کد خبر: 971445
تاریخ انتشار: ۰۹ مهر ۱۳۹۸ - ۰۱:۱۴
۴ دولت؛ از دولت نهم تا دوازدهم نتوانستند لایحه تأمین امنیت زنان را بر مبنای اصول و ارزش‌های ایرانی – اسلامی و با لحاظ کرامت زن و توجه به کانون خانواده به عنوان بنیادی‌ترین واحد جامعه به سرانجام برسانند تا اینکه قوه قضائیه وارد میدان شد و با ساعت‌ها کار کارشناسی لایحه تأمین امنیت زنان در برابر خشونت را به «لایحه صیانت، کرامت و تأمین امنیت بانوان در برابر خشونت» ارتقا داد.
زهرا چيذری
سرویس جامعه جوان آنلاین: این لایحه حالا به معاونت زنان فرستاده شده و قرار است برای تصویب نهایی به مجلس برود و حالا هم لایحه صیانت آنقدر نقاط قوت دارد که سخت‌ترین منتقدان را هم با خود همراه می‌کند. فراکسیون زنان مجلس با ترکیبی از زنان اصلاح‌طلب هم نه فقط انتقادی به لایحه جدید ندارند بلکه در دیدار با آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی با اهدای لوح تقدیری برای ارائه لایحه صیانت، کرامت و تأمین امنیت بانوان در برابر خشونت و همچنین فراهم‌کردن شرایط تسهیل رسیدگی به پرونده‌های مبارزه با مفاسد اقتصادی از وی قدردانی کردند. در این دیدار رئیس فراکسیون زنان مجلس تأکید کرد: «ما با تمام توان پشتیبان قوه‌قضائیه هستیم و از آیت‌الله رئیسی و مجموعه وی حمایت می‌کنیم.»

لایحه تأمین امنیت زنان در برابر خشونت لایحه‌ای پر از اشکال بود. اگرچه ریشه‌های این لایحه به دولت نهم بازمی‌گردد، اما دولت یازدهم و معاون زنان رئیس‌جمهور وقت بیشترین مانور را روی این لایحه دادند. با تمام برنامه‌ریزی‌های رسانه‌ای و برجسته‌سازی‌های صورت گرفته لایحه مزبور به واسطه جرم‌زایی و حبس‌زایی مورد انتقاد جدی اغلب چهره‌ها و صاحب‌نظران قرار گرفت. یکی از اصلی‌ترین انتقادات وارد به آن نیز ایجاد تقابل و شکاف در میان اعضای خانواده بود. به همین خاطر هم لایحه تأمین امنیت زنان در برابر خشونت برای انجام اصلاحات لازم به قوه‌قضائیه رفت و خیلی زودتر از آنچه تصور می‌شد کارشناسان این قوه با صیقل‌کاری این لایحه، «لایحه صیانت، کرامت و تأمین امنیت بانوان در برابر خشونت» را برای تصویب به دولت ارائه دادند. لایحه صیانت آنقدر حرف برای گفتن دارد و آنچنان قابل دفاع است که حتی اعضای فراکسیون زنان مجلس را هم با خود همراه کرده و اغلب اعضای این فراکسیون برای به سرانجام رسیدن نهایی این لایحه قول مساعد داده‌اند. فراکسیون زنان در دیداری که با آیت‌الله رئیسی داشتند با اهدای لوحی از وی قدردانی کردند. رئیس قوه‌قضائیه هم در پاسخ به درخواست برخی نمایندگان برای بازدید از زندان زنان، از این امر استقبال کرد و گفت: «هر چه این بازدید‌ها بیشتر باشد برای ما هم بهتر است، زیرا مشکلات موجود را به ما منعکس می‌کند و ما درصدد رفع آن‌ها برمی‌آییم و در این زمینه نیز می‌توان با برنامه‌ریزی و زمانبندی لازم، این کار را صورت داد.»

جلب نظر موافق منتقدان
لایحه این بار حرف‌هایی برای گفتن دارد. از همه مهم‌تر اینکه این لایحه توجه به صیانت از حقوق زن را محدود به چهاردیواری خانه نکرده و برای ممانعت از خشونت اجتماعی و خدشه به کرامت زن در جامعه هم برنامه دارد. فاطمه ذوالقدر عضو فراکسیون زنان مجلس درباره لایحه صیانت می‌گوید: «این لایحه به خشونت‌های جسمی روحی و روانی، خشونت در فضای مجازی علیه زنان توجه کرده است و تحکیم بنیان خانواده و حفاظت از کیان آن را مدنظر دارد. همچنین این لایحه حمایت از بانوان بزه‌دیده یا در معرض بزه‌دیدگی، تأمین امنیت و سلامت بانوان و ارتقا شاخص‌های دادرسی اسلامی و عادلانه در خصوص بانوان را مدنظر قرار داده است.»

بازدارندگی در برابر خشونت
سهیلا جلودارزاده دیگر عضو فراکسیون زنان نیز با اشاره به ارسال لایحه «صیانت، کرامت و تأمین امنیت بانوان در برابر خشونت» از سوی قوه قضائیه به دولت معتقد است: «حتماً این لایحه می‌تواند در کاهش خشونت اجتماعی علیه زنان مؤثر و مفید قلمداد شود.» به گفته وی در حال حاضر قانون مشخصی درباره زنان وجود ندارد و قوانین قبلی شرایط فعلی خشونت علیه زنان را به خوبی تبیین یا تشخیص نمی‌دهد. در نتیجه قضاوت در این زمینه به گونه‌ای انجام می‌شود که فرد خشونت‌گر حتی تشویق به ادامه خشونت می‌شود، بنابراین وقتی فرد مجازات متناسب جرم خود را نمی‌بیند بازدارندگی لازم شکل نمی‌گیرد، اما در لایحه صیانت، کرامت و تأمین امنیت بانوان در برابر خشونت بازدارندگی لازم وجود دارد.

محاسن و معایب
«طیبه سیاوشی» نماینده تهران در مجلس دهم و از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس هم لایحه جدید را دارای محاسن متعددی می‌داند و تأکید می‌کند: «یکی اینکه به شدت حمایتی است و خوشبختانه در فصل اول به زنان آسیب‌دیده یا بزه‌دیده اشاره شده و قرار است که به آن‌ها بپردازد، مورد دیگری هم هست که در لایحه قبلی هم به آن اشاره شده بود و بحث ایجاد یک صندوق حمایتی برای این زنان است؛ البته سازوکارش خیلی دقیق و با جزئیات مطرح نشده، ولی صندوقی پیش‌بینی شده است که اگر نیاز به پرداخت دیه برای زنی که به قتل رسیده است بود، این صندوق می‌تواند مابقیه دیه مرد را از بیت‌المال بپردازد و مسئله به این ترتیب حل‌و‌فصل شود.» وی توجه به خشونت علیه زنان در فضای مجازی و همچنین پرداختن به بحث خشونت خانگی را هم از دیگر نقاط قوت لایحه صیانت می‌داند. البته سیاوشی انتقاداتی هم به لایحه صیانت دارد؛ به طور مثال این نماینده مجلس معتقد است: «بانوان، واژه مناسبی نیست»! کلمه بانوان هیچ سابقه قانونی ندارد.

مهم‌ترین اولویت
پروانه سلحشوری عضو فراکسیون زنان مجلس هم درباره لایحه نهایی ارسالی از سوی قوه قضائیه به عنوان «صیانت، کرامت و تأمین امنیت بانوان در برابر خشونت» معتقد است: «باید درباره این لایحه از آیت‌الله رئیسی تشکر کرد. این لایحه را می‌توان به عنوان مهم‌ترین اولویت در اسرع وقت به مجلس ارسال کرد. امیدوارم مجلس کنونی بتواند این اقدام را به اتمام برساند.»

حالا این لایحه در دست معاونت زنان ریاست جمهوری است و بعد از آن باید به مجلس برود. قوه قضائیه تعهد خود را در قبال لایحه صیانت در موعد مقرر انجام داد و باید ببینیم دولت و مجلس برای به ثمر رسیدن این لایحه چه می‌کنند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار