صفر از پول ملی حذف شود، تعداد اسکناس‌ها به ۲/ ۲ میلیارد می‌رسد این یعنی با حذف چهار صفر شاهد کاهش حجم اسکناس و هزینه‌ها و وارد شدن مسکوکات به چرخه کار هستیم.

وی ادامه داد: برخی‌ها مطرح می‌کنند که باید حذف چهار صفر را به دلیل شرایط خاص اقتصادی به زمان دیگری موکول کنیم، اما به باور ما اکنون فرصت خوبی برای این کار است، چون واقعاً صفر‌های جلوی پول ملی ارزش خود را از دست داده باید به اعتبار ظاهری پول هم توجه کرد، بنابراین موکول کردن آن به آینده مشکلی را حل نمی‌کند.

در ادامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی یک فوریت لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور را با ۱۲۴ رأی موافق، ۷۶ رأی مخالف و سه رأی ممتنع از مجموع ۲۳۰ نماینده حاضر در مجلس شورای اسلامی تصویب کردند. این لایحه به دنبال حذف چهار صفر از پول ملی کشور و تبدیل واحد پولی ریال به تومان است.

حذف ۴ صفر با تورم ۴۰ درصدی منطقی نیست
در جریان بررسی فوریت این لایحه عبدالناصر موسوی لارگانی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به عنوان مخالف فوریت گفت: در زمانی که مردم با تورم بیشتر از ۴۰ درصد دست و پنجه نرم می‌کند تحمیل هزینه سنگین حذف چهار صفر از پول ملی چه معنایی دارد؟ مردم با مشکلات معیشتی جدی رو به رو هستند و نباید چنین هزینه‌ای برای آن‌ها ایجاد کرد.

وی با بیان اینکه با تفکیک دو وزارتخانه حداقل هزینه ۲۰۰۰ میلیاردی به مردم تحمیل شده‌است، گفت: مردم طاقت این هزینه‌ها را ندارند. سؤال این است با حذف چهار صفر کسی که ۵/ ۱ میلیون تومان حقوق می‌گیرد، قدرت خریدش بیشتر می‌شود یا اینکه یک دلار که معادل تومانی آن ۱۲ هزار تومان است ارزش بیشتری پیدا می‌کند؟ قطعاً با این کار‌ها ارزش پول ملی زیاد نمی‌شود. به جای کار‌های ظاهری کاری کنید که تورم کاهش پیدا کرده و به صورت واقعی ارزش پول ملی افزایش پیدا کند.

موسوی لارگانی گفت که کارشناسان با این اقدام مخالف هستند، چون نتیجه آن افزایش مشکلات اقتصادی خواهد بود که به نفع مردم نیست.

حذف ۴ صفر در راستای اصلاح ساختار بودجه است
همچنین هادی قوامی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه به عنوان موافق یک فوریت گفت: طبق قانون بانک مرکزی موظف به تسهیل مبادلات بازرگانی است؛ در حال حاضر نظام پرداختی ما به دلیل تورم بالا دچار مشکل شده که عمده دلیل تورم هم کسری بودجه دولت‌ها است. دولت‌ها برای رفع کسری به راحت‌ترین راه یعنی استقراض از بانک مرکزی روی می‌آورند که نتیجه آن افزایش تورم است.

وی با بیان اینکه نقدینگی امروز جامعه افزایش فزاینده‌ای دارد، افزود: هر سال شاهد افزایش ۲۰ درصدی نقدینگی و به دنبال کاهش ارزش پول ملی هستیم. حذف چهار صفر در راستای اصلاح ساختار بودجه است تا بتوان از طریق آن ارزش‌های حاکم بر تولید را تقویت کرد.
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
قاسم
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۸
0
0
امثال تو صفر های بول ملی را بی ارزش کردند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار